Евроскептицизмът набира скорост

Националистическите партии печелят от това
14 май 2014 13:07, Екип на Bulgaria On Air
76
Евроскептицизмът набира скорост
Снимка: Ройтерс

Евроскептицизмът набира все по-голяма скорост. От доклад на Европейския съвет за външна политика става ясно, че националистическите партии в различни европейски държави имат сериозен шанс да привлекат много избиратели на насрочените за 25 май избори за евродепутати, съобщи Bulgaria On Air.

Особено вероятно е евроскептиците да спечелят високи проценти в три големи държави членки: Франция, Италия и Великобритания, да станат водеща политическа сила в Гърция, Чехия и Холандия и да увеличат влиянието си в Дания, Австрия, Литва, Унгария и Финландия.

От Европейския съвет подчертават, че подобни партии са в състояние да забавят интеграцията в еврозоната и да разклатят легитимността на Европейския проект в момент, когато от Европа се очакват решителни и единни действия. Според много от участниците в проучването в момента ЕС е равносилен на повече имигранти, а политическият дебат в Брюксел е изпразнена от съдържание битка.

Авторите на доклада със заглавие "Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм" твърдят, че проевропейските партии трябва да подчертаят традиционните политически идеи, например отговорите на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, и не трябва да подхранват усещането, че формират картел на ниво елити, който ръководи ЕС в ущърб на гражданите.

През 2007 проучване на Евробарометър посочи, че 52% от европейските граждани гледат позитивно на ЕС. Днес обаче само 31% споделят такова мнение. От 15% през 2007 г. процентът на тези с негативно отношение е нараснал на 28%.

"Евроскептиците могат само да задълбочат разделенията, които се появиха в Европа между Севера и Юга, кредиторите и длъжниците, страните в еврозоната и страните извън нея, и то във време, когато Европа отчаяно се нуждае от решителни действия", коментира един от авторите на доклада Хосе Игнасио Торебланка.

Вълната на евроскептиците може да се окаже по-разрушителна и от появата на "Чаената партия" в САЩ, опасяват се анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
2
 
! Отговори
do 8 преди 10 години
Ми хайде реви и ти за права. Като е толкова лесно, какво чакаш. Простият Бай *** трябва да бъде изхърлен от този ЕС и да бъде оставен да бъде разкъсан от собствените си народни лидери и уморен от нищета и мизерия, докато не започне да яде трева и ***!!! Иначе главата му нито от политика, нито от бизнес разбира. Но виж да реве по форумите врели и некипели тъпотии много добре умее.
23
4
 
8
 
! Отговори
баи Ганю преди 10 години
Онова което се направи след 9 ти септември и сега всичко това се разруши с европеиски пари ли беше направено?Аз знам какво беше България след воината и за 45г също знам какво стана и пак сега за 24г пак какво стана с нея.Аиде сега почваите :тоя е комунис,русофил,скапън пенсионер и тн и тн.Разни сукали тука ще ме учат на туи и онуи след като всичко това съм го видял и изпитъл на гърбът си.Когато поживеете,когато се образовате,одгледоте възпитате, 2,3 деца построите дом и тн тогава плямпаите.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А плиткоумните избиратели на тези националистически партии замислят ли се над гакта, че тези националистически партии се натискат за Европарламента и чрез омраза към ЕС печелят високозаплатени места точно в този ЕС!?! ПАРАДОКС! И какви законопроекти ще предлагат, като се настанят на топлите места? Някой от избирателите дали се е замислял. Сигурно ще подпишат разпадането на ЕС и всеки по пътя си?!? Тъпотии и простотии за овчия избирател. Всичко е за ПАРИ и евроместа.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо влязохме без референдум в ес и нато?това ли е демокрацията на мръсните *** от брюксел и техните американски господари? искам да има организация която да поведе народа срещу европреебавката ни.аз съм евроскептик още от 2007.никога не съм вярвал че членството ни в ес е за добро на българия.който си е мидлил така наистна е бил наивник.
20
2
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До до 18 20 Кога ще получим 8 трлд. бе? Кажи бе гнусен лъжец?///???? Или ти не знаеш какво е трилярд,щото си НПО писач,дето не вижда какво пише А що не кажеш каква такса даваме а ? Кажи бре?????????
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано гнусният робовладелски ЕС се разпадне скоро
18
5
 
