Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец

"Ню Йорк таймс" за появата на ПЕГИДА
Обновена: 7 яну 2015 14:10 | 7 яну 2015 10:17, Елка Василева
137
Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец
Снимка: Reuters

Американският вестник "Ню Йорк таймс" пише за шествията на антиислямското движение ПЕГИДА в Германия, като посочва, че те са наелектризирали и двете страни в дебата за имиграцията в страната и отново са разпалили дискусията за националната идентичност.

Обезпокоени от големия наплив на бежанци от Близкия изток, Африка и други региони на войни и размирици, все повече протестиращи се включват в ежеседмичните шествия на ПЕГИДА в Дрезден, надигайки глас срещу вредното според тях влияние на чужденците и особено на мюсюлманите върху националното културно-историческо наследство.

Но въпросите, повдигнати от ПЕГИДА, предизвикаха ответна реакция от онези, които отхвърлят посланието на това спонтанно възникнало движение и които искат Германия да е по-толерантна страна. И в хода на тези дебати отново се повдига въпросът, на който страната търси отговор от десетилетия: какъв всъщност е германецът?

Още по темата

Вестникът обръща внимание на аргументите на германския бизнес, според които демонстрациите на ПЕГИДА накърняват имиджа на Германия в чужбина и не помагат за привличане на квалифицирани имигранти, от каквито страната се нуждае. Тези аргументи срещат широка подкрепа, което се вижда от масовите контрашествия в подкрепа на имигрантите, пише "Ню Йорк таймс".

Отбелязва се и петицията на десетки видни германци като опит да се покаже, че германският елит е за открито, толерантно и мултикултурно общество.

По-нататък вестникът отбелязва, че антиимиграционни и антимюсюлмански настроения тлеят из цяла Европа в момент, когато хиляди бежанци прииждат по време на икономическа слабост и на нарастващи страхове, предизвикани от бруталните действие на Ислямска държава и на други екстремистки мюсюлмански групировки.

Въпреки авторитета й на най-мощна икономика на Европа Германия не е имунизирана срещу опасенията, на които ПЕГИДА даде гласност и според които имигрантите изцеждат обществените ресурси.

Надигането на антиислямското движение поставя и въпроси за езика, обичаите и религията, включително и това дали само тези, които говорят немски така добре, както местните, могат да бъдат смятани за германци. Вестникът привежда констатацията от петицията на политиците, учените и интелектуалците, според които в обществото е възникнал разрив. "Всеки втори запитан се изказва в полза на мултикултурността, но в същото време всеки трети иска по-смела изява на патриотични чувства, които изключват имигрантите", се казва в петицията.

След като подчертава, че дори канцлерът Ангела Меркел е надигнала открито глас срещу ПЕГИДА и ксенофобските настроения в страната, показвайки видимата еволюция на нейната партия през последните 15 г. по тези въпроси, вестникът се спира на резултатите от задълбочено проучване на Хумболдовия университет в Берлин, базирано на анкета сред 8270 души. Констатацията в проучването е, че "да си германец днес е нещо, което може да се научи и придобие", следователно вече не е въпрос на етнически произход.

В заключение "Ню Йорк таймс" отбелязва, че еволюцията на Германия към страна - смесица от култури и произход, е била демонстрирана и на световното първенство по футбол в Бразилия миналата година, където Германия спечели титлата с отбор, три от звездите на който имаха различен етнически произход. Всъщност 16 милиона днешни германски граждани имат имигрантско потекло, добавя авторът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: ГерманияПегида
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 92. Е защо сте кръгла нула , включваш и себе си . 2 милиона българи не живеят повече в България , на които децата им незнаят вече и българси добре. Тези хора никога няма да се върнат в България , защото са учили и работят в други държави , имат и друго гражданство ! За това от 9 мил, България е 7.
77
0
 
1
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Вестникът обръща внимание на аргументите на германския бизнес, според които демонстрациите на ПЕГИДА накърняват имиджа на Германия в чужбина и не помагат за привличане на квалифицирани имигранти, от каквито страната се нуждае-квалифицирани като имигранти или като работници?Струва ми се,че Германия има достатъчно квалифицирани специалисти.
76
0
 
1
 
! Отговори
Ботю преди 9 години
До МарксКаква кауза бе братле ,колко пъти съм писал до разни патриотични организаций само Боян Расате ми отговори .
75
1
 
14
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Като почнат да се стрелят и в Германия като във Франция-ще се разбере кой е истински германец и кой не!Войната почна,независимо дали ни харесва или не!
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви протести какви 5 лева , пита ли някой Ангела Меркел , тя казва продължаваме да приемаме Чужденци това е положението
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аве който казал че следващите поколения на имигрантите са се възпитавали като германции е много зазад с материала или не е бил навънка през живота си..не сам в германия ами и другите страни, всичките деца на араби са още по-фанатични, забулени, неятат свинско, молят се на РАБОТА по 4-5 пъти на ден..не ми разправяй че имиграните ще приемат чужда култура..атентата в париж го доказва!
72
0
 
7
 
! Отговори
JOB s преди 9 години
4 групи Българи има в Германия най-добре са учащите тоест студентите или вече завършилите всички други просто се мъчат некаде
71
1
 
3
 
! Отговори
от Ботевград преди 9 години
То и при нас Йордановден се празнува от така наречените Дасикан Рома даже се бият кой да извади кръста
70
0
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 9 години
В Германия като отидеш да работиш, или се приспособяваш, или се пребирай вкъщи след месец и половина-,,Много тежко беше, не е както преди е било, лошо се отнасят с бъгарите, много студен народ,, Чужденците родени в Германия, развили немски манталитет обаче, нямат голяма разлика в живота с останалите германци. Името дава правилна същност на отговора ти. Селски без грам логика, само с много препинателни знаци.
69
1
 
8
 
! Отговори
до 103 преди 9 години
Да не би в Германия да са само заводите на Мерцедес?А кой бачко в услугите,строителството и т.н. и т.н. Ми те даже и персонал за болниците нямат.Вопределени региони и в туризма им/хотели и ресторанти/ не бачка нито един германец.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бизнеса се притеснявал.Ще се притеснява ами.Ако ги няма емигрантите,няма кой да работи нископлатения и непривлекателен труд,няма и достатъчно висококвалифицирани кадри.Швабите ги мързи да бачкат и да се напъват.Търсят на работата лекото и на хляба мекото.Затова са се напълнили с ***,щото първите са готови да бачкат квото и да е без пари,но следващите поколения се възпитават като германци и се получава нужда от нови хора отвън.
67
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Маркс други - Добре де, хващате се за дребните неща, типично по български. Айнщайн ли, Нютон ли, добре, Нютон е, грешката е моя, ама какво от това??? Това, което искам да кажа е съвсем друго, нямащо нищо общо нито с Нютон, нито с Айнщайн, използвах аналогията защото ако кажа направо ще ми изтрият поста. А дано сте разбрали какво искам да кажа...ама надали. Като гледам как се хващате за дребни, в случая, неща ми става ясно всичко.
66
1
 
17
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Каквито и да сме, ние трябва да защитим нацията си от асимилация, народът от икономическия геноцид и държавата от предателите. Имаме много да направим в това отношение и го приемете като лична кауза! Ножът опря в кокала!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
откъде знаеш че 55% са роми а 15% турци,това са глупости първо защото ромскта и турската раждаемост в немалък % се припокриват т.е. самоопределящи се като турци а де факто роми раждат там съответния брой деца,истинските турци имат раждаемост както при т.н. етнически българи а са повече от 10 пъти по-малко така че сметката ти е абсурдна,самите т.н. ромки не могат дори и