Българите сме най-нещастни в ЕС според ново изследване

Едва 38% от българските граждани са доволни от съдбата си
Обновена: 19 юни 2014 15:44 | 19 юни 2014 14:37, Елка Василева
103
Българите сме най-нещастни в ЕС според ново изследване
Снимка: архив, Reuters

Скандинавците може и да са сред европейците, които плащат най-високи данъци, но те са и най-щастливите народи, според ново допитване до общественото мнение, направено от британската Национална статистическа служба, пише европейското издание ИЮ Обзървър.

Девет от десет души в Дания и Финландия се описват като доволни или щастливи от живота си. Средно в целия ЕС задоволство и щастие от живота си изпитват 69 процента от европейците.

Изследването показва още, че едва 38 процента от българските граждани са доволни от съдбата си.

Българите също така изпитват най-слабо задоволство в ЕС от социалния си живот или от семейството си.

Българите най-малко спортуват. Едва 12 процента се занимават с някакъв вид спорт, което е шест пъти по-малко в сравнение с полуделите по спорта финландци, показва също изследването.

На въпроса дали смятат, че животът им има смисъл като цяло, 91 процента от датчаните са дали положителен отговор.

Толкова процента холандци също са дали положителен отговор. В дъното са гърците, от които едва 48 процента смятат, че животът им има смисъл.

Изследването обобщава показанията в 41 категории в това число здраве, лично състояние, заетост, лична среда, местожителство и други.

Изследването се основава също на данни на Евростат, на Евробарометър, на изследването за Европейското качество на живота, изследванията на Галъп и на Програмата за международна оценка на студентите.

Така например изследването показва, че когато става дума за здраве, малтийците и шведите респективно на 72 и 71 години са в добро здраве, което е с близо 20 години повече в сравнение с техните връстници от Естония и Словакия.

Средно жителите на ЕС живеят 61 години в добро здраве.

В богатия европейски Север обаче чувството за принадлежност към дадена общност е по-малко. Само 58 процента от германците например казват, че поддържат приятелски отношения със съседите си. В Кипър и Румъния 80 процента от хората са в приятелски отношения със съседите си.

Изследването показва още, че по-малко от 50 процента от гърците и от латвийците се чувстват в безопасност, когато трябва да се приберат сами през нощта у дома.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: щастиеЕСизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕдва ли различна съдебна система може да промени психична нагласа. Дали си щастлив или нещастен е до голяма степен личен избор и въпрос на възпитание.
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно никакъв шанс за достоен живот и задоволяване на базови нужди по нормален, почтен начин според възможностите, никакъв респект към лични качества, образование, труд, морал, тъй като всеки дълбоко в себе си е отчаян и програмиран, че те не работят в България.Безумна агресия към етническите българи, както каза друг коментатор от всички възможни институции и работодатели, което рефлектира в злоба и завист за въздуха, който другия диша, мислейки си че така ще спечелим за нас малко въздух.
57
5
 
4
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
"Българите също така изпитват най-слабо задоволство в ЕС от социалния си живот или от семейството си."Не е само до парите - ако е така защо сме нешастни и в семейството си? Там какви пари ти трябват за да си щастлив с децата си? или с жена си/мъжа си? Просто сме такива. Все другият е крив (дори когато опре до семейството - пак другия е виновен). Айде със здраве и малко по-позитивно.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е прекрасна държава!Българите са богати (сред първия 1 млрд. човека от 7 млрд.-ната планета; българите са член на най-силния клуб за сигурност (НАТО) и член на една от трите най-богати общности в света (ЕС).Въпреки това, българите сме нещастни. Защо? Заради огромната несправедливост!Най-голямото нещастие на България е корумпираната съдебна система. Един удар там и всичко ще дойде на мястото си!
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България, българинът клати себеподобния, както и когато може. Политиката е чудесен пример за това, а дори наш Бойко ходи чак до САЩ да клепа България. Такова чудо няма никъде.
54
4
 
