Евроскептицизмът набира скорост

Националистическите партии печелят от това
14 май 2014 13:07, Екип на Bulgaria On Air
76
Евроскептицизмът набира скорост
Снимка: Ройтерс

Евроскептицизмът набира все по-голяма скорост. От доклад на Европейския съвет за външна политика става ясно, че националистическите партии в различни европейски държави имат сериозен шанс да привлекат много избиратели на насрочените за 25 май избори за евродепутати, съобщи Bulgaria On Air.

Особено вероятно е евроскептиците да спечелят високи проценти в три големи държави членки: Франция, Италия и Великобритания, да станат водеща политическа сила в Гърция, Чехия и Холандия и да увеличат влиянието си в Дания, Австрия, Литва, Унгария и Финландия.

От Европейския съвет подчертават, че подобни партии са в състояние да забавят интеграцията в еврозоната и да разклатят легитимността на Европейския проект в момент, когато от Европа се очакват решителни и единни действия. Според много от участниците в проучването в момента ЕС е равносилен на повече имигранти, а политическият дебат в Брюксел е изпразнена от съдържание битка.

Авторите на доклада със заглавие "Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм" твърдят, че проевропейските партии трябва да подчертаят традиционните политически идеи, например отговорите на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, и не трябва да подхранват усещането, че формират картел на ниво елити, който ръководи ЕС в ущърб на гражданите.

През 2007 проучване на Евробарометър посочи, че 52% от европейските граждани гледат позитивно на ЕС. Днес обаче само 31% споделят такова мнение. От 15% през 2007 г. процентът на тези с негативно отношение е нараснал на 28%.

"Евроскептиците могат само да задълбочат разделенията, които се появиха в Европа между Севера и Юга, кредиторите и длъжниците, страните в еврозоната и страните извън нея, и то във време, когато Европа отчаяно се нуждае от решителни действия", коментира един от авторите на доклада Хосе Игнасио Торебланка.

Вълната на евроскептиците може да се окаже по-разрушителна и от появата на "Чаената партия" в САЩ, опасяват се анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бюрократите в Брюксел с по 30-40-50 000 ЕВРАКА на месец заплата положиха този евроскептицизъм!!Вместо да ПОЛОЖАТ УСИЛИЯ ЗА ИЗРАВНЯВАНЕ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ-ЧЛЕНКИ,СРЕДСТВАТА ОТ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА ОТИВАТ В ШЕПА ДЪРЖАВИ!!България и българите имат дълг!!За това въведохме ВАЛУТЕН БОРД!Но МЕДАЛЪТ ИМА ОБРАТНА СТРАНА!Държави от ЗАПАДНА ЕВРОПА СА НАТРУПАЛИ ДЪЛГОВЕ-ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ,но НЯМА НАМАЛЕНИ ЗАПЛАТИ,НЯМА НАМАЛЕНИ ПЕНСИИ,НЯМА БОРД!!С отворения си пазар крепим ТЕХНИЯТ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е идея за евроизборите - да се гласува също дали България да остане в ЕС. Съгурен съм че ще регистрираме рекордна избирателна активност.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най голямата заплаха за нас е *** ни безразличие което няма край.ес и нато са престъпни мафии на други страни.ние нямаме място в тях.народа трябва да се събуди и да каже-стига излизаме.по добре с един референдум за икономия на пари.общо ес и нато-те вървят в комплект то се видя напоследък.
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болен Сидеров, Бареков и коалицията са вирусът, който ни разяжда. Наличието на толкова много вулгаризми в езика на доста от пишещите е знак за пълно объркване и безсилие пред реалността. Ние сме си виновни, че разрешихме да ни управлява шайката БСП - БКП и нейните "другари" от различни партии.Моралът е нравствена категория и загубата му е пагубна за нас като човеци. Гражданското общество за първи път истински се събуди. Сега трябва само да се вземем в ръце и да гласуваме масово.Там е спасението.
40
9
 
4
 
! Отговори
грую преди 10 години
до "до румбо" - мога само да ти кажа, че Русия е била и ще бъде заплаха за нас. Само дето тоя пусти "стокхолмски синдром" не мога да разбера от каде го пипна българина, че така ревностно защитава ония дето най-много мразят България и българите.
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
искам провеждане на честен референдум за излизане от ес. само с един въпрос-за или против членството ни в ес.
38
3
 
19
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 10 години
Какво нато? Какъж ЕС? Никога България не е била толкова пропаднала, колкото е в момента. Над 2 000 000 българи млади, умни и силни, напуснаха страната, икономиката ни е срината, за да може западняците безпрепятствено да си продават тук *** на завишени цени, *** станаха 1 500 000 и ЕС и нато искат още да ги множат, армията ни е сведена до 1 действаща бригада, а държавата е сведена до боклукчииски контейнер на запада! Това ли е доброто?? Добро е само за 50 000 души - бандити и ченгета
37
2
 
14
 
! Отговори
Джони преди 10 години
Скъпа говорилня - това е европарламентът.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мръсния *** паси каза че не сме дорасли за референдум при бутането ни в нато. онази с изкривената от злоба уста-кунева-пръмова дето само барозу я харесва подписа за 2 дни всички книжа за ес.тъпите ни земеделци да ходят при нея и да я питат защо взимат няколко пъти по малко пари от еврофондовете.
35
3
 
