Застаряваща Европа се нуждае от имигрантите, които не иска

"Ако затворите вратите за имигранти, ще платите икономическа цена"
2 дек 2014 20:58, Елка Василева
101
Застаряваща Европа се нуждае от имигрантите, които не иска
Снимка: архив, Reuters

Европа застарява по-бързо от всеки друг регион в света. Тя има голяма нужда от имигранти. Много европейци обаче не ги искат, пише Пол Тейлър от Ройтерс.

"Старият континент" може да преодолее последиците от застаряването на работната сила до около 2020 г. чрез наемане на повече жени и възрастни хора на работа, чрез стимулиране на мобилността в рамките на Европа и чрез по-добро използване на сегашните мигранти, твърдят експерти от ЕС и ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие).

В средносрочен и дългосрочен план обаче Европейският съюз ще трябва да привлече значителен брой квалифицирани работници извън своите граници - и да преодолее растящата обществена съпротива, намираща израз във възхода на популистки и антиимигрантски партии.

"Ако затворите вратите (за имигранти), ще платите икономическа цена, казва Жан-Кристоф Дюмон, експерт по миграцията в ОИСР. "Засега можем да използваме по-рационално онези мигранти, които вече са тук, като им дадем по-добра квалификация според нуждите на пазара. В по-дългосрочен план обаче само повишаване на квалификацията няма да е достатъчно, просто ще трябват повече хора."

При запазване на сегашната тенденция населението на Германия - индустриалния център на Европа - постепенно ще намалява, което потенциално ще забави икономическия й растеж. От сегашните 82 млн. души то ще се свие до 74,7 млн. към 2050 г., като средната му възраст ще се повиши почти до 50 г., ако миграционните темпове останат на сегашното си равнище, според Евростат - статистическата агенция на ЕС. Някои прогнози са още по-тревожни - според тях населението на Германия ще се свие до 65 млн. към 2060 г.

Това ще означава "сериозни ограничения на работната ръка" в някои от най-силните икономики на ЕС - Австрия, Холандия и Финландия, наред с Германия. Това сочи проучване на Йорг Пешнер и Константинос Фотакис по поръчка на Европейската комисия, което взема за база икономически растеж от само 1 процент.

За разлика от тези страни Великобритания, Франция, Ирландия и в по-малка степен Италия могат да се надяват на по-сериозен растеж. Великобритания ще изпревари Германия до 2050 г. като най-многолюдна страна в ЕС с население от 77,2 млн. (ако разбира се остане в блока), а Франция ще се изравни с Германия със 74,3 млн.

Независимо от мястото си в тази таблица, много европейски държави, които все още се възстановяват след 6-годишната икономическа криза, се увличат в посока, обратна на демографските реалности, заради надигнала се вълна на антиимигрантска политическа риторика. Марин льо Пен във Франция, Найджъл Фараж във Великобритания и Герт Вилдерс в Холандия привличат гласоподаватели от работническата класа, като беснеят срещу свободата за движение на работници в рамките на ЕС от по-бедните източни и южни региони към по-богатия север. Те обвиняват Европейския съюз, че отварят шлюзовете за мигранти, които "крадат работни места", понижават заплащането на труда и жизнения стандарт и повишават престъпността.

Тези изблици срещу имиграцията накараха папа Франциск да призове от трибуната на Европейския парламент "застаряващия и изнемощял" континент да бъде по-гостоприемен към онези, които пресичат Средиземно море в търсене на по-добър живот.

Друг належащ фактор за рационален дебат е растящият натиск на демографския срив върху пенсионните и здравните фондове, особено в страни като Германия и Испания, които имат най-застаряващо население.

С пенсионирането на хората от т. нар. "бейби бум" поколение, родени след Втората световна война, съотношението на хората над 65 г. спрямо хората в трудоспособна възраст драматично нараства. В същото време, според Евростат, младите хора под 15-годишна възраст ще намалеят с почти 15 на сто към 2060 г.

Понастоящем съотношението нетрудоспособни (хората до 15 г. и над 65 г.) спрямо трудоспособни е 27,5 процента средно за 28-членния ЕС, но в Германия и Италия е значително над това равнище. Очаква се то да скочи до 49,4 процента през 2050 г., когато на всеки двама работещи ще се пада по един пенсионер.