7
 
! Отговори
цбн преди 10 години
Е щом Тиквата каза, че ЕС е застрашен от национализъми СерГей излезе с декларация срещи проявите му в Българияаз имам достатъчно онсования, тъй като мразя горните двама ***,да гласувам точно за националисти...
17
14
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
За твое сведение БГ ще получи за тази и следващата година от ЕС 8 000 000 000 Евро.Ако нещо в момента в БГ се прави, то е с парите от ЕС, а не от вашият Бог путин!
16
22
 
11
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Най -хубавото нещо, което се случи на България, беше влизането в ЕС и НАТО.Нещата обае не вървят, защото нашите комунисти са троянският кон на Русия, и всичко, което вършат е в полза само на русия, а не на България.Рафинираните *** имат образа на сидеров.
15
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ефросъюза е една голяма измислица и доминант имат Германия и Франция. Ние сме периферия и винаги ще си останем заден двор на Европа. Тук само *** и нищо значимо. От водещи в образование, здравеопазване, социални дейности, сме се превърнали в неграмотни, бедни и безработни. Няма заводи, няма фабрики и ядем ГМО на западняците. Европейския съюз е зло за България.
14
5
 
20
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Показателно е ,че италиански политик,по телевизията,скъса знаме на ЕС и заяви,че става само за носна кърпичка. Просто тая нова Римска империя ,се гаври с покраиниите си и облажва,само определени хора. Не искам с парите които внасяме в Ес ,да се хрантутят такива *** като Киев,само и само да се оближе отново г*за на САЩ. А това е само една капка,има къде повече гавра в тоя ЕС
13
7
 
25
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Как да не съм евроскептик като виждам какви морални ценности толерира и налага - говоря за онова брадато недоразумение "девойката със салама"!
12
18
 
4
 
! Отговори
memphis преди 10 години
ЕС ще се разпадне , когато паднат на коча ***..рите!Тези простотии набират скорост само в главите на глупаците, вярващи на подобни платени от москва статии.
11
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То е много лесно да си евроскептик, почваш да псуваш Брюксел и да го обвиняваш за собственото неблагополучие и грешки. Лошото е че евроскептиците не предлагат нищо смислено освен псувни и храчки по ЕС. Всъщност не съм съвсем прав, защото българските евроскептици които 99% са и русофили, предлагат България да влезе в Евразийската *** на Путин, където сме щели да бъдем най-добре гледаното прасе очакващо Коледа.
10
7
 
9
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
Как няма набира, като такива продажни медии, като ДНЕС.БГ от сутрин до вечер "обработват" мозъците на и без това "не много умните" българи!
9
23
 
11
 
! Отговори
God преди 10 години
До *** от БГПолзите от ЕС ги усещат само активните и работещи хора. Мрънкачите си искат бай Тошо и сигурността в мизерията.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европа се самоубива с тази толерантност. Проблемът е, че само този, който не е ревнал за права в Европа, не ги е получил, като се започне от несъвместими една с друга религии и т. нар. етнически особености и се стигне до всякакви извращения с бради, всеки *** реве, че са му нарушени правата и Европа се съгласява. Нищо нормално не остана, континентът се превърна в *** на света...
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой би уважавал съюз, чиито граждани и лидери са подслушвани и следени и в тоалетните си, когото официални американски представители псуват грозно, а той им играе по свирката? Кой ще уважава съюз, който не уважава суверенитета на съставящите го държави?
6
15
 
1
 
! Отговори
ЛИЗИМАХ ФИЛИППИДИС преди 10 години
ТЕ ХОРАТА НЕ ЩАТ ЕМИГРАНТИ ОТ ЧЛЕНКИ НА ЕС--*** И РОМАНИА..ДА ГИ ИЗГОНИМ ОТ ЕВРОПЕИСКАТА САЮЗА,
5
10
 
17
 
! Отговори
марко преди 10 години
Добре направиха милионите българи който избягаха в Европа.А след като се разпадне евросъюза ние тука ще станеме една *** губерния на Турция.