ЕК не блокира "Южен поток", иска да отговаря на еврозаконите

"Проектът да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС"
Обновена: 3 юни 2014 15:06 | 3 юни 2014 14:43, Елка Василева
92
ЕК не блокира "Южен поток", иска да отговаря на еврозаконите
Снимка: архив, Reuters

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство. Това заяви на пресконференция Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в отговор на въпроси, свързани с предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България, предаде БТА.

Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в ЕС трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. ЕК вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания. Тези споразумения не съответстват на основни положения от третия енергиен пакет, поясни Сабине Бергер.

Още по темата
В началото на тази година бе обособена работна група с представители на ЕК и на Русия, досега се състояха две заседания на техническо равнище. Обръщането на Русия към Световната търговска организация с жалба срещу третия енергиен пакет подкопава основите на тази работна група. Затова в своята европейска енергийна стратегия ЕК настоя за спирането на "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство.

Проектът трябва да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС в областта на енергийната сигурност, допълни Бергер.

Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, отбеляза, че ЕК е изпратила вчера официално писмо до България за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки по отношение на "Южен поток". Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно, поясни той.

Очакваме и от останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на Общността, допълни Коломбани в отговор на въпрос защо ЕК действа само срещу България. Ако е необходимо, ще вземем мерки (и срещу останалите държави от ЕС по трасето), посочи той.

Според нас България не е спазила законодателството в областта на обществените поръчки. Основната ни тревога е, че дружеството "Южен поток-България" е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение, уточни Коломбани.

Второто ни опасение е, че междуправителственото споразумение (на София с Москва - бел. кор.) предвижда договори с подизпълнители, които могат да бъдат сключени с предпочитание към български и руски дружества, без публикация в Официалния вестник на ЕС. Това също е в разрез с европейските правила за обществените поръчки, заяви говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
7
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Аспарух е виновен, че е забил копието с конската опашка на такова място. Какво излиза накрая - газопровода е ОК ако го строят "наши хора", ако обаче го строят други хора - санкции, проверки, непрозрачност ... оле-мале ... голям зор друг да не се облажи повече от нас. Всички са едни големи маскари опитващи се да се изкарат много принципни, а ние понеже сме малки и бедни все ще страдаме от тая "принципност".
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договора с Газпром е убийствено неизгоден за България. Това е все едно един руски *** да дойде в къщата ти и да ти предложи да ти даде заем за 20 години за да построи с парите които ти ще изплащаш свинарник в двора ти и да го експлоатира безвъзмездно. След 20 годишно миришене на руски свински екскременти ти придобиваш половината свинарник в собствения ти двор.И освен в свинарника се разрешава да има само руски прасета, които се внасят на двойна цена.
35
3
 
5
 
! Отговори
Val преди 9 години
До АнонименОчевидно всичко знаеш ти. Но едва ли знаеш как се плащат сметки с лично и честно изкарани пари. Като спрат Южен поток, ще се изгради нещо "по-европейско" за което всички ще плащате повече. И да, ще бъде по-екологично ама като хайде да сме съвсем европейци и да се съобразим с всяка глупост, която ни кажат та да пукнем в глад и мизерия за да освободим място на горите, а след година две да се нанесат европейците с техните мутирали и екологични храни.
34
2
 
13
 
! Отговори
Читател преди 9 години
Наскоро видях в един немски сайт интересна карикатура, която е много показателна за случая с газопровода. Една голяма змия се разпъва, като за главата я дърпа Шрьодер (настоящ висш служител на Газпром), а за опашката я дърпа Йотингер (комисарят по енергетика). Змията се е разпукала по средата, от нея се изсипват пари, а отдолу разни човечета се бият да се докопат до тях. Май авторът е изразил по най-добрия начин ситуацията.
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Договора с Газпром е убийствено неизгоден за България. Това е все едно един руски *** да дойде в къщата ти и да ти предложи да ти даде заем за 20 години за да построи с парите които ти ще изплащаш свинарник в двора ти и да го експлоатира безвъзмездно. След 20 годишно миришене на руски свински екскременти ти придобиваш половината свинарник в собствения ти двор. Кажете ми може ли да съществува по-голямо предателство на българските интереси от това.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе да си кажат направо: "Искаме наши западни фирми да строят руски газопровод!".
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А значи не съм разбрал Аз прости си мислех, че Стройтрансгаз от Руска и Gasproekt Jug AD от Българска страна ще го строят и понеже другите учасници от Австрия, Белгия, Германия, Италия няма да лапнат нищо, то тендара не е прозрачно европейски.
30
0
 
8
 
! Отговори
Бокич преди 9 години
Всеки може да провери в търговския регистър кои са скандалните типове, които влизат в управлението на Южен поток България. Нека сега те да отговарят пред ЕК. Колко жалко, че се още не е сработила и единната европейска прокуратура. Хубаво поне, че тежките престъпления нямат давност.
29
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК не блокира "Южен поток", иска да отговаря на еврозаконитеКак да отговаря на еврозаконите като ние сме свикнали да живеем само с измами, комбинации, корупционни схеми Комуниста неможе по друг начин да оцелее в капмтализма
28
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Тука няма никаква политика, а само пари. Въпросът е кой ще краде - наши фирми, руски фирми или фирми на другите заинтересовани от ЕС. Ние сме просто заложник на интересите на разлини крадци, а това, че ще се краде е повече от сигурно. "Южен поток" ще има, защото покрай него ще има яко облажване, а многото приказки само показват, че тече сериозна конкуренция между кандидатите кой да седне на софрата.
27
3
 
2
 
! Отговори
7 преди 9 години
най-големият им проблем е, че тази Комисия си отива, а Олигарски поне малко има думата за състава на следващата, по точно за преЦедателя, и не само той ами и Орбан, Италианеца, словенците, хърватите, австрийците (всички тия имат интерес от ЮП) - не виждам как ще блокнат ЮП при това положение - трябва само малко акъл и инициатива на нашето външно министерство да ги обработи тия
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Излиза, че основният проблем на ЕС всъщност е, че големите фирми - от старите държави-членки - няма да участват в проектирането и строителството по този начин. А не някакви принципни възражения срещу проекта, че нарушава някакво европейско законодателство. Интересна промяна.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евентуалните корупц.схеми,нямаше да съществуват,ако америк.ментор на ЕС-САЩ,не желаеха "Южен поток",не защото не нужен на Европа(дори само заобикалянета на Украйна е дастотъчно),а защото ЮП,обезсмисля поне 10 години дейност на ЦРУ и 5 млрд. долара,да направят катун,задния двор на Раша.Т.н "Изчаквания и съглас.на процедури" е друга форма на шикалкавене и спиране на проекта,с идеята да има избори и ново правителство.Заварчици на 3 смени,всеки ден.
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на ЕК. На българските крадци няма да им мине номера, без конкурс е избран строител, фирмата на руския архикрадец Тимченко, договора не отговаря на никакви европейски правила и е в изключителна изгода на Русия. Българското правителство в момента извършва държавна измяна и няма кой да му потърси сметка, няма прокуратура няма съд няма ДАНС няма никой който да защити българския интерес, единственият който се опитва да направи нещо това е ЕК.
23
4
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Не си разбрал правилно. Ако едно нещо е обявено, че струва 10 милиарда, а подизпълнителят спечели търг за 8, пък после поиска 15 защото е не немска, а руска фирма ... това е проблем и този проблем не е в националността на подизпълнителя, а във факта, че въпросният е част от структурата на собственика на тръбата и няма как да му се откаже. Дано си разбрал.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бе, ЕК не искат да блокират "Южен поток", само гласуваха резолюция против "Южен поток" и вчера настоя да спрем Южен поток, а днес заяви, че не го блокира, кое не разбрахте? :D
21
4
 
21
 
! Отговори
7 преди 9 години
Оня гей йотингер упорито си повтаря за третия енергиен пакет, приет 5 години след като ние сме си подписали договора с газпром. И понеже знае, че ниакаква процедура няма да издържи в съда на ЕС се хваща за някакви обществени поръчки, жалки са тия
20
11
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Прочетете (има избилна информация в нета) кои са фирмите-подизпълнители в българския участък. Според вас тези компании по какъв критерий са избрани? Това обяснява защо ЕС има изисквания и забележки и тези изискавения ако се замислите не са в ущърб на България.
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно ли съм разбрал, че ако немски фирми поемат строежа всичко е прозрачно, а ако български или руски, то ние нарушаваме демократичните ценности на ЕС?
18
10
 
7
 
! Отговори
Неспециалист преди 9 години
Прочетох доста и доколкото разбрах, ЕС не е против изграждането на "Южен поток", а има изискване за ясни и прозрачни условия по които различните фирми подизпълнители да участват по честен и почтен начин в търговете за възлагане - нещо което нашите "тарикати" гледат да избягнат защото при прозрачни процедури ще им умрат комисионните. Май не е толкова сложно за разбиране.