Повечето страни от ЕС вдигнаха възрастта за пенсиониране до 65 г. или дори повече, заставяйки по този начин жителите си да правят по-дълго вноски, за да имат право да получават пълна пенсия. Предстоят и още повишавания на пенсионната възраст.

В същото време е налице ефект върху европейската икономика от това, че голяма част от населението живее, съсредоточено върху своите "нужди, а не желания", както пише Пол Ходжис, автор на електронната книга "Бумът, унинието и новата нормалност".

"Демографията определя търсенето. Възрастните хора се нуждаят по-малко от къщи, коли и потребителски стоки и трябва да се задоволяват с по-ниски доходи, преминавайки на пенсия, което на свой ред забавя икономиката", обяснява той.

Преди избухването на финансовата криза през 2008 г. икономическият растеж в еврозоната бе средно 2 на сто годишно и се състоеше, най-общо казано, от 1 процент печалба от заетост и 1 процент от производителност. Този потенциал за растеж, смятан за необходим за поддържане на сегашното равнище на европейските социални програми, се срина по време на кризата и още не е възстановен в повечето страни.

Без ръст на заетостта, който да дойде от миграцията, Европа ще се нуждае от невероятно голям бум на производителността, за да поддържа жизнения си стандарт. В противен случай той просто ще спадне.
 

/БТА/
 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
SILENCE преди 4 години
78,и сега половината ви население работи там. И изобщо не са случайни задръжките на всички европейци към турците,доказали поговорката - "Ти го пускаш под одъра,то се катери на него". Никога не ви е било в Европа /дори и в края й/ мястото,никога няма и да бъде с мърлявия ви манталитет.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 80

Какъв е проблема ако са мюсюлмани. Ние тук живеем в мир /християни и мюсюлмани/ повече от 600 години, така, че не виждам проблем. Трябва в България да бъдат приети около 2-3 милиона- толкова, с колкото намаляхме за 25 години.
63
4
 
3
 
! Отговори
турчин преди 4 години
Проблемите на Европа ще се решат след приемането на ТУРЦИЯ в ЕС. Но в европейците има една вътрешна реакция против османската империя и мюслюманството в управленческия си елит. Това е трябва да се преоделеят тези отрицателни предиубедености и Европа ще е силна и няма да е зависима.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно, че Европа не иска емигранти. Не иска търтеи, които точат социалните системи. И няма проблем, за хората, отишли да работят. Излишно е да слагате всички под общ знаменател, само за да разбуните духовете. Пределно ясно е дори за некомпетентни журналисти, че не емигрантите въобще са проблем, а определена група от тях.
61
3
 
4
 
! Отговори
Негър преди 4 години
Европа тепърва ще си плаща за охолния живот, който водеше със заграбените богатства от колониите.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо тези имигранти трябва да са мюсюлмани? защо не от Латинска Америка- християни, цивилизовани, няма джихад, няма нищо.
59
0
 
3
 
! Отговори
Верса4и ивропата преди 4 години
лелеее що пара от помушти кярим от ивропата, не е истина. евалла на обидинена ивропа и помуштити каде дава.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белите хора в Стара Европа работят като роби по 10 часа дневно, до 65 годишна възраст, тъпчат се в метрото с часове сутрин и вечер, докато негърки и арабки лежерно излизат на разходка следобед/ след като са се наспали, наяли и на**ли/ да разхождат многобройната си челяд.
57
1
 
5
 
! Отговори
ANTIBANKER преди 4 години
Застаряваща Европа звучи тъпо... Германия, Англия и Франция бъка от емигранти, но горките от бачкане немат време за размножаване. Парите пращат по родните си места, а пък те се харчат колкото за насъщния. Маркс е бил прав във възгледа си, че криза от свръхпроизводство и свръх предлагане може да се предотврати със по-висока популация. А за по-висока популация се иска по-голям дивидент по акция. Само че хартийки и финансови пазари хляб и месо не правят.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индустрията се роботизира. Хората нямат работа (крещящият пример сме ние, българите). А вие искате да внасяте още работна ръка, която има култура и коефициент на интелигентност клонящи към 0? Айде нема нужда!
55
2
 
