Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа

Три сценария ще обсъждат лидерите на ЕС на 27 май
Обновена: 23 май 2014 22:37 | 23 май 2014 21:15,
260
Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа
Снимка: архив, Reuters

Лидерите от ЕС ще обсъдят следващата седмица за първи път подробно конкретните мерки, които могат да вземат срещу Русия, ако изборите в Украйна не са свободни и честни, като ограниченията могат да засегнат вноса на луксозни стоки и да стигнат до забрана на вноса на петрол и газ, предаде Ройтерс.

 Документ от две страници представя три сценария, според които санкциите варират от много строги, през средно строги и не много строги. Той е бил предаден на страните членки миналия месец и ще бъде основата на дискусиите на срещата на върха на 27 май.

Според сценария за по-леки санкции ЕС ще наложи ограничения за вноса на руски луксозни стоки, сред които диаманти, скъпоценни метали, кожи, водка и хайвер. ЕС може от своя страна да свие износа си на изкуствени торове, химикали, гуми и морски съдове за Русия, макар резервните части за стоманената и ядрената промишленост да са изключени.

Според сценария за най-строги санкции ЕС обмисля ограничения на капиталовите пазари, евентуална забрана за нови инвестиции в Русия, строго прилагане на регулаторните разпоредби на ЕС за всички руски активи, притежавани от европейски компании и пълна забрана на вноса на петрол и газ от Русия.

Забраната за внос на тези енергоносители ще окаже голямо влияние върху икономиката. ЕС задоволява около 30 процента от енергийните си нужди от Русия, като за 2013 година това се равнява на 130 милиарда евро по данни на Европейската комисия.

Сценарият със средна сила на санкциите предвижда ограничаване на търговията и инвестициите, свързани с финансовите услуги и ограничения на свободното движение на капитал, както и забрана за внос на въглища, ограничения на морския и сухопътния транспорт и спиране на инвестирането в енергийния сектор на Русия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най забавни са троловете,които правят сметка на парите на Русия.Не вижда, че затънало до ушите в мизерия, че България е държава със затихващи фунции благодарение на помощтта от ЕС, *** застанало на амбразурата да брои милиардите на Русия.Еййй, шизофрения, злобата, дребнавостта и мерзостта тролска граница нямат.Последни издихания на русфобската пасмина, шумата с която им плащат скоро ще е само ненужни тонове хартиШки.Нещастни Юди.Бедни,мизерни, продажни и жалки.
116
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Арсенлюпеновия ***,дето се е изблеял отдолу,случайно да зане, че при демокрацията няма граница и всеки казва, каквото мисли?Дърти,злобни *** заспали като членове на БКП и събудли се първи демократи, *** ненавистна и зловонна, когато издрънчат сакнциите срещу Русия, първия който ще пострада е България.*** на русофобския,платен *** не му плащат да мисли, а да *** омраза и дъни дивотии.
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопТи не спираш с глупостите!
114
9
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Анонимен 203Сделки за милиарди не са достатъчни за да компенсират санкциите.Трябват за десетки и дори стотици милиарди.
113
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Договорът с Китай е за 400 млрд. , но за 30г., или 13.3 млрд на година. А ЕС за 2013 е за 130 млрд., при това Евро. При това Китай има право да увеличава доставките, без това да се отрази на цената. Следователно, ще внася газ на много ниски цени, както се предполагаше. Европа трябва да се отърве от руската енергийна зависимост. Путин не може да забрани вноса на европейските високи технологии. Ще изригне масово недоволство сред хората. И без това икономическият ръст на Русия за 2014 е лош.
112
0
 
9
 
! Отговори
До Шоп преди 10 години
Хайде поспри се малко с глупостите си,че ще помисля,че пишеш нейде от Факултето.
111
15
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До АнонименРусия не превъзхожда Запада в нито един клас конвенционални оръжия.Безаналоговите руски оръжия са пропаганден мит.
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На международния икономически форум в Санкт Петербург,Русия е подписала сделки за милиарди с водещи компании от Катар,Япония,Китай,Южна Корея,Франция,Италия.Така че пенсионираните чиновници в Брюксел могат само да го издухат.
109
14
 
