Юнкер отрече лична вина или конфликт на интереси по "Люксембург лийкс"

Заяви, че не е бил архитектът на данъчната система на Люксембург
12 ное 2014 16:29, Елка Василева
3
Юнкер отрече лична вина или конфликт на интереси по "Люксембург лийкс"
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отрече да има лична вина или конфликт на интереси във връзка с продължаващия скандал "Люксембург лийкс". Той тръгна след разкрития, че по времето, когато Юнкер е бил премиер на Люксембург, стотици многонационални компании са получили данъчни преференции – така в страните, в които те имат дейност, не са постъпили данъци в размер на милиарди евро.

Юнкер отрече той да е бил архитектът на данъчната система в Люксембург и подчерта, че нищо от миналото му не дава основание да се смята, че има за цел да ограничи плащането на данъци, предаде БНР. Той обясни каква е била законовата рамка в страната му, припомни, че 22 страни от ЕС дават различни данъчни облекчения, и заяви, че няма конфликт на интереси с настоящия му пост, защото ЕК вече проверява спорните данъчни практики.

„Винаги съм бил много чувствителен към нелоялната данъчна конкуренция. Ангажирах се да работя срещу данъчните измами и избягването на данъци и това не е само обещание“, подчерта председателят на ЕК. Той съобщи, че на днешното заседание е предложил и конкретни мерки в тази посока. Едната предвижда да се търси споразумение между страните членки за обща данъчна основа, другата – автоматичен обмен на информация между финансовите администрации на 28-те за данъчното облагане на фирмите. На предстоящата среща на Г-20 Юнкер смята да предложи подобна прозрачност и на ниво международна финансова общност.

Тези коментари дойдоха една седмица след избухването на скандала – седмица, в която Жан-Клод Юнкер нямаше публични изяви, 3 от най-големите групи в Европарламента му поискаха обяснения, а отделни политици заговориха дори за оставка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе да - вярвам ти.А един мармот завива шоколад.