По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС

Страната ни на дъното в класацията "Показалец на настигането"
Обновена: 17 май 2014 12:42 | 17 май 2014 07:30,
207
По качество на живот сме по-близо до Албания, отколкото до ЕС
Снимка: архив, Reuters

"По качество на живот България е по-близо до Албания, отколкото до ЕС", това разкрива новото проучване "Показалец на настигането" (The Cath-Up Index), представено вчера от института "Отворено общество" и коментирано от "Сега".

Вместо да догонва другите от ЕС, България упорито е заседнала на Балканите и няма изгледи за скорошна промяна. Проучването обхваща 35 държави - 28-те членки на ЕС и кандидатките Сърбия, Македония, Турция, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Исландия, като ги оценява по 47 индикатора - икономически, социални, политически.

България и Румъния са на 28-а и на 29-а позиция в общата класация, което означава, че са на дъното на Европейския съюз. А по някои конкретни показатели страната ни изпада на 30-31-во място, което на практика я "вади" от ЕС.

Такъв е случаят с критериите, които показват висока корупция, безпомощност на закона и неефективност на правителството.

 В "показалеца" страната ни е на 29-о място по доверие на хората в демокрацията и след последните в ЕС по свобода на медиите. Както в други рейтинги и анализи, и тук България се отличава единствено с ниския си държавен дълг, който я нарежда на второ място след Естония.

The Cath-Up Index се прави за трета поредна година, като целта на изследването е да покаже намаляват ли разликите между богатите и бедните държави в ЕС и дали по-новите членки успяват да наваксват изоставането. Чехия, Словения и Естония са отличниците на Източна Европа. За България и Румъния обаче положението през миналата година е определено като "зацикляне" (аrrested development).

Забележителното е, че страни като Германия и Великобритания подобряват позициите си, а Естония вече минава за западна държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
извод преди 10 години
До Анонименза да се оправим, трябва по-бързо да бъде последван Тато
21
2
 
11
 
! Отговори
Божо преди 10 години
Избирайте си левичарски мошеници като станишев, сидеров, бареков, бай жорж глиганчев и всякакви подобни тарикати , а после се оплаквайте, че сме зле !!! Лъжата е основна сила на левите тарикати !!! "В името на справедливостта" ,тези мошеници лъжат бедните и зависими хора и съсипват държавите си като туморни образувания !!! Младите и способни хора желаят ПРАВИЛА ЗА РАЗВИТИЕ, а не подаяние !!!! Това е причината левичарските тарикати да гонят младите и способни хора от България !!!!! ГНУС лява !!!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и *** народ какво да се очаква,2 Милиона умни хора избягаха в чужбина,няма с какво да се стимилира тази икономика с бай Пешо от селската кръчма няма как да стане.Няма да има управяи тук никога
19
4
 
3
 
! Отговори
северна корея преди 10 години
Не са виновни те ,а народът дето ги търпи.Миналата година можеше да стане нещо,но не стана нищо щото те изработиха лекинко протистиращите и пак се набутаха същите муцуни в парламента начело с гейбесари *** и ***.Докато не им се спрат функциите и им се изземе правомощията няма да има оправия.почивайте в мир всички самозапалили се протестиращи.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗА 24И аз съм за България,попитах България в Европаили България в Евразия?
17
5
 
8
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
АМИ КОЙ ВИ Е ВИНОВЕН КАТО СТЕ КРАДЛИВИ И КОРУМПИРАНИ ?! ВЕЧЕ НАД 2О Г. ЕС ВИ ДАРЯВА ЕЖЕГОДНО МИЛИАРДИ ЕВРО ЗА ДА ПРЕСТРУКТУРИРАТЕ ИКОНОМИКАТА СИ ,А ПОЛИТИЦИТЕ ВИ НЕ ИЗПОЛЗВАТ ПАРИТЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ,А СИ КУПУВАТ ЯХТИ И ИМОТИ В ЧУЖБИНА ! ЕС ДАВА ,НО В КОШАРА НЕ ВКАРВА !
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато главите на управляващите са на изток ориентирани, резултата ще е такъв.
15
0
 
7
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
Щом даваме Албания за пример, значи ни харесва и няма от какво да се оплакваме.
14
3
 
4
 
! Отговори
.. преди 10 години
Въоръжавайте се братя ,че как е тръгнало , кръв ще се лее.
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да попитам:За Европа ли сте (+)Или за Евразия (-) Като видите резултата от гласуването,ще разберете отговора защо сме с най-ниско качество на живот.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименС бсп и атака - толкова.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато Цецо крадецо е на свобода, а не където му е мястото - в затвора, не вярвам на правосъдието.
10
5
 
9
 
! Отговори
КНК преди 10 години
фАКТА СИ Е ФАКТ !!! ПО-ВАЖНО Е ЗАЩО Е ТАКА !!! СОЦИАЛИЗМА ДОВЕДЕ ДО ТОТАЛНО ИЗОСТАВАНЕ НА СТРАНАТА НИ ОТ МОДЕРНИЯ СВЯТ - ТЕХНИЧЕСКИ,ТЕХНОЛОГИЧНО ,ИКОНОМИЧЕСКИ И КУЛТУРНО !!! СЛЕД 10.11.1989 БКП/БСП ВМЕСТО ИЗВИНЕНИЕ И НАПУСКАНЕ НА ВЛАСТТА ,ПРЕДПРИЕ ПРОМЕНИ ЗА ДА ПРЕХВЪРЛИ СОБСТВЕНОСТТА И ИКОНОМИКАТА В СВОИ РЪЦЕ И НЕ ДОПУСНА НИКАКВИ РЕФОРМИ !!!РЕФОРМИТЕ СЛЕД 1997-2001 БЯХА СПРЕНИ И ОТМЕНЕНИ ЗАЩОТО ЗАПЛАШВАХА ТЯХНОТО ГОДПОДСТВАЩО ПОЛОЖЕНИЕ !!! ДОКАТО ТЕ НИ УПРАВЛЯВАТ , ТАКА ЩЕ Е !!! МИЗЕРИЯ !!!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите са готови за гражданска война,, вече въпроса е кога?
8
2
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Проблемът е, че народа дава това право на тези олигарси. И си му е "гот". А не те, че са го яхнали. При Спартак е било нещо друго.
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупости, по-близо да тия талибани са само мекетата....България е мн по напред. Незнам защо толкова самонаказваща се пропаганда бълват бг медиите.
6
11
 
11
 
! Отговори
историк преди 10 години
Какво качества на живот може да се очаква в Държава където 70 години на власт е БКП-БСП-ДС. Това са хора , които мразят народа и го използват само избори. Единствената Държава в Европа в която комунистите-социалисти избиваха собствения си народ. Над 200 000 души са избити без съд и присъда от терористичната партия. След 09.09.1944 г. конфискуваха имотите на хората и стигнаха до там, че на селянина му взеха и последната кравичка с която си хранеше децата. След 1989г. същия грабеж. Позор и срам.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма ни количество, нито качество за болнавия българин!
4
5
 
13
 
! Отговори
дд преди 10 години
С такива нагли простаци за управляващи какво друго може да е положенито.
3
1
 
22
 
! Отговори
Нищо чудно... преди 10 години
Нашите политици толкова си могат за това сме на това положение,но докато няколко изменници от набедените за политици не бъдат разстреляни публично пред народното събрание за назидание на другите нищо няма да се промени дори като е тръгнало и албанците ще ни изпреварят.Може да звучи налудничаво,но не виждам какво друго би ги изплашило.В момента никой от нищо не се страхува и прави каквото си иска.