По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Страната ни на дъното в класацията "Показалец на настигането"
Обновена: 17 май 2014 12:42 | 17 май 2014 07:30,
207
По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Снимка: архив, Reuters

"По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС", това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от института "Отворено общество" и коментирано от "Сега".

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Проучването обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС.

Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

 В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development).

Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
7
 
! Отговори
До 148 преди 9 години
Пак статистика. Ще ти посоча нещо конкретно, публикувано тази пролет - класация по статистически данни на The Legatum Prosperity Index Table Rankings - отнася се за жизнения стандарт на 142 държави през 2012 г. Според това проучване, България е на 48-о място, а Турция - на 89-о. Това, което се вижда в хубавите квартали на големите турски градове, е много по-различно от действителността във вътрешността на страната. Не че ние сме цъфнали.
101
0
 
1
 
! Отговори
Валдес преди 9 години
Интересен термин "усвояване" на парите (подозрително близък до присвояване....). В България една сделка отпреди осем години - тази с мотрисите Сименс май ще загроби железопътния транспорт. Гърците също ги имаха, но разследването по покупката им стигна до Парламента. А що се отнася до руската провинция - едни ги пишем, друго е в действителност.... Добре, че в тази класация не е включена Украйна, че сравнението с нея ми е дерта....
100
5
 
3
 
! Отговори
el turko преди 9 години
..STANDARDA NA BULGARITE E VISOK...DA NE KAJA MNOGO VISOK! BIL SAM V FRANCIYA...ITALIYA..ISPANIYA..GERMANIYA! DOKATO VSEKI BULGARIN E SOBSTVENIK..TO NA ZAPAD PROCENTA E POD 50. SELATA SA IM PO DOBRE UREDENI IT BULGARSKITE! STRES I JIVOT POD NAEM E TEHNIYA STANDARD! BULGARIYA E HUBAVA STRANA I ZAPADA NI ZAVIJDAT! KEF TI MORE..KEF TI PLANINA..KEF TI CHISTO NEBE!
99
1
 
6
 
! Отговори
жеко преди 9 години
по зле ще става по добре няма да става, българите имат няколко проблема всеки си мисли че е тарикат, висока горделивост, съответно никакво сплотяване, толерантност към всякакви промени, либерално мислене... всичко това прави един народ много лесно управляем , съответно ще се обезличава още
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще изпадаме като все по изостанала периферия на ес докато се отделим.просто,много сме различни и разликата се увеличава
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то се видя че не сме за ес, ама и за анадола не сме,защото там има ред и държава.най ставаме за руска провинция с бандити и олигарси,ние и сега си ги имаме и сме покрили всички критерии за руска провинция
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чалгага и кючеците да вървят,майната му на ес и стандарта им
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по манталитет и култура българите не сме европейци и не бива да се сравняваме с европейски държави. приемането ни в ес беше грешка от страна на ес и стана възможна покрай приемането на Румъния. виждаме,че в украйнската криза Румъния се държи като европейска държава член на нато.ние по скоро сме за някаква си евразия,но не за турция,защото турция по стандарт е много пред нас. ние сме за нещо като руска олигархична посткомунистическа *** където газят с ботуши,бият с камшици и има въшки и водка,
94
3
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До АнонименГурбетчийо, не се излагай. Ти много добре знаеш какви предимства се даваха на малцинствата преди 1990 г. После животът стана тежък за всички.Затова се ядосват много от хората тук - ценете поне онова, което ви даваха за наша сметка. Не съм с леви убеждения, но не можеш да отречеш някои неща, те са факт.....АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ ! ЦЕЛТА МИ Е ДА СЕ ОТСТРАНЯТ НЯКОИ ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ ПОРОЦИ ! А ТОВА ,ЧЕ В БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ИМА И МНОГО ПОЛОЖИТЕЛНИ НЕЩА НИКОЙ НЕ ГО ОТРИЧА !
93
2
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
Какви братя имаш бе *** анадолски. Проклетата ни толерантност към *** като теб направи съществуването ти възможно. *** ти коментари си ги пиши по анадолските сайтове. Докога ще се позволява да се пишат антибългарски коментари. *** слепи ли са?......ОТКОГА КРИТИКИТЕ КЪМ ДАДЕН НАРОД ЗАРАДИ НЯКОИ НЕГОВИ НЕГАТИВНИ ЧЕРТИ СЕ СМЯТАТ ЗА ОБИДА КЪМ НАРОДА ,А НЕ ЗА ЦЕЛ ОТСТРАНЯВАНЕ НА ТЕЗИ НЕГАТИВИ И ПОРОЦИ ?!
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гурбетчийо, не се излагай. Ти много добре знаеш какви предимства се даваха на малцинствата преди 1990 г. После животът стана тежък за всички.Затова се ядосват много от хората тук - ценете поне онова, което ви даваха за наша сметка. Не съм с леви убеждения, но не можеш да отречеш някои неща, те са факт.
91
0
 
