По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Страната ни на дъното в класацията "Показалец на настигането"
Обновена: 17 май 2014 12:42 | 17 май 2014 07:30,
207
По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Снимка: архив, Reuters

"По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС", това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от института "Отворено общество" и коментирано от "Сега".

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Проучването обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС.

Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

 В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development).

Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо сме най мизерни,защото сме най прости.нас ни управляват хора с диплом за униформата на съветския войник,с образование на пожарникар и един татаро *** от село Дръндар. сега на път е и един нов чалга журналист да управлява
41
5
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ ДО 63 преди 10 години
До до58за турците в тоя "сайт" или добро или нищоНЕ СИ ОТГОВАРЯЙ САМ , НЕ ТИ ПРАВИ ЧЕСТ ! ПИШИ ПО ТЕМАТА , А НЕ ЗАБЪРКВАЙ ТУРЦИТЕ С ЦЕЛ ДА ОТКЛОНИШ ВНИМАНИЕТО И ДА НАКАРАШ И ДРУГИТЕ ДА ТЕ ПОСЛЕДВАТ ! ТЪПО Е ОТ ТВОЯ СТРАНА !
40
4
 
3
 
! Отговори
:( преди 10 години
ГЕРБ+БСП+ДПС+АТАКА+Бюрека+РБ+АБВ = Албания !Не гласувайте за тези нагли крадци и България отново ще има шанс !
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На *** *** като теб все някой друг му е виновен.А пък аз смятам че *** който пише "социЯлния" не е по-различен от ***.Убеден съм че си от електората на Боце-селския.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турските лекари инженери учители специалисти работят в турция и получават често повече от техни колеги на запад. тези турски специалисти можете да ги видите само на скъпи екскурзии и шопинги по западни курорти и молове. гастарбайтерите са им най неграмотните хора,но дори и те си направиха фирми по германия и Холандия и българи ходят да им работят
37
4
 
6
 
! Отговори
историк преди 10 години
Какво качества на живот може да се очаква в Държава където 70 години на власт е БКП-БСП-ДС. Това са хора , които мразят народа и го използват само избори. Единствената Държава в Европа в която комунистите-социалисти избиваха собствения си народ. Над 200 000 души са избити без съд и присъда от терористичната партия. След 09.09.1944 г. конфискуваха имотите на хората и стигнаха до там, че на селянина му взеха и последната кравичка с която си хранеше децата. След 1989г. същия грабеж. Позор и срам.
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пропуснахме 4 години заради ГЕРБ. Те бяха пагубни за икономиката. По време на тяхното управление яко подгонихме третия свят.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
причината е в гена български.ние сме били най умни най можещи най знаещи,подиграваме се на другите,а сме най мизерни и жалки. гледам пак оправдания с турция,ама там минималната заплата е 411 евро, минималната пенсия е 310 евро, средната заплата е 830 евро. всички цени са по ниски,здравеопазването в сравнение с нашто е супер.турските държавни болници са на светлини години от нашите.
34
3
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До АнонименИ В РУСИЯ ХОДЯТ, КОИТО ИМАТ КВАЛИФИКАЦИЯ. НЕ СЪДИ ПО СЕБЕ СИ.///////ТЕ ОТ МНОГО КВАЛИФИКАЦИИ ЛИ ТОЛКОВА ЧЕСТО РУСКИТЕ КОСМИЧЕСКИ РАКЕТИ СЕ ЗАПАЛВАТ ПО ВРЕМЕ НА ПОЛЕТ , ПОДВОДНИЦИТЕ ИМ СЪЩО , ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ ИМ ПАДАТ ПО ВРЕМЕ НА УЧЕНИЯ !!! А НАПРАВИ ЕДНА СТАТИСТИКА КОЛКО ТАКИВА СЛУЧАИ ИМА С ЗАПАДНИТЕ ?!ЕДНА ДЪРЖАВА ЩОМ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРОИЗВЕДЕ ЕДИН КАЧЕСТВЕН МОСКВИЧ , НЕ МИ Я ХВАЛИ НИТО ДЪРЖАВАТА ,НИТО КВАЛИФИЦИРАНИТЕ Й КАДРИ !!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Качеството на живот, ако го чакате от политиците, има много да чакате. Всеки си прави сам качеството на живот.
32
6
 
3
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
И ... не дай си Боже , ако тиквеникък дойде пак на власт , ще останем зад албанците със светлинни години ! Амин !
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименРумъния като не граничи с Турция, тя защо дръпна?
30
2
 
5
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Левите са майстори на разпределяне на чуждото !!! Взимат от хората 10 , а им "отпускат" 1, което пак не е тяхно !!! Левите плачат за бедните, а в държава без бедни и зависими хора левите нямат място, защото няма кого да лъжат !!! Това е причината да сме до Албания !!! Ние си избираме левичари тарикати, които ни държат бедни и зависими, за да ни крадат !!! ГНУС ЛЯВА !!!!!!!!! Между другото , така нареченото крайно дясно всъщност е ЛЯВО !!! хитлер е бил националСОЦИАЛИСТ , а не "фашист" !!!
29
1
 
1
 
! Отговори
УРААААААА преди 10 години
Няма кой да ни мръдне от последното място, сега в ЕВРОПА догодина в цял свят. Браво на наште политици ,АЙДЕ НЕМА НУЖДА ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До .. въоръжаващия се за леене на кръвкъш бе, съветско шпионче!
27
1
 
4
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
средната заплата тука е 2 бона,тя се определя по следния начин вие мизерниците вземате 340лв а ние ваште любими депутати-3 бона или средната заплата в България е 2 бона.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато ДПС са във власта и докато поне един крадлив политик не бъде публично обесен така ще е.
25
2
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
До за 32АБЕ ТО Е ЕСТЕСТВЕНО ,ЧЕ ХОРАТА БЯГАТ НА ЗАПАД , НО НЕЕСТЕСТВЕНОТО Е ,ЧЕ ДОРИ БЪЛГАРИТЕ РУСОФИЛИ ИДВАТ НА ЗАПАД , А НЕ ОТИВАТ В ТАКА ЛЮБИМАТА ИМ РУСИЯ ?!
24
1
 
7
 
! Отговори
истина е преди 10 години
заглавието казва чистата истина. Албания е по-близо до сърцето на Европа, а БГ-то е по-близо до Албания отколкото до сърцето на Европа.
23
1
 
4
 
! Отговори
До 32 преди 10 години
Еми да цитирам ли Тиквуня за кофтият матриял?