Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа

Три сценария ще обсъждат лидерите на ЕС на 27 май
Обновена: 23 май 2014 22:37 | 23 май 2014 21:15,
260
Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа
Снимка: архив, Reuters

Лидерите от ЕС ще обсъдят следващата седмица за първи път подробно конкретните мерки, които могат да вземат срещу Русия, ако изборите в Украйна не са свободни и честни, като ограниченията могат да засегнат вноса на луксозни стоки и да стигнат до забрана на вноса на петрол и газ, предаде Ройтерс.

 Документ от две страници представя три сценария, според които санкциите варират от много строги, през средно строги и не много строги. Той е бил предаден на страните членки миналия месец и ще бъде основата на дискусиите на срещата на върха на 27 май.

Според сценария за по-леки санкции ЕС ще наложи ограничения за вноса на руски луксозни стоки, сред които диаманти, скъпоценни метали, кожи, водка и хайвер. ЕС може от своя страна да свие износа си на изкуствени торове, химикали, гуми и морски съдове за Русия, макар резервните части за стоманената и ядрената промишленост да са изключени.

Според сценария за най-строги санкции ЕС обмисля ограничения на капиталовите пазари, евентуална забрана за нови инвестиции в Русия, строго прилагане на регулаторните разпоредби на ЕС за всички руски активи, притежавани от европейски компании и пълна забрана на вноса на петрол и газ от Русия.

Забраната за внос на тези енергоносители ще окаже голямо влияние върху икономиката. ЕС задоволява около 30 процента от енергийните си нужди от Русия, като за 2013 година това се равнява на 130 милиарда евро по данни на Европейската комисия.

Сценарият със средна сила на санкциите предвижда ограничаване на търговията и инвестициите, свързани с финансовите услуги и ограничения на свободното движение на капитал, както и забрана за внос на въглища, ограничения на морския и сухопътния транспорт и спиране на инвестирането в енергийния сектор на Русия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВОДКАДЖИЯA Вие да не мислите, че Петър Стоянов беше читав? И той и съпругата му са бивши агенти на ЩАЗИ, само, че дълбоко законспирирани. Няма отърване от червената чума !
76
3
 
19
 
! Отговори
Днес е празник! преди 10 години
Честит празник!злобни човечета наричащи се българи само когато им е изгодно.
75
3
 
14
 
! Отговори
ВОДКАДЖИЯ преди 10 години
ФЛИРТ И САВОЙ СИ Я ПИЙ ТИ .... , АКО ТИ ХАРЕСВА !!!! МОЖЕ И ЦАРКИРОВКА И ОТ ТАБУРЕТКИ ПРАВЕНИ ......... А, ДА ВИ ПРИПОМНЯ В ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ ,ЧЕ ИМАШЕ ЕДИН КАТЪР -ПЕТЪР СТОЯНОВ ...ИГРАЕШЕ ГО ПРЕЗИДЕНТЧЕ ...ТА ТОЯ ИСКАШЕ ДА ЗАМЕНИ КИРИЛИЦАТА С ЛАТИНИЦА,НО ДА ЗВУЧАЛО НА БЪЛГАРСКИ !!!!! ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНАТА МАЙМУНИЦА !!!! ТОЯ КАТЪР ЩЕ ТРЯБВА ДА Е ЗНАЕЛ ,ЧЕ *** И ТО ЧЕРНА ЩЕ НИ СТАНЕ ЛЮБИМ USA ПРЕЗИДЕНТ !!!!!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВОДКАДЖИЯщо бе нямаш ли трето качество водка в бг , там савой ли ко беше ?
73
3
 
21
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! И ние сме дали нещо на света! Но, четейки писанието на Петя или преразказа на някакъв документ от ЕС усещам, че не ни е до празник. *** европейски чиновници започват да се надпреварват кой по-голяма глупост да измисли! Сетила се Мара да се побара! К,во искат Русия и изборите на Украйна да направи! Нали Вигенин първи призна фашагите,ами ние да им подарим нашата демокрация, хамериканските съветници да им подарят свободата, а ЕС и МВФ да им подарят надежди!
72
1
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 10 години
Събудили се рано сутрин да пишат глупости!
71
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руската *** разбира само от едно, да спрат да и купуват газа
70
14
 