1
 
! Отговори
Статистика - 2 преди 9 години
Статистическите данни, за които говоря в коментар 143 бяха публикувани в някой от нашите вестници през 1990 г. - някой тук може да се сети в кой точно вестник беше. Имаме и Статистически институт, там сигурно ги имат тези данни. Материалът беше интересен, защото бяха представени поотделно всички европейски държави.
90
0
 
7
 
! Отговори
Статистика преди 9 години
Ликуй, народе! Нали не сме след Сомалия!Когато чета подобни материали, все се заричам да намеря онази статистика от навечерието на Втората световна война, която подрежда страните в Европа по три показателя. Българската валута по стабилност е след английската и германската, рублата е на опашката. По заплати на РАБОТНИЦИТЕ ние сме на второ място, руснаците - на последно. По цени на хранителните стоки - у нас са най-евтини, в Москва - най-скъпи (по този показател беше посочен градът, а не СССР).
89
2
 
9
 
! Отговори
до ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
Какви братя имаш бе *** анадолски. Проклетата ни толерантност към *** като теб направи съществуването ти възможно. *** ти коментари си ги пиши по анадолските сайтове. Докога ще се позволява да се пишат антибългарски коментари. *** слепи ли са?
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държава от една шепа селяни какво да очакваш.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПатриотКАкво си предствавяш под думата 'патриот'? В какво се изразява патриотизма? Как помагаш на България?
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 135 ГУРБЕТЧИЯИЗМЕТ НЕЩАСТНА!!!!ЗА КАКВА ДИСКРИМИНАЦИЯ МИ ГОВОРИШ????ДИСКРИМИНИРАН,АМА В ЧУЖБИНА И ТУРЦИ,И ***,И ПОМАЦИ ОТ ДЖОБА ВИ СТЪРЧИ БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ!!!ЗАЩО НЕ КАНДИДАТСТВА ДА ТИ ГО ИЗДАДЕ МАЙКА ТУРЦИЯ???
85
0
 
4
 
! Отговори
гамен преди 9 години
на крив Петко крива му ЛОПАТАТА .
84
0
 
7
 
! Отговори
урунгел преди 9 години
Всъщност ние си го знаем този факт,също така знаем че сме си виновни за положението ни.Сами си го надробихме!
83
4
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До АнонименКАКВО ПРАВИШ В БЪЛГАРСКИ САЙТ С НОВИНИ БРЕ,***?????ТУК Е МЯСТО ЗА КОЙТО СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН!!!!!*** НЕЩАСТНА!!!!В ЕВРОПА ОТИДЕ И СЪЩИЯ *** СИ ОСТАНА!!!!........В БЪЛГАРИЯ ИМАМ МНОГО БРАТЯ ТУРЦИ , ПРИЯТЕЛИ *** И ПОМАЦИ ! СЛЕДЯ КАК СЕ РАЗВИВА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ , СЛЕДЯ ДА НЯМА ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ БРАТЯТА МИ ,СЛЕДЯ ДА НЯМА КЛЕВЕТИ ! И АКО ИМА ТАКИВА , ВЕДНАГА ВИ ГО НАТРИВАМ В НОСОВЕТЕ ЧРЕЗ КОМЕНТАРИТЕ КОИТО ХИЧ НЕ СА ВИ УДОБНИ И ЧЕСТО ТРИЕТЕ !