3
 
! Отговори
Арсен Люпен преди 10 години
Ей ***! Не ви ли се залепиха езиците от повтарянето на "***", "евреи","гейове"..бе? Ако нямате аргументи поне си трайте. Известно е че в речника на овцете има само нечленоразделни звуци. Уловете златната среда на плюенето - до степента на забавното. Не досаждайте чак толкова с блеенето си по путински.
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...мерки, които могат да вземат срещу Русия, ако изборите в Украйна не са свободни и честни"- Това е некоректен запис. Става дума за налагане на санкции АКО РУСИЯ ПОПРЕЧИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ!.Разликата в смисъла е доста голяма.
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Шопдо 199 за оръжие не говори явно не си на ясно
106
23
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Русия е четири пъти по-малка като население и 7 пъти по-малка като икономика от ЕС.Немските, френските и английските оръжия са по-добри от руските.ЕС също притежава ядрено оръжие, и с нас е САЩ с най-мощният флот.ЕС трябва да превърне Русия в послушен протекторат.
105
2
 
22
 
! Отговори
АМБ преди 10 години
Голяма истерия обхвана еврогей-зоната.Лакомията и алчността на капиталистите нямат граници. Страната която понесе най-тежките загуби от 1 и 2 световни войни има право на глас в международните отношения.Но Русия е трън в петата на сащ и старите колониални държави.За пореден път се съюзяват против Русия но трябва да знаят че нищо добро няма да донесат на света техните интриги.Германците да не скачат много.По принцип те нямат право дори на армия според спогодбите след 2 световна война.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимендо специалист по кочините 166 Най-добрата *** е тази, в която ти живееш!!! Адмирации! И по ос....ното и по вонята си изкарал за 6-та!!!
103
1
 
2
 
! Отговори
A TAKA преди 10 години
A TI OTKADE NA KADE SI SIGUREN 4E KOMPANIATA KOQTO KRADE OT NA6ETO ZLATO E TO4NO KANADSKA . AMI KOKLO MU E BE TAPANAR DA HVANE6 DNES EDIN MARZEL V KANADA DA MU DADE6 EDNA HUBAVA ZAPLATA I MALKO DRUGI EKSTRI I DA GO DOKARA6 I DA GO POKAZVA6 TUK NA TAPANARI KATO TEB 4E TOVA E KANADSKA FIRMA . A PARITE VSA6TNOST SA KRADENITE I IZNESENI OT KOMUNISTI4ESKITE DRUGARI OT D. S . SAMIA PAS NA POREDICA KOMUNISTI4ESKI PRAVITELSTVA GOVORI ZA TOVA
102
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Василев А как да отидеш до Русия ,като има визов режим? Там има недостиг на инженери, работници, айпи специалисти, заплатата може да стигне и 2-3 хиляди евро. за работник и 4-5 хил. за квалифициран инженер и айпи. А кажи, кой да изпрати работна виза? Имаш ли някой познат там?
101
2
 
1
 
! Отговори
ot Holandia преди 10 години
Zasto v Rotterdam bulgarite jiweat v opredeleni kwartali? -za da sa mejdu swoi hora.Taka e i v Rusia bulgarite jiweesti v Rusia se chuvstwat mejdu swoi hora.
100
0
 
3
 
! Отговори
гамен преди 10 години
гласувайте за мен , и аз ще ви "оправя" .
99
2
 
17
 
! Отговори
САМО АТАКА -№20 преди 10 години
до Василев абе докато има такива пидираси като тебе запада винаги ще иска да ни го сложи отзад както прави в момента с МФВ, СБ, НАТО, КРАДАТ НИ РЕСУРСИТЕ ДОБИВА НА ЗЛАТО В ТОНОВЕ НА ГОДИНА, КОНЦЕСИИ ЗА РУДА И МЕД И ДР.ПРИРОДНИ РЕСУРСИ КЪДЕТО Т.НАР.ЗАПАД ЕС И САЩ ГИ НЯМАТ И ГЛЕДАТ ДА СИ ГИ ОТКРАДНАТ ОТ ДРУГЪДЕ КЪДЕТО ИМ ПОЗВОЛЯТ.СЕГА ЩЕ ИСКАТ И ДА ДУПЧАТ И ЗА ШИСТОВ ГАЗ И КАТО ГЛЕДАМ КВИ БЪЛГАРИ КАТО ТЕБЕ ИМА ЩЕ НИ ДУПЧАТ ШИСТИТЕ АМА НАЙ-ДОБРЕ 1 ТВОЯТА ШИСТА АНАЛНА ДА СОНДИРАТ ЧЕ ДА ТИ ДОЙДЕ АКЪЛ
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимендо 199 Ако се пънеш да пишеш на руски - научи го! Много смешно си го написал. На български звучи като " Путин се из...л на някакъв предмет))) Но май ти също имаш естествени физиологични нужди? Що се отнася до санкциите - ще се види какво накрая ще стане... Подозирам, че Плевенлиев ще им подсигури течния газ от Катар. Така че могат да спят спокойно.