ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"

Това трябва да стане поне докато разговорите продължават
4 юни 2014 15:29, Елка Василева
306
ЕК: Позицията ни е ясна - България да спре "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за неспазването на правилата на ЕС при проекта "Южен поток" и това решение бе взето точно защото смятаме, че България трябва изцяло да спазва правото на ЕС, това е отговорност на българските власти. Това заяви на пресконференция Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня, предаде БТА.

Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход. Това остава нашата позиция, добави той, попитан как оценява подновените намерения на София да продължи работата по проекта въпреки предприетата процедура.

Още по темата
На 2 юни изпратихме официално писмо по наказателната процедура, срокът за отговор е един месец. Когато получим отговора от София, ще го анализираме, добави Коломбани.

В ход е наказателна процедура, очакваме отговора на българските власти.
Позицията ни е ясна - вярваме, че България трябва да спре проекта, поне докато разговорите продължават, заяви той. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

Всички държави от ЕС трябва да се подчиняват на правилата, които сами са приели, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен по същия повод.

Както Dnes.bg съобщи, в началото на седмицата Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. В писмо на Европейската комисия от 2 юни до българските власти се настоява за спиране на проекта за газопровод „Южен поток“, докато траят разговорите със София и докато проектът не бъде изцяло съобразен с правилата на вътрешния пазар на ЕС. Срокът за отговор от България е един месец.

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство, заяви по-късно и Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер по повод предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България.

Във вторник от БСП заявиха по повод „Южен поток“, че това е проект, който задължително трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията на газовите доставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: БългарияЮжен потокек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С чалмата и хайде в анадола- там няма да те "краде" русия, а ислямистите.
159
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто тройно правило.Украйна транзитира руски газ за Европа - Русия нахлува в Украйна, анексира Крим и предизвиква гражданска войнаБългария иска да транзитира руски газ и да замести Украйна.Следователно искаме Русия да ни нападне и да анексира Южна Добруджа и да ни въвлече в гражданска война.
158
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилата май важат само за нас, по-бедните и малките. Иначе другите дали ги спазват- да припомним ограниченията з аработа, движение. И днес стдуентите ни в Англия попълват камара документи заради измислените английски наредби, които Брюксел подминава. И не само те.
157
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още преди две години казвай, че южен поток няма да има, ама кой да слуша
156
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на ЕК
155
21
 
13
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Русия не може вече да краде от Украйна зато ще краде от България. БРАТЯ БЪЛГАРИ НЕ ДАВАЙТЕ НА РУСИЯ ДА ВИ ОГРАБВА БОРЕТЕ СЕ!
154
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България: Позицията ни е ясна - ЕК да го **** относно "Южен поток"
153
1
 
13
 
! Отговори
Божо преди 9 години
другарю станишев, кажи си защо си шеф на ПЕС, като явно Европейската комисия е незаконна, следователно и ти си незаконен !!! Излез с гърди напред и кажи , че се отказваш от незаконния си пост !!! Жалки сте , червени пеликани!!! Използвате привилегиите на Европейския съюз, а настройвате *** си срещу него !!! ПОВТАРЯМ, ако договорът е законен - другарю орешарски съдете Европейския съюз !!! ГНУСНИ СТЕ, другари !!!
152
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Евразийския съюз май ще ни е по-добре. Ще се разкарат всички сороски неправителствени организации, защитаващи *** и обратните и никой няма да ни задължава да приемаме "бежанци". Ще получаваме и по-евтини суровини. Ще се съхраним като държава и ще се възстановим като нация. Е, вярно, че няма до ходим свободно по Европа, ама какво от това?! Какво да й гледаш на Европата - "третия пол" и щастливите кокошки ли? С ЕС ни чака пълно обезличаване и затриване за сметка на други етноси.
151
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иска ми се да вярвам в ЕС, в едно по-добро бъдеще. Обаче за съжаление виждам едно все повече задълбочаващо се вараварско поведение у хората, говоря в световен мащаб. И именно тук на 100% важи "интереса клати феса". Човечеството се превръща във все по модерна ***. Създава модерни джаджи и технилогии за захранването на които обаче не е открило нищо освен да рови земята.
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕК: Позицията ни е ясна - хванали сме се за палците и чакаме чичо Сам .
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моля всички които не са съгласни с решението на ЕК да излезат на къра, да ги видим колко са.Ако никой не излезе, то вероятно путин и медведев ни заливат с антиевропейски коментари.
148
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮЖЕН ПОТОК,казват управляващите бил "диверсификация"на газовите доставки.Как ,като източникът на газ е един и същ?Това българинът не го ли разбира?Газът не идва от Марс , а пак от Русия и тя ,а не Марс определя цената.И защо заради руската експанзия за Европа БГ трябва да плаща 3,6 мрд евро?Освен това защо 1 км тръба в БГ е 2 пъти по скъпа от тази в Сърбия и ТРИ ПЪТИ ПО СКЪПА от тази в планинска Словения?Защо Стойнев не казва това?
147
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По ми е мила България отколкото бандеровците от западна Украйна!
146
3
 
11
 
! Отговори
555 преди 9 години
Абе тия гейове кой ги пита в каква позиция са
145
0
 
8
 
! Отговори
до 198 преди 9 години
"Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход."Ти на това ли викаш "твърдо" изказване бе? АХАХХАХАХ
144
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС никога не се изказвала толкова твърдо! Скапаняците от БСП се опитват по всякакъв начин да го натресат този проект и искат да ни обвържат преди да бъдат свалени от власт. България плаща най-скъпия газ в Европа. Най-бедната страна плаща най-много!!! Гласувайте още за БСП и ДПС само и само да изедете по едно кебабче. Б**ти и простия народ е българският. По-просто и оскотял народ може само в Африка да се намери! Нормални за това напускат!
143
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БожоТо всичко, което не харесва на ЕС е незаконно. След като не искат ЮП да спрат СП. Тогава да видим швабите без газ как ще я карат. А тръбата ще мине за ЕС. Ако ние продължаваме да се правим на много големи гейропци, тръбата ще мине през Гърция. Гърците обаче си знаят интереса, не са дупедавци, като нас българите.
142
1
 
2
 
! Отговори
krascozahariev преди 9 години
моля пишете Уважаеми имената си -ако наистина мненията Ви са Ваши защо си криете ИМЕНАТА ???? Не приемам нищо от АНОНИМНИЦИ !!!
141
3
 
6
 
! Отговори
до 192 преди 9 години
"Я по кротко червени *** да не ви спретнат някой "Майдан"!"Майдани мой човек, само в Украйна, също така можеш да плашиш и малките деца с такива истории. :)