15
 
! Отговори
гого преди 9 години
Българите са прекрасни хора но... не можеш да видиш такива хора, ако нямаш красотата в себе си. Ако виждаш в хората само чалгари и простаци, то и рая да попаднеш все тая - всичките ще ти се виждат такива...
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много висок % на доволните, нещо не ви е вярно проучването. Качете се в метрото и вижте физиономиите на хората.
52
3
 
17
 
! Отговори
Колето вече пие преди 9 години
До49Ма ша *** разплачеш щото нямало позитивни ора с ценности.Ми като имах такива от 1990 година що стана?Хвана ме скурбяла от глад щото по твой думи парите небили всичко.Ми като не са Бизнеса-БГ да дава заплати на хората по 1000 лева.Зело си тук маймуни с трици да ловиш-на гладен човек проповед да праиш.Върви при онези с пурите-уискита и милионите окрадени за 25 години които днес ни учат на морал и етика-разбира се лицемерно.Не ти стиска при тях?Ще те изритат-а тук при нас гладните може?Наздраве
51
0
 
16
 
! Отговори
? преди 9 години
Новината от преди пет години ли е?Че май преди толкова четох същото. Преписано от преди още толкова.
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
38 процента(1.5мил.)-шопа с голямата заплата и големия мързел!Останалата България е като след ядрена бомбардировка!
49
3
 
15
 
! Отговори
с. преди 9 години
Българите са прекрасни хора,ама някой друг път!Бил съм свидетел неведнъж как в чужбина хората от тая или оная нация да се подкрепят и да си помагат,а в същото време българите да се чудят как да се изклатят взаимно!Много българи по света не искат и да чуят за сънародници!В България пък тая "нация" овчедушно и равнодушно се оставя да я подритват и затъва в оскотялост,чалга и простотия!И,да,наистина България е прекрасна страна,но е съсипана и засрана от населението си!Пълен ***!Това е истината!
48
5
 
9
 
! Отговори
бойкомет преди 9 години
Бойко е виновен за това.Преди да дойде на власт българите бяха по-щасливи.Бойко засрами се и се скрий в Банкя.
47
3
 
7
 
! Отговори
регулировчик преди 9 години
Баба Ванга:Мале, мале, проклет народ сме!
46
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То в БГ по-добре да си *** или бездомно куче отколкото етнически българин!
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога няма да бъдем щастливи в гейропа, нямаме работа там.
44
0
 
21
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Тези статии имат за цел да ни внушат колко сме зле, за да останем пасивни като стадо овце и да бъдем само стригани и доени. Това не е вярно. България е прекрасно място с прекрасни хора, оттук към света неколкократно са тръгвали мощни вълни - Орфей, Кирил и Методий, богомилите, Беинса Дуно, които са внасяли духовен тласък за цялото човечество. Всеки ден в България стават стотици прекрасни неща, които никога не достигат новините, защото журналистите са заети да се ровят за най-низкото и гнусното.
43
3
 
5
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Гарантирано от БСП - 65 г. във властта!
42
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Лъжа и капиталистическа пропаганда! Първо, че вече няма страх, второ махнаха "българоубийствения данък Дянков", а откак другарят Стойнев пое икономическото кормило доходите се вдигнаха драстично и едва успяваме да се справим с германските бежанци, които на талази търсят у нас по-добър живот.
41
3
 
4
 
! Отговори
balgarin преди 9 години
mnogo boli kogato ti kazat istinata ;no vaznoe nie da glasyvame za DPS i radosta shte se varne :::::::
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коментарите, които чета, малко ме отчайват- доста злобен народ сме като цяло. Народ, който мисли само за заплати и пари. А това не е всичко в живота. За да се стигне до високия доход, трябва адекватна ценностна система и читав характер. Такива хора у нас има доста. Но повечето са негативни личности, които наистина нищо не заслужават и няма и да го постигнат абсолютно никога, където и света да се намират. Просто ***.