3
 
! Отговори
g преди 4 години
Абе, нуждаят се от имигранти но не българи
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само да добавя защо 2/3 от фр и гер под 40г имат по 3 и < деца - ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА (за ФР съм сигурна) им намалява с 50% ! данъците + още много преференции ,както навремето беше и тук за многодетни майки ,а не сега многодетните семейства -чисти българи да събират с смс -и помощи. т.н. помощ за размножаването на катуна идва от сащ и европа ,ако беше от нашите данъци отдавна да сме опънали петалата , нашите данъци отиват за смяна на интериора в парламента и нови автомобили и екскурзии за политиц
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застаряваща европа НЕ се нуждае от емигрантите, които не иска.
И ние в България не искаме едни хора (да не ги споменавам кои са, всички ги знаем), понеже крадат, не работят, не си плащат тока, не си плащат данъците, нищо не плащат, строят си къщи където си искат... и за сметка на това търсят социални помощи.
Представете си колко пари щяха да остават в хазната, ако бяха впрегнати.
Емигрантите са горе-долу същите. Не всички, но повечето.
52
2
 
26
 
! Отговори
42 преди 4 години
ПОРЕДНАТА ЛЪЖА.ЕМИГРАНТИТЕ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ОСНОВНО НЕГРИТЕ И АРАБИТЕ СТОЯТ, ЗА ДА ТЕЖАТ НА СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА И ДА СЕ ПЛОДЯТ КАТО ЗАЙЦИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЩЕДРОСТТА Й. НА ЕВРОПА НЕ Й ТРЯБВАТ ТАКИВА ЕМИГРАНТИ, А ИСТИНСКА ПОЛИТИКА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА СРЕД СТАРОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЕВРОПА. ЕТО И У НАС, ДАВАМЕ 5-6МЛРД. НА *** ВСЯКА ГОДИНА ВМЕСТО ТЕЗИ ПАРИ ДА ОТИВАТ ЗА МЛАДИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА И ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДРЕБНИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС- ДВИГАТЕЛЯ НА ИКОНОМИКАТА.
51
0
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 4 години
Свиване на населението не е нещо невиждано и не е лошо, стига да се промени пенсионната система като първо се каже истината. Само да едрия капитал има нужда от увеличаване на населението.
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип не е лошо да има младо население, обаче на Европа и трябват образовани хора с желание за работа, а не паразити с по 10-15 деца живеещи на помощи. Все едно да кажете, че сирийците, *** и всякакви други са полезни за икономиката на България. Е, не са! Напротив!
49
0
 
7
 
! Отговори
СХЕМИ преди 4 години
Европа е мечта на тези страни извън Европейския съюз , какви ли СХЕМИ няма примерно в Германия и то съвсем законно за получаване на Виза за пребиваване , мароканци използват така наречените Студиенколег на Университетите в цяла Германия за да могат при кандидатсване и приемен изпит да получат едногодишна Виза , Германия просто си затваря очите за това
48
2
 
12
 
! Отговори
СДФ преди 4 години
"Застаряваща Европа се нуждае от имигрантите"


Това е все едно да кажеш че в нива с жито има нужда от плевели ?????
47
0
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 4 години
Много ми е интересно,как пълчищата манга.ли от цял свят,които не работят въобще,а само се плодят,допринасят за развитието на икономиката!?А проблема с ниската раждаемост на белите хора има решение-1.трябва да им се каже истината за положениетор,2. да се стимулират по всякакъв начин,3.пределно ограничаване на притока на ненужни хора и отпращане на вече дошлите(доколкото е възможно),4.въвеждане на принудителна заетост и още много други мерки.Малко е недемократично,нали,но друг изход НЯМА!
46
2
 
14
 
! Отговори
?!? преди 4 години
Не съм против емигрантите като цяло. Достатъчно приятели заминаха в чужбина, работят яко, спазват законите, имат семейства. Но много други емигранти смучат социални помощи, създават гета, оправдават се с расизъм, когато им се каже да се съобразяват с местните порядки. Народите на север и запад от нас са доста по/толерантни, но виждам хора дори сред тях на които им е писнало. Вингаги ще бъда "за" един ЕС, който прилага твърда ръка. Който не спазва писаните и неписаните закони в Европа- вън.