8
 
! Отговори
до румбо преди 10 години
точно така -стигна се до там че проблема се решава само чрез излизане.например-извиват ни ръцете да говорим против русия.да си вярваме че тя представлявала някаква заплаха за нас.
34
4
 
3
 
! Отговори
drug anonimen преди 10 години
до бай ***, не си прав, задушаваме се сами, никой не може да ти стори това, което сам можеш да си направиш. А понеже задаваш въпроса за протегнатата ръка, що не си зададеш и въпроса защо все някой друг е виновен. Освен да се правим на терикати и да хитреем на дребно друго май не можем. Ама ако трябва да се радваме на нещо, то не е на собствените успехи,а на чуждите неуспехи. Иначе сме много големи и всички останали са по-прости от нас, а все се чудим кат са по-прости що живеят по-добре.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук троловете пишат откровени простотии. Какво искат да покажат? Неграмотност, глупост, примитивизъм...Единственото хубаво нещо, което ни се е случило през този нескончаем преход, това е влизането в Европейския съюз и НАТО. Ако бяхме извън тях, не ми се мисли какви неща щяха още да не се случат. ЕС не е виновен,че не направихме лустрация и се оставихме в ръцете на БКП - БСП. Разрухата и корупцията е тяхно дело. С нея те станаха милионери и подсигуриха личното си бъдеще.Идва Видовден.Ще си плащат
32
3
 
12
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Голяма работа БЕШЕ едно време Евросъюза!Въздигна Европа и приобщи южните държави(Гърция,Испания и Португалия) към развития свят.Но....след 2000г нещата много се промениха.ЕС се превърна в тромава и скъпа бюрократична машина,налагаща безсмислени задължения и изисквания(особено на малките скоро приети членове) несъобразени с местната специфика.Стигна се дотам,че някои проблеми могат да се решат само след излизане от ЕС.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само тези които са крали пари по европрограми имат правото да защитават членството ни в ес.останалите които не са взели и една стотинка от ес и го подкрепят са ***.и за децета стана ясно че чрез ес се източват бедните страни.за да дадат на една страна глобяват друга.
30
2
 
11
 
! Отговори
баи Ганю преди 10 години
Онова което беше направено и после тотално сринато с европеиски пари ли беше направено приятялю?Защо се налага да чакаме постояно с протегната просешка ръка?Преди великата запъдна демокрация да не би да ни е давала нещо Нищо!Правеше всичко възможно да ни задуши както впрочем прави сега с други държави.
29
5
 
2
 
! Отговори
drug anonimen преди 10 години
До к. 30 прав си незабавно излизане, а после какво? Същото е с другите страни, евроскептиците не си дават сметка, че азиятците не са ги погълнали само щото го има ЕС. Не мисли, че като се затвориш у вас и пуснеш щорите слънцето спира да грее. А това, че ЕС има проблеми както административни така и др. не значи че е ненужен, напротив всяко начало е трудно и има свойте противници. Не са виновни в ЕС че частните компании си изнесаха производствата и сега западно европейския лентяй трябва да работи
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Набира скорост,защото 25 години ни управлява БСП и прави невъзможно случването на истински промени.Тя не е излизала от властта и контролира разрухата и корупцията с ДС,за да може да манипулира и да трупа облаги.Всичките й депутати са милионери,а тя се брои социална партия.Все си намират алчни хора за подкупване и с тях икономически заробват народа, но те си богатеят,че им се изпълни "мерака на чичо Денчо".Спинове, виагри,менти,бисерчета,оси,доганчета,фикуси, бареци-всички на държавната трапеза.
27
6
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
През последните десетина години единствените пари у нас идват основно от Европа,дали от гурбетчиите или от фондовете, това са фактите.Колко традиционни производства са вече история.Доказахме на света ,че не струваме като нация,като партньор на който не може да се разчита.
26
2
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Проблема са двойните евро- и американски стандартиОбама, Меркел, Путин, Оланд и Кралицата са КРАЙНИ НАЦИОНАЛИСТИ! Те защитават нацията си, независимо от кръвта и сълзите на другите нации... И ТОВА Е ДОБРО за народите им иЛОШО ЗА НАС!Камерън заяви, че няма да подаде оставка, ако Шотландия обяви независимост от Обединеното кралство на референдума през септ. - РойтерсЗначи това била европейската демокрация ЗА ШОТЛАНДЦИТЕ РЕФЕРЕНДУМ, ЗА УКРАИНЦИТЕ - ЧАСТНИТЕ УБИЙЦИ на ЦРУНе-е-еее! Честните хора сами избраха бъдещето си!https://youtube/watch?v=Fs1BsfWMmpA&fe
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
глупаво е да се гласува за когото и да било който уж бил против ес но щял да ни защитава правата от брюксел.истината е една-излизане от ес сега и веднага без никакви условия и увъртания.!!!излизане от нато-без условия.никой не ни пита когато влизахме.да не ни питат и на излизане.