ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"

Това трябва да стане поне докато разговорите продължават
4 юни 2014 15:29, Елка Василева
306
ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за неспазването на правилата на ЕС при проекта "Южен поток" и това решение бе взето точно защото смятаме, че България трябва изцяло да спазва правото на ЕС, това е отговорност на българските власти. Това заяви на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня, предаде БТА.

Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция, добави той, попитан как оценява подновените намерения на София да продължи работата по проекта въпреки предприетата процедура.

Още по темата
На 2 юни изпратихме официално писмо по наказателната процедура, срокът за отговор е един месец. Когато получим отговора от София, ще го анализираме, добави Коломбани.

В ход е наказателна процедура, очакваме отговора на българските власти.
Позицията ни е ясна - вярваме, че България трябва да спре проекта, поне докато разговорите продължават, заяви той. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

Всички държави от ЕС трябва да се подчиняват на правилата, които сами са приели, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен по същия повод.

Както Dnes.bg съобщи, в началото на седмицата Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. В писмо на Европейската комисия от 2 юни до българските власти се настоява за спиране на проекта за газопровод „Южен поток“, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата на вътрешния пазар на ЕС. Срокът за отговор от България е един месец.

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство, заяви по-късно и Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България.

Във вторник от БСП заявиха по повод „Южен поток“, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: БългарияЮжен потокек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От САЩ и Европа идват пари в България и изтичат в джобовете на близки на московския диктатор.
219
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпонгиЕ и? Колко време си играхте на протести - какво постигнахте? (дали да цитирам Швейк? Но това ще го разберат умни хора, а не *** по площадите!).
218
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проект който струва 60 000 000 000 долара няма как да бъде построен в обстановка на скандали, корупция и военна интервенция. Нито ЕК ще спре проекта, нито реформаторския блок, нито бай Кольо американеца. Икономическата логика ще накара учасниците в Южен Поток да се откажат от него.
217
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"""Значи родителите бедни, България губи непрекъснато от ЕС, а младите и хора трябва да ходят в ЕС, където да слугуват, за да пращат пари."""Няма срамна работа
216
8
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Европa трябвa дa спре aбсолютно всички фондове, докaто тук нещaтa не си ги изясниме нaпълно! Стигa сме били кaто рaзчекнaтa крaвa, единия крaк в Европa, другия с русия! Този въпрос е основополaгaщ зa Бългaрия и трябвa дa се реши, с диaлог ли, с войнa ли нямa знaчение! С толковa рaзделенa нaция нищо не върви!
215
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Също така е ясно колко сме загубили от Русия купувайки газ на баснословни цени. Годишно 4 млрд. долара се дават само за природния газ и още 1.5 млрд. долара за нефт. Внасяме от Русия в парично изражение 50 пъти повече отколкото изнасяме, което е очевадна загуба за икономиката ни и за всеки един гражданин на страната.
214
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕРВЕНИ ***!
213
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне 10 млрд.евра пращат децата ни които работят в ЕС на бедните си родители-----------------Значи родителите бедни, България губи непрекъснато от ЕС, а младите и хора трябва да ходят в ЕС, където да слугуват, за да пращат пари.Не се занимавай с политика, не ти си отдава, което не е непременно нещо лошо.
212
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпроса колко сме спечелили от ЕС е ясен.Също така е ясно колко сме спечелили от СИВ - станахме просяците на Европа.
211
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
268 Колко сме жалки за жалост.
210
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
244 Колко и какво спечели България от Ес?Поне 10 млрд.евра на година пращат децата ни които работят в ЕС на бедните си родителиЗа 7 години, това прави 70 млрд.евра - два пъти повече от целия БВП на бедната ни родина
209
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
265 Божеее пак виновна Русия влезнахме в ЕС Русия виновна че не ни дават парички влезнахме в Нато Русия е виновна че военната техника ни е стара и малко.
208
4
 
8
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
Дали не е време Милер да врътне кранчетата и н "Северен поток" и тези към ***? Нама да го направи - Москва слезам не верить, но на разработени пазари вярва и няма да реже клона, на който седи. Те не искат украинските им братя да страдат още повече!Тръбите за Китай не се полагат за ден-два. Това е в момента, а УТРЕ? Когато тръбата тръгне на изток и Кигай започне да смуче на приемливи цени.Тъпите послушковци от ЕС може да си решат енергийните проблеми, като пропикаят газ. Дано не пикаят кръв..
207
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
244 Колко и какво спечели България от Ес?Поне 10 млрд.евра пращат децата ни които работят в ЕС на бедните си родители
206
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Среден за ЕС и 2 за ЕК.Вън България от евро диктатурата.
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
262 странно самосъзнание!
204
9
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До АнонименДокато ни управляват червени пеликани , които зимата отлитат на югоизток, ще сме зле !!! България е зле ,защото е посткомунистическа, а не заради Европейския съюз !!! България се управлява , с изключение на малки периоди, от тясно свързани с Кремъл мафиоти !!! Това е причината да сме зле !!! На тези *** не им трябват независими и успели хора, трябват им бедни, зависими и необразовани ***, които да се водят лесно за носа !!! ГНУС ЧЕРВЕНА !!!!!
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
244 Колко и какво спечели България от Ес?
202
4
 
11
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Позицията на България, но само в случай. че управляващите са Българи и имат топки, 1. референдум за оставане в Еврогейския съюз, 2. отваряне на реактори 3 и 4 , и докато се проведе референдума всички преминаващи през България плащат мито. Едно време Стоичков казваше бий да те уважават.
201
1
 
3
 
! Отговори
кондю преди 9 години
до 260 - отвориха границите и аз бачкам за 80 euro на ден които ги харча тук в България .