Българите сме най-нещастни в ЕС според ново изследване

Едва 38% от българските граждани са доволни от съдбата си
Обновена: 19 юни 2014 15:44 | 19 юни 2014 14:37, Елка Василева
103
Българите сме най-нещастни в ЕС според ново изследване
Снимка: архив, Reuters

Скандинавците може и да са сред европейците, които плащат най-високи данъци, но те са и най-щастливите народи, според ново допитване до общественото мнение, направено от британската Национална статистическа служба, пише европейското издание ИЮ Обзървър.

Девет от десет души в Дания и Финландия се описват като доволни или щастливи от живота си. Средно в целия ЕС задоволство и щастие от живота си изпитват 69 процента от европейците.

Изследването показва още, че едва 38 процента от българските граждани са доволни от съдбата си.

Българите също така изпитват най-слабо задоволство в ЕС от социалния си живот или от семейството си.

Българите най-малко спортуват. Едва 12 процента се занимават с някакъв вид спорт, което е шест пъти по-малко в сравнение с полуделите по спорта финландци, показва също изследването.

На въпроса дали смятат, че животът им има смисъл като цяло, 91 процента от датчаните са дали положителен отговор.

Толкова процента холандци също са дали положителен отговор. В дъното са гърците, от които едва 48 процента смятат, че животът им има смисъл.

Изследването обобщава показанията в 41 категории в това число здраве, лично състояние, заетост, лична среда, местожителство и други.

Изследването се основава също на данни на Евростат, на Евробарометър, на изследването за Европейското качество на живота, изследванията на Галъп и на Програмата за международна оценка на студентите.

Така например изследването показва, че когато става дума за здраве, малтийците и шведите респективно на 72 и 71 години са в добро здраве, което е с близо 20 години повече в сравнение с техните връстници от Естония и Словакия.

Средно жителите на ЕС живеят 61 години в добро здраве.

В богатия европейски Север обаче чувството за принадлежност към дадена общност е по-малко. Само 58 процента от германците например казват, че поддържат приятелски отношения със съседите си. В Кипър и Румъния 80 процента от хората са в приятелски отношения със съседите си.

Изследването показва още, че по-малко от 50 процента от гърците и от латвийците се чувстват в безопасност, когато трябва да се приберат сами през нощта у дома.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: щастиеЕСизследване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единайсе страни от ЕС, са узаконили гей-браковете, морална ли е тази организация, и какво изобщо търсим там - още много нещастни ще бъдем. На едно място, рухне ли морала, после рухва всичко. Домино ефект. Чакайте помощ и справедливост от покварената, и обладана Европа, ако си нямате работа, още много щастие ни предстои.
18
5
 
5
 
! Отговори
D преди 9 години
По стар комунистически навик соцбългарите очакват Партията-майка кърмилница да вземе от "богатите" (работливите) и да даде на "бедните" (неуките, неквалифицираните, готованците). Да ама не - БСП вече е олигархия, не Партия; и вече взема от работещите за гушите на ръководителите си - и не им пука за соцбългарите: сега е 2014, не 1974!!! Най-нещастни сме в ЕС, защото щастието всеки си го воюва; а ние гласуваме и гласуваме за БСП и ругаем всеки, който ни казва в прав текст, че ленивите гладуват!
17
3
 
8
 
! Отговори
Колето го бара преди 9 години
Да го духат тюфлеците политици-бизнесмени и всякакви медии ментори.Пия и бачкам малко.При всеки удобен миг гледам да вкарам шефа вътрешно с кинтите и после викам-Ми незнам.Пия в работно време и грам не си давам зор да им бачкам.Гледам гърба на шефа и айдее фас почивка.Трябва да си *** да им работиш и да се свиваш заради кефа на тези с пурите и менторствто дето ни окрадоха.Яко Духовата Музика-скара-бира-лаф и закачки с верни другарки.Пък вие си пишете тинти-минтири тук той живота един.
16
3
 
14
 
! Отговори
Киров преди 9 години
Това е целенасочено . Щастливия народ е народ,който мисли и действа рационално .В България народа се държи в поза партер.Правят му се всякакви зулуми за да е нещастен и да се чувства беден . Така държавата се управлява лесно. Неграмотния и нещастен човек лесно се купува на избори освен това като го налагат не прави проблеми.А тези които много мрънкат рано или късно хващат пътя . Добре дошли в *** където мафията си има държава честито .
15
8
 
11
 
! Отговори
Arbiter elegantiarum преди 9 години
Само *** могат да бъдат доволни, че живеят в държава, като България, независимо от материалното им състояние!
14
1
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
На финландците,ако им ограничат...алкохола,или направо ги оставят на...сух режим,ще станат най...нещастната нация в ЕС.В това отношение ние сме в челната тройка;всички са...щастливи,ами дано дъждовете не повредят сливите и гроздето,за да ...аредим пак казаните за ракия.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Малко работа = NO $16 прав си. Накрая на месеца ще има рев, че заплата малко и след това ще гласуват за този който им обещае да не работят и да им подари по един самолет. До там е нивото на много наши съграждани. Ти въртиш и сучиш как да искараш някой лев да му платиш, а то те краде и пие биричка през работно време за което му се плаща.
12
2
 
4
 
! Отговори
Сериозен Политик-БГ преди 9 години
Уважаеми граждани повод за безпокойство няма.Да криза е и от там ние вашите народни избранници печелим негативи но разберете трябва да стягате коланите за да живеят пра-правнуците ви малкооо по добре от вас.Малко мина много остана още 50 години преход с валутен борд и вече България ще се оправи като нашите деца-внуци управляват вашите такива с заплати 500 лева.Обещаваме че след 50 години ще имате 100 лева над това което сега вземате.Да не мръдна за Депутат ако не стане.Бъдете само търпеливи!
11
6
 
4
 
! Отговори
Джони Марсилията преди 9 години
Е па българете си бехте нещастни и в старите изследвания. Много долно племе сте, затова само се оплаквате.
10
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Йоцо пие преди 9 години
Кога да махам табелката България от границите?Още най много 5 години и да закриваме викам аз докато си пийвам ракийката.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕЕЕЕЕеее най-накрая. Поне с две неща да сме първи в този ЕС. Бедност и нещастие.
8
4
 
5
 
! Отговори
slovenia преди 9 години
От 10 души 4 са доволни,а 6 недоволни.Недоволни-бай Ангел,бай Хасан,Пенка,Георги,Минчо,Христо.ДОВОЛНИ-Стефан Софиянски,Росен Плевнелиев,Бойко Борисов,Надежда Михайлова...и т.н.
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по стар комунистически обичай българите си мислят че някой е длъжен да ги гледа
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
s dve dumi nqmam dumi
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещастниците с робска психика знаят само да се оплакват.
4
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Българите сме най-нещастни в ЕС според ново изследване""Едва 38% от българските граждани са доволни от съдбата си"Те и самите ЕС имат принос за това. Гадните европейски политици не пропускат шанс да ни грабят, наричано от тях "санкциониране" и подкрепят безпрекословно всяка грабителска власт, която се издигне с довода, че новата власт поставя "ново начало". Как това ново начало с подкрепата на ЕС не го видяхме толкова години?
3
2
 
8
 
! Отговори
nemam nervi преди 9 години
Долна лъжа, не може след 40месеца управление на герб и 14месеца на бсп и дпс да има толкова нещастни хора в България- аз още не мога да си изям пицата от Дянков
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Високите данъци не са нещо лошо, ниските приходи са проблема :).
1
0
 
16
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
То, като че ли има значение дали изследването ще е ново или старо...