Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа

Три сценария ще обсъждат лидерите на ЕС на 27 май
Обновена: 23 май 2014 22:37 | 23 май 2014 21:15,
260
Санкции на ЕС срещу Русия – от хайвера до петрола и газа
Снимка: архив, Reuters

Лидерите от ЕС ще обсъдят следващата седмица за първи път подробно конкретните мерки, които могат да вземат срещу Русия, ако изборите в Украйна не са свободни и честни, като ограниченията могат да засегнат вноса на луксозни стоки и да стигнат до забрана на вноса на петрол и газ, предаде Ройтерс.

 Документ от две страници представя три сценария, според които санкциите варират от много строги, през средно строги и не много строги. Той е бил предаден на страните членки миналия месец и ще бъде основата на дискусиите на срещата на върха на 27 май.

Според сценария за по-леки санкции ЕС ще наложи ограничения за вноса на руски луксозни стоки, сред които диаманти, скъпоценни метали, кожи, водка и хайвер. ЕС може от своя страна да свие износа си на изкуствени торове, химикали, гуми и морски съдове за Русия, макар резервните части за стоманената и ядрената промишленост да са изключени.

Според сценария за най-строги санкции ЕС обмисля ограничения на капиталовите пазари, евентуална забрана за нови инвестиции в Русия, строго прилагане на регулаторните разпоредби на ЕС за всички руски активи, притежавани от европейски компании и пълна забрана на вноса на петрол и газ от Русия.

Забраната за внос на тези енергоносители ще окаже голямо влияние върху икономиката. ЕС задоволява около 30 процента от енергийните си нужди от Русия, като за 2013 година това се равнява на 130 милиарда евро по данни на Европейската комисия.

Сценарият със средна сила на санкциите предвижда ограничаване на търговията и инвестициите, свързани с финансовите услуги и ограничения на свободното движение на капитал, както и забрана за внос на въглища, ограничения на морския и сухопътния транспорт и спиране на инвестирането в енергийния сектор на Русия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
16
 
! Отговори
men преди 10 години
еврогейския копанарин барозку не се ли молеше на путин преди два дена да не спира газа, сега щял да му забранява да внася. смях. те китайците това чакат еврогейци, продължавайте в същия дух, да опре ножа и до немския кокал и тогава ще ви избесим всичките.
56
2
 
9
 
! Отговори
Както винаги преди 10 години
И от тези мерки нищо няма да излезе, най много ние българите да го отнесем !Да го дух.т бедните!
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 117: ..."Русия,силна мощна най-богата на природни ресурси страна" ...и като такава е обречена да бъде суровинен доставчик на Европа ...и Китай.
54
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало ФАШИСТА ти съвсем си изперкал. Българина няма да пролее и една капка кръв. Той така е превъзпитан през последните 70години, че България изобщо не го интересува. Виж че единствено е засегнат, ако са засегнати интересите на Русия, иначе дори да изнасилват майка му, жена му и дъщеря му той няма да си мръдне пръста. Ако пък ги изнасилват руснаците той ще им благодари и ще им помага през цялото време с каквото може.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"БЪЛГАРИНА ЛЕЕ КРЪВ ЗА РОД И РОДИНА "Българина майка си продава за чорба, а тоа за род и родина нещо бращолеви!
52
11
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 10 години
Препоръчвам на джуджака да нападне Китай, че той е съседа с най-голяма територия 9 млн. кв. км. Стига е нападал джуджета като Грузия и Чечня, Приднестровието и балтийските републики време е за голяма плячка.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФАШИСТке падне, ке падне, а? - надежди говежди :)
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 123,в мухлясалите коридори на Кремъл се чудят кой съсед да наоаднат---------------ми чудят се, защото имат много съседи!!!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 124Не ни е и нужно помисли и ще се сетиш
48
13
 
5
 
! Отговори
до 121 преди 10 години
Има и по сбъркана работа от Брюксел, това е бандата от фашизирани джуджета които обикалят из мухлясалите коридори на Кремъл, начело с фюрера си *** и се чудят кой съсед да нападнат.
47
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС са сдухали гарнитурите тотално! Некви дебели *** обикалят по цял ден коридорите в Брюксел, не знаят за какво са там и само чакат да дойде ден за заплата, с която у нас живеят 20 семейства на село!Сбъркана работа, време е да се разтуря цирка, че много скъпо излиза!
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФАШИСТ Германия ,Германия, ама след войната Германия ни дължеше за хранителни доставки над 250 мил. марки .И вместо да плати ни подаде едно нищо.Ако В Германия са изкукуригали и се радват на гей оргиите (т.н. паради) ние също ли трябва да изпростеем непременно ,като тях.Тази Германия не е онази .Тази е смазана ,с вменено чувство на виновност дори и за тези, който са родени 50г. след войната. И след пър вата и втората война Германия не се изплати и ни измами .Факт!
45
4
 
16
 
! Отговори
хйаааа преди 10 години
Тук има нещо гнило!ЕС прекрасно осъзнава,че играейки по свирката на САЩ затъват юнашката.Обаче те продъжават да го правят!Русия си е Русия,силна мощна най-богата на природни ресурси страна.Украинците са никой,лигни и гадове,завистливи са и двулични.Ами за ЕС важи поговорката,че който си го начука сам никой не може да му помогне.Е разбира се и БГ барабар Петко с мъжете:)))!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бурановите баби не се страхуват от санкции ...да му мислят КГБ олигасите !
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 106 Не приятелю просто ти пропускаш нещо което изобщо не искаш да признаеш че е възможно и че то съществува да ще станеме по малко но няма да се загубиме тук много бъркаш ние можеме да оцеляваме но не и вие в бъдеще на вас ще ви се наложи но вие не го можете дано не ви се налага но тогава ние ще ви учиме как се оцелява разбери това ние в кръвта вярно с доста негативни неща но то сис в нае а не във вас просто го проумей
42
1
 
10
 
! Отговори
Ники преди 10 години
Това е някакъв абсурд хунтата в Украйна води гражданска война срещу народа си!фашистки групи безчинстват!убииства палежи хората страдат но за това ЕС и САЩ мълчат!!!и изведнъж санкции срещу Русия пълен абсурд и жесток двоен стандарт който води до кръвоплолития и смърт.......
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 97Да ,така е но по важното е че сме оцеляли ,къде с хубаво къде с лошо но сме оцеляли били сме гадни може би но сме и жилави малък народ сме но сме се научили да оцеляваме но вас ако някой ви пороби вие няма да можете д а оцелеете не ви е в кръвта вие този урок не сте го научили и никога няма да го научите при вас поробването ще доведе до унищожението ви вашата сила е маи слабото ви място и в будеще ще го разберета наистина сужалявам за вас
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Къде ще си изнася стоките ЕС ако не в Русия? Може би в САЩ?"Ti kyde misleshe che iznasia dosega be liolio ?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Agitiraite keleshcheta , sled izborite niama koi da plashta...
38
0
 
0
 
! Отговори
към 86 преди 10 години
Не съм в рисковата група. Трезвеник съм.