По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Страната ни на дъното в класацията "Показалец на настигането"
Обновена: 17 май 2014 12:42 | 17 май 2014 07:30,
207
По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Снимка: архив, Reuters

"По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС", това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от института "Отворено общество" и коментирано от "Сега".

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Проучването обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС.

Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

 В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development).

Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
Галина преди 9 години
До SharkАлбанците работят в Гърция, връщат се и си влагат парите. Те са националисти. Единни са. Работят в чужибна, но се връщат в страната си. Имат си семейства - минимум 2-3 деца. А ние не смеем да създаваме семейства и се топим като нация.
141
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 9 години
Не е работата в цените на тока или на нафтата. Валутният борд, вносните зеленчуци и пияните бедни британски туристи бетонират статуквото и крепят късогледата власт, независимо от цвета й.
140
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с ЕС и без за нищо не ставаме, българина работи само когато отиде в чужбина. В БГ се реве и се чакат помощи от тоя и от оня. Дет са вика на две магарета плявата не можем да разделим и затова тая държава изчезва.
139
2
 
8
 
! Отговори
АДФ преди 9 години
До Анонимен"Отворено общество" имат цял Нов Български Университет,в който им полират мозъците.След тва някой от тях стават учители и полират тези на малки деца.Но предполагам че чрез различни програми са нагазили и в добри държавни университети.Неподходящо място за млади и умни хора.
138
1
 
13
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Защо не смеете да напишете, че Т. Дончева каза, че Пеевски е ръката на Ахмед Доган и той плаща за партията на Бареков. Така, че ББЦ е второто ДПС и всички глупости които говори Бюрека са празни приказки, които даже и не заслужават да ги коментираш. Това всички го знаят но се правят на ощипани. БСП-ДС се радват, че ще имат още един коалиционен партньор. Предатели и небългари. Станишев-украински евреин , Местан-турско ***, Сидеров-руска ***. Какво да очакваш от тия ***.
137
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Изоставаме от Алжир, Гватемала, Габон, Вануату, Екваториална Гвинея, Ямайка, Перу, Тринидад и Тобаго и ред държави, които смятаме за такива от Третия свят.
136
0
 
18
 
! Отговори
сда преди 9 години
Родолюбив българин,не си нихилист.Искаш непременно да гласуваш.Идват избори,кандидати.Всички до един,те обичат.Без изключения.Как се случва кандидата,само с депутатска заплата и седене в МС за 2 500 на месец-8 хилки само часовник,2-рия на митинг с кола за 80 000,3-ти има охранителна фирма за милиони,4-сарай за милиони,5-скъп хотел в Париж.След изборите не ги е'е за родолюбивите нецигански избиратели.Родолюбивите бг пращат във власта само неродолюбиви хора,защот кандидатите са измамници до един.
135
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България бегом в Африканския съюз!
134
4
 
19
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Затворете Гоце, Доана, Станишката и Сидеров и като престъпниците са в затвора, много бързо и лесно ще тръгнем напред.
133
8
 
13
 
! Отговори
Германия & Естон преди 9 години
2009 год. на върха с най-много извънбрачни раждания стои Естония - 59,2%. Естония е и страната с най-много заразени от СПИН в Европа. Талин се смята за най-големият пазар на *** в Европа.Според "Der Spiegel",45% от населението на Германия са ходили на почивка през 1991 година.През 2001 година са могли да си позволят ходене на курорт 34% от населението на Германия.През 2011 г. са могли да си позволят 15 дни почивка само 10% от населението на Германия.
132
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2011 минимална работна заплата в България е 0,71 евро на час, след Албания с 0,80 евро на час. 41,0 % от населението в България работи за минимална заплата, от които 14,59% на пълен работен ден. По данни на Caritas 40% от децата в България страдат от хронично недохранване.
131
0
 
9
 
! Отговори
$$$ преди 9 години
Bravo za "postijenieto" ! Poloviniyat narod izleze ot Bulgaria , nezavisimo , che i navan "ne postilat leglo" na chujdenec ! Veroyatno ot dvete zlini po-malkata e tazi ! USPEH NA BULGARIA V OCELYAVANETO !!!
130
3
 
2
 
! Отговори
Otdale4 преди 9 години
До 184Много лесно е да ръсиш акъл. Само дай идея как да се оправим без Русия****************************************************************Явно не искаш да четеш. Никьде не сьм казал сьс или без Русия. Всеки случей се преценява, ако има изгода за Бг се казва да и толкова. Ако ще Обама или Путин да врещи това е положението.
129
1
 
12
 
! Отговори
Otdale4 преди 9 години
Не може с национални предатели да се прави национална икономика... Ами *** нищо не научили, залепиха се за САЩ като американофили, другите си стоят русофили и Бьлгария никьде е нема. Ей поганци ако вие не си защитавате интереса нема кой друг да го защитава... Нема УСА, нема Русиа има интереси и до там. Та ако ще Обама и Путин да се степат.
128
7
 
12
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
НЕ НИ ТРЯБВА ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ,ОТ НЕГО НЯМАМЕ НИКАКВА ПОЛЗА.ТЕЗИ САМО НИ ОГРАБВАТ ,НО НЕ НИ ПОМАГАТ.СТАНДАРТА НА ЖИВОТА Е МНОГО ПОД НИВОТО ДО 1989Г.ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ И БИЛ НАД СРЕДНОТО НИВО ЗА ЕВРОПА,А СЕГА СМЕ НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА ВЪВ ЕВРОПА.ТОВА НИ ДОНЕСЕ ЕВРОПА И ПРОПАДНАЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ.НАРОДА В БЪЛГАРИЯ СТАНА МНОГО БЕДЕН И ЖИВОТА Е МИЗЕРЕН.МНОГО МАЛКО ХОРА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ,СРЕДНА КЛАСА НЯМА И СКОРО НЯМА ДА ИМА.МНОГО НОВОИЗЛЮПЕНИ БОГАТАШИ ОГРАБВАТ ТРУДА НА ХОРАТА.
127
6
 
16
 
! Отговори
Гецата преди 9 години
Да сте чули, че ние сме си донор в ЕС. Тоест, всички приказки за усвоени еврофондове са си чиста "пунта мара". Това е част от наши си парици дадени като "членски внос", който е около 800 млн. евро. Не случайно всичко около тия фондове е такава мъгла...Няма да се изненадам, ако наши чиновници взимат комисионни при неусвояване. За да остане повече за Колонизаторите
126
6
 
2
 
! Отговори
Феята на Смъртта. преди 9 години
Аз написах "някакво достойнство". А не, че сме умирали от достойнства...Колкото до спорта- може да е имало партийни поръчения. Но, едва ли. Мога да кажа само, че руснаците ВИНАГИ са разполагали с първокласни, световни спортисти във всеки спорт! Не виждам, в кои спортове сме могли да им съперничим толкова, че да им вземем лидерството, освен в худгимастика, щанги и евент-футбол.
125
2
 
4
 
! Отговори
до 178 преди 9 години
за достойнството преди не съм съгласен, тогава ни се подиграваха с право че сме не знам си коя република на СССР. помня,че на спортистите ни се спускаха решения кога трябва да загубят среща със съветските спортисти за да продължат ония напред.
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ес е за европейци,ние не сме
123
5
 
9
 
! Отговори
Феята на Смъртта. преди 9 години
И преди да ни приемат в ЕС, и изобщо преди да има ЕС винаги сме били "последна дупка на кавала"- факт. Неоспорим. Но, поне имахме някакво достойнство. И след като ни приеха в ЕС, пак сме Последна Дупка...ама вече сме даже извън Кавала. Мразени от всички европейски държави. И без капчица достойнство. А, едно време се смеехме на албанците...Сега станахме за посмешище на света изобщо...България не е държава за ЕС. Защото, пропастта между нея и държавите от ЕС е огромна!