По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Страната ни на дъното в класацията "Показалец на настигането"
Обновена: 17 май 2014 12:42 | 17 май 2014 07:30,
207
По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Снимка: архив, Reuters

"По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС", това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от института "Отворено общество" и коментирано от "Сега".

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Проучването обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС.

Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

 В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development).

Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До АнонименЗа тъпия човек СССР и Русия са едно и също. А ТИ МИ КАЖИ КАКВО Й Е ПО-РАЗЛИЧНО НА РУСИЯ ОТ СССР ОСВЕН СМЕНЕНОТО ИМЕ !!! НА МЕНЕ КАТО МИ СМЕНИХТЕ НАСИЛА ИМЕТО , ДРУГ ЧОВЕК ЛИ СТАНАХ , БЪЛГАРИН ЛИ СТАНАХ ?! ОСТАНАХ СИ ПАК СЪЩИЯТ !!! КОЙ УПРАВЛЯВА СЕГА РУСИЯ ?! ПУТИН , АГЕНТ НА КГБ ! ТАМ ОТ КЪДЕТО Е МИНАЛ КОМУНИЗЪМ , ТРЕВА НЕ НИКНЕ !
61
1
 
13
 
! Отговори
от 58 преди 9 години
От 58Извинявам се на турците нямах предвид хората които плащат данъци, Тези които не плащат данъци и се въдят като въшки само за да вземат пари и след това хвърлят децатан на нас (данакоплатците),*** се пишат или християни или ьюсулмани кога както им е удобно но и в двата случаи станат ли за разплод не губят майчински и помощи и така да края на живота им.Смкнете социалния закн, ***. Никаде го няма този будала-закон. И комуниста Живков имаше повече акъл от вас.Не им даваше права
60
2
 
8
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Четейки коментарите, ми става ясно защо сме на дъното на класацията, даже се учудвам защо не сме изпаднали от нея....Всички са ни виновни, само не и ние самите! ЕС ни е виновен, политиците са ни виновни, администрацията ни е виновна, изпълнителната власт ни е виновна...Да, ама като ни спре полицай за нарушение на пътя, всеки дава 20лв. за да го отърве... Това е показно как сами сме си докарали до тази ситуация...Самия народ не струва, не е достоен.... Но ще се научи, ще страда и ще се научи!
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много по-зле сме от Албания.В Албания за 1,5 $ пълниш 2 торби със зеленчуци на пазара.
58
5
 
4
 
! Отговори
Гладен&Жаден преди 9 години
Напук на всички тия черни окраски и кризи,махмурлук ме гони мамо.Отивам за бира и пилешки хапки до кварталния магазин и майната и на тая криза.НАЗДРАВЕ,БЪЛГАРИЯ!!!
57
1
 
10
 
! Отговори
глупав народ преди 9 години
управниците и мафията безчинстват. И не се и крият. Управниците ни прости, нахални, безочливи. Който и да избереме ще му дърпат конците едни и същи. Ама на народа не му пука - нали има ракийка и по некое ново телефонче.
56
0
 
18
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Защо не смеете да напишете, че Т. Дончева каза, че Пеевски е ръката на Ахмед Доган и той плаща за партията на Бареков. Така, че ББЦ е второто ДПС и всички глупости които говори Бюрека са празни приказки, които даже и не заслужават да ги коментираш. Това всички го знаят но се правят на ощипани.
55
0
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
До като има пребоядисани комунисти във властта, ще е така....
54
0
 
1
 
! Отговори
до 86 преди 9 години
ще ги видиш,има време
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
простотията крадливоста и корупцията са ни в много и затова сме най бедни и мизерни
52
4
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До АнонименПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА ТАКИВА КАТО ТЕБ ВЛИЗАХА С ПРЕДИМСТВО ДА УЧАТ ЩОТО БИЛИ ОТ МАЛЦИНСТВАТА, А СЕГА ПЛЮЕШ ПО СТРАНАТА КОЯТО ТЕ Е НАПРАВИЛА ЧОВЕК./////////////АМИ МНОГО Е ЛОШО КОГАТО МАГАРЕТО СТАНЕ ПО-УМНО ОТ ГОСПОДАРИТЕ СИ !!! ТАКА СЕ СЛУЧИ И С МЕНЕ , СТАНАХ ПО-УМЕН , ОСЪЗНАХ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ И СИ КУПИХ ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ !!! ТЪРСЕТЕ СИ ДРУГИ МАГАРЕТА ! БЕЗ МЕНЕ !
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
може да просперира единствено държава с правов ред и ниска корупция
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скоро и Албания ще ни изпревари, там расте многобройно младо население,а ние ставаме старчески дом с младо неграмотно *** население плюс крадливи политици
49
1
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
НА КАЛПАВИЯ Х... ,КОСМИТЕ МУ ПРЕЧЕЛИ !!!ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА СССР ВИ БЕШЕ ВИНОВЕН , СКАНДИРАХТЕ ПО УЛИЦИТЕ 45 Г. СТИГАТ !!! СЕГА НАТО И ЕС СА ВИ ВИНОВНИ И ТЪРСИТЕ НЯКАКВА УТЕХА В ЛИЦЕТО НА РУСИЯ !!!ПОТЪРСЕТЕ ПРИЧИНИТЕ В СЕБЕ СИ , ЗАЩО АДЖАБА СТЕ НА ТОЗИ ХАЛ ?!
48
2
 
1
 
! Отговори
факт преди 9 години
Сюлеймане, Турция прогресира точно защото се СЪОБРАЗЯВА с Русия и в същото време НЕ приема 1:1 евроидиотизма /за разлика от наште политически шматки/.
47
1
 
2
 
! Отговори
Сюлейман Султан преди 9 години
74 не е точно така щото в Турция имат и хай тек отрасли.В Япония само 10% са креатори т.е. създатели на нещо.Турците са втората държава които имат лиценз от Локхийд за Ф16 производство а ни сглобка.Правят неща много като Китай.Развиват много яко енергетиката си и скоро време няма да им требе ток от Бг.Имат много бедно население из Анадола на и то живее по добре от българина.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ключа към развитието е в изграждане на функционални държавни институции правов ред ниска корупция. всичко останало е следствие. няма как да харчиш милиони за образование и после младия образован да види шуробаджанащината и корупцията и да емигрира и да работи за чужда държава. ние се провалихме в изграждането на работещи държавни институции
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ето , пак нашите многознайни българчета намериха оправдание с турция.абе вижте си ни скъсаните пръдливи *** и мизерната държава,че сме за смях и погнуса отвсякъде,стига сте търсили външни причини и врагове.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в гръцкия език има израз-- вулгарики кефали ,българска глава, употребява се за проста глава която не си знае интереса. най бедни сме защото сме най прости,това е обяснението.нашите политици са представителна извадка на българския народ и манталитета му за кражба далавера простотия
43
4
 
2
 
! Отговори
Сюлейман Султан преди 9 години
Требе политиците ви да вземат пример от Ердоган и политиката му.Не че съм му фен.Те успяха да вдигнат турският БВП толкова с умно управление и примерена политика без да се натискат за ЕС.Дори той стана неудобен за ЕС.Пътя на прогреса ви минава не през Москва а през Анадола.Вашите вместо да се кланят на Москва и да лъготят Брюксел да се опитат поне да копи пействат турците,с които имате сходен манталитет.