5
 
! Отговори
Брaнник преди 10 години
До 161 Млъквaй рускa ТВAР!!!!
69
35
 
9
 
! Отговори
Брaнник преди 10 години
Aз съм ЗA НAЙ- СТРОГИТЕ СAНКЦИИ КЪМ русия, кaкто и всеки ЧЕСТЕН НAЦИОНAЛИСТ В ЕВРОПA! НИКAКВИ ИКОНОМИЧЕСКИ отношения с рускaтa кочинa, дa се зaтворят и техните посолствa нa териториятa нa ЕС! Дa се подпомaгa всячески и нaй- вече ВОЕННО БРAТСКA УКРAЙНA, ГРУЗИЯ, КAВКAЗ! ДОЛУ руските ***, ДA ЖИВЕЕ ЕВРОПA!
68
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКакви е пак санкции гони ЕС срещу Русия!!!! Факт - Оборота между Русия и ЕС 440 млд. годищно, Русия и САЩ 27 млд.! А сега кажете на кой изогдно да ЕС прави някви санциии :))))))))))))) Хора искат да правят бизнес и живеят в мир, но някой от С.. все намира причина за война :)))------а какъв е оборота между САЩ и ЕС?
67
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само санкции за ***, те от друго не разбират
66
3
 
25
 
! Отговори
Началото е факт преди 10 години
Щатите ще направят всичко възможно, дори и война, само и само, доларът да ве рухне. Газовата спогодба между Русия и Китай тласна долара надолу. Очакват се други държави да последват това спарязумение, като се пренебрегне долара. Ето затова Щатите нямат друг избор, освен натиск и война..
65
2
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Американците големи приятели станаха с китайците- уредиха ги с газ, сега ги уреждат с водка и хайвер. Явно искат още да им засилят икономиката та съвсем да ни залеят с китайски ментета.
64
11
 
5
 
! Отговори
Bulgar преди 10 години
Rusnacite si razvqvat konq zashtoto nikoj ne gi zakacha. Trqbva vsichkite im granici da plamnat i togava shte qdat maznata opashka.
63
3
 
28
 
! Отговори
истината...... преди 10 години
Едно трябва да е ясно на всички европейци--и това е---Европа ще "обере" всички негативи на американската международна политика.Както винаги американците си намериха "мъша" с която да вадят кестените от огъня... А тези негативи ще ги плащаме ние,драги ми европейци--не тези от Брюксел,а ние-които ще ставаме още по-бедни и по-нещастни заради игрите на Чичо Сам.Светлото европейско бъдеще,ще го чакаме в пещерите-голи и боси....това е истината
62
4
 
18
 
! Отговори
тито преди 10 години
До РуснакНапълно съм съгласен с теб.....написаното в коментара ти е истина.А пъпчивите соросчета скоро ще престанат да пишат по форумите--просто ще им спрът парите.Бъди жив и здрав.
61
2
 
21
 
! Отговори
Лора преди 10 години
От Путин с любов! Русия и Китай се споразумяха Китай да предплати 25 милиарда долара за бъдещите доставки на газ, които ще са на стойност от порядъка на 400 милиарда. Хмммммм, дали генетично модифицираната Европа-Кончита няма да се окаже в задънена улица със санкциите срещу Русия!?
60
1
 
0
 
! Отговори
манисеи преди 10 години
Бай Петко и той майка си продаде а недоносчета посрани.преди месец ви написах как ае брани майка род родина и дом
59
4
 
9
 
! Отговори
Majorski преди 10 години
Плашат Гарги тея еврогейове ....и ти остави това ами даже самите те го знаят и разбират ....
58
0
 
2
 
! Отговори
булгаран преди 10 години
До Анонимен ,теб явно много те изнасилват *** орално и по евреиски,инцест,садо мазо.Болка голяма мухлю.