Шотландия остава в състава на Обединеното кралство

54% от шотландците гласуваха против отделяне от Великобритания
Обновена: 19 сеп 2014 13:59 | 19 сеп 2014 08:25, Елка Василева
255
Шотландия остава в състава на Обединеното кралство
Снимка: БТА

Шотландските избиратели отхвърлиха независимостта и гласуваха за оставане в Обединеното кралство, показват частичните резултати от преброяването на повече от 60 на сто от подадените на вчерашния референдум гласове, предаде Ройтерс.

54 на сто от избирателите са гласували против отделяне от Великобритания, а 46 на сто са гласували с "да".

Още по темата

От 23 избирателни окръга, където гласовете вече са преброени, 20 са гласували против независимост. Изключение правят град Глазгоу, Дънди, Западен Дъмбартън и Северен Ланакшър, посочва БТА.

Столицата на Шотландия - Единбург, е гласувала против независимост. 61 процента от жителите са отхвърлили независимостта и само 39 процента са гласували с "да".

Избирателната активност е била впечатляваща - 84 на сто.

Шотландският националистически лидер Алекс Салмънд призна поражението на привържениците на независимостта на вчерашния референдум в Шотландия.

"Шотландия реши с мнозинство да не става независима държава", заяви той и призова всички шотландци да приемат резултатите от вота.

По-рано друг от лидерите на шотландските националисти също на практика призна поражението им на референдума с думите: "Като хиляди други в тази страна вложих сърцето и душата си в тази кампания и сега чувствам разочарование, че със съвсем малко не успяхме да осигурим гласуване с "да", заяви пред Би Би Си заместник-председателят на Шотландската национална партия Никола Стърджън.

Британският премиер Дейвид Камерън поздрави тази сутрин Алистър Дарлинг, водача на противниците на независимостта на Шотландия, след като частичните резултати показаха, че повечето шотландци са гласували за оставане в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

"Говорих с Алистър Дарлинг и го поздравих за добре водената кампания", написа в Туитър Камерън, чиито позиции щяха да бъдат разклатени, ако бяха победили привържениците на независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
6
 
13
 
! Отговори
33333 преди 9 години
КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ ТУК СЕ УБЕЖДАВАМ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ СИ РОБСКИ НАРОД. ЗА НЯКОЯ ПАРИЦА МОЖЕМ СВОБОДАТА СИ И ДАЖЕ И РОДАТА И СЕМЕЙСТВАТА СИ ДА ПРОДАДЕМ. КАК МОЖЕ ДА СМЕ ТАКИВА МАТЕРИАЛИСТИ. АМА ТО КУЛТА КЪМ ЗЛАТНИЯ ТЕЛЕЦ ПРЕВЪРНА ДАЖЕ И СВОБОДОЛЮБИВ НАРОД КАТО ШОТЛАНДЦИТЕ В БЛЕЕЩИ И СЛАБО МИСЛЕЩИ ОВЦЕ.
84
6
 
0
 
! Отговори
ККК преди 9 години
До Анонимен 174 Сега ако говориш за ***, моля те да не коментираш другите извън твоето семейство.до 176, че кой е казал че като независима държава няма да имат права ?
83
13
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Че кой бяга от хубавото(ЕС и НАТО)?Много народ с риск за живота си искат да живеят в ЕС.Даже руснаците бягат у Пулеристан.
82
3
 
2
 
! Отговори
??? преди 9 години
До КККМи като имаш много повече права, свободи и социални придобивки отколкото някои "независими" народи.Що да се радваш??
81
10
 
8
 
! Отговори
ККК преди 9 години
някак си ми се струва странно да се радваш че не си спечелил независимост .....
80
10
 
9
 
! Отговори
:) преди 9 години
Всички нацисти и комунисти ( обединени!) са в траур !Доста пари наляха гадовете да разцепят Кралството ама ядец.
79
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санчовци,продадоха се за единия вурст.Предците им сигурно се въртят като вентилатори в гроба.
78
11
 
7
 
! Отговори
lol преди 9 години
то това да не е като в руската ***, където референдумите минават с 98% :D
77
8
 
7
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ЕХ, ТОВА Е ТО ДА СИ ОТ ДПС-ТО. СЕГА ПОМОГНАХМЕ НА НАШИТЕ ДРУГАРЧЕТА- АНГЛИЙСКИ ЕВРЕИЧЕТА ДА СИ НАПРАВЯТ РЕЗУЛТАТА ОТ ВОТА ПО ТЕХЕН ВКУС. НЕ Е ВАЖНО КАК СЕ ГЛАСУВА, А КОЙ БРОИ ГЛАСОВЕТЕ- ДУМИ НА ДИКТАТОРА СТАЛИН. А ПЪК ПОМОГНАХА И ПО- *** ПРЕСЕЛНИЦИ, КОИТО ИМАТ ШОТЛАНДСКО ГРАЖДАНСТВО.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едните решават независимостта с референдум, другите с танкове...Британия си е Британия.
75
7
 
7
 
! Отговори
сс преди 9 години
Само пълен профан и лаик по история, може да сравнява османската империя и България, и Великобритания и Шотландия.Факт. Искам референдум за отделянето на източна Румелия от България.
74
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоКрасавице, ти си по-хубава даже от ***! Само дето не знаем какво си "мъж, жена или ***", както е казал великият ни поет. И в Масква ги има такива като теб, но са много по-малко, отколкото на британските острови, Франкрайх и всички, дето говорят на езици от групата на германските езици.
73
7
 
17
 
! Отговори
Бай Пеню преди 9 години
Всичко е корупция. Английската кралица никога няма да се остави да и измъкнат Шотландия по този начин изпод носа
72
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Либерастите от тоя форум сигурно биха гласували да си останем към Османската империя едно време, ако тогава е можело да има референдум. Срам за шотландците, за мен тея не са хора. Асимилирани пияници.
71
8
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Олимпиадата за гейове, лесбийки, бисексуални и трансесксуални в Масква е успешна като тази в Сочи. Но докато инфраструктурата в Сочи вече е изоставена и гние, то гейско-лесбийско-бисекс-трансекс инфраструктурата в Масква си бачка на 100 про."Сергей Зверев, естраден гей
70
10
 
12
 
! Отговори
асимилация преди 9 години
Обама , Камерън и останалата клика не им позволиха естествено, но медиите се наядоха от безсмислени казуси.
69
7
 
9
 
! Отговори
истината преди 9 години
Истината е ,ч е Барозу и компания си свършиха добре работата наплашиха шотландците , че няма ЕС , че мнооооооооооооооооооооооооооооооого зле ще станат и т,н. и някои се поддадоха
68
6
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До КОНЧИТА ВУРСТима, има, таман тая година
67
5
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До КОНЧИТА ВУРСТВурст, участва ли на Олимпиадата за гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални в Масква?
66
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за шотландците. Ще се ислямизират както останалата част на британия.Колкото до това, че ние сме щели да се оправим след 25 години.....Само за сведение, броят на *** ни сънародници тогава ще е надвишил броя на българите. Такова оправяне я чака тая страна, че думите са излишни.