ЕК настоява да спрем "Южен поток"

Започна наказателна процедура срещу България
Обновена: 3 юни 2014 07:05 | 2 юни 2014 20:39, Александър Попов
776
ЕК настоява да спрем "Южен поток"
Снимка: Reuters

Европейската комисия е изпратила официално писмо до България днес, в което настоява за спирането на проекта загазопровода "Южен поток". Това съобщи за БТА Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние.

Още по темата

Писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточни говорителят. По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар.

Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект, допълни Хюс. Затова изпращаме писмото днес и искаме информация, поясни говорителят.

Хюс уточни, че се иска прекратяването на проекта, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор от България е един месец.

България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта „Южен поток” на българска територия. Това се казва в позиция на Министерство на икономиката.

"Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор. Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК”, се посочва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


776
Още по темата: Южен потокек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
532
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп За да купува Русия от нас, трябва да произвеждаме нещо което те искат да вземат от нас...
531
3
 
11
 
! Отговори
681 преди 9 години
На ЕК се полага от трите най-дългия!Те си ползват евтиния природен газ, а за нас ....да го духаме! И за това казвам що не си таковате майките!
530
5
 
9
 
! Отговори
14/88 преди 9 години
До NoxЕвр..о...п...ейските Американски Щати сами ще си се катурнат , малко търпение - МОМЕНТА НА ИСТИНАТА ИДВА !
529
2
 
16
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Аз предлагам за референдум за излизане от европейския съюз и с това да приключим със санкциите."И аз така мисля, че трчбва да стане.
528
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам за референдум за излизане от европейския съюз и с това да приключим със санкциите.
527
13
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Всички диктатори "възраждат"!! путин възражда, хитлер възражда, ким не знам си кой възражда !!! Някой знае ли, колко е девалвирала рублата последните месеци - 20 % и то спрямо "скапания" ЛЕВ !!! Ако не ни експлоатират със суровини, кремълските "братушки" ще трябва да ни "освобождават" с танкове, но засега отлагат с другото си оръжие - суровините !!!
526
5
 
14
 
! Отговори
Nox преди 9 години
До АнонименКой па си ти, че реши? Нямало да има, рече и отсече.Колкото до "комплексираното им и неспособно управление", Путин възроди Русия и знае как се водят преговори по дипломатичрн начин, вместо само да се налага чрез директиви и заплахи от санкции както прави ЕС.Изкарай си главата от *** и обясни с какво толкова е компексиран Путин, и с какво пе4елим ние ако се прекрати стореша на Юшен Поток.Ако има реално някой комплексиран, това са САЩ, ЕС и то покрай тях.
525
2
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Докато не станем преди всичко БЪЛГАРИ, а не руснаци или американци, ще се самоунищожаваме !!! България е зле , защото е посткомунистическа и се управлява от хора без морал, избирани от хора зависими и без образование !!! Пяната по устите на платените *** е отвратителна, защото България загива заради посткомунистическото безвремие на червените олигарси !!! Европа е виновна на Чехия, Полша, Словакия , Източна Германия ... !!! Гнусни сте, червени пеликани, заради хората, които ви вярват !!!
524
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток няма да има. Не го ли разбрахте. Ще спестим няколко милиарда долара на руските данакоплатци от комплексираното им и неспособно управление.
523
6
 
13
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Нищо хубаво не сме видели ни от ЕС, ни от САЩ и НАТО! Ето поредното доказателство, че от ЕС (който отявлено се доказва като маша на САЩ) ни най-малко не се интересуват от нашите национални интереси, а само ни командорят чрез директиви и заплахи за санкции.Ако сегашното правителство се поддаде на натиска и разпореди спирането на Юшния Поток, призовавам хората масово да излезнат на улицата и да си ходят и сегашното правителство, и европейския съюз, и каквото и да е било влияние на САЩ у нас!!!
522
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bez pomosta na nqkoi bulgari, EO nqma da moje da upravlqva Bulgaria.Gandi be kazal, bez pomosta na nqkoi indiizi, Anglia nikoga nqmache da zavladee India.
521
1
 
17
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Към 601: пич... 200 плюса бих ти сложил. Ама мога само 1 :).1. ЕК да не заповядва, а да даде компенсации. Искат тук в Бг пък съвсем нищичко да нямаме. Не може!2. И ЕК се е ангажирало да влезем в Шенген.. ама на: не влизаме!3. Много пък са чевръсти да ни извиват ръцете. Да извиват на Германия със Северен поток. Не ни интересува, че било сключено изключение за него, да направят същото изключение за нас!Егати наглите и гадни евробюрократи!
520
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България настоява ЕК незабавно да спре Северен поток!Иначе ще има наказателна акция! Ще ви изпратим 2 млн евро-роми за наша сметка с еднопосочен билет!
519
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете се *** на европейски ***.
518
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток е машина за ограбване на българите!
517
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен603 Това няма да помогне. Ще сложат нов, ще го викнат в ЕС, ще му кихнат 5 кинта и до там. Ще си останем с мечтите, че ще се промени нещо...
516
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министър Стойнев трябва незабавно да си подаде оставката
515
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЕЦ Белене и Южен Поток - викат им проекти, но са партийни касички
514
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Среден за ЕК и за тяхните слуги.
513
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиАз може да се каже от части с това се занимавам. Не е до митата въпроса, а до това, че не можем да покрием смешни договори с продукция. Ако доставяш нещо в РФ към тяхните вериги освен мито има и цена (не по висока от) и обем (не по малко от). Ние сме много зле с обеминте. Никой не иска да се занимава с 5кг. краставици от БГ, а няма начин да се гарантират 10кг. стабилно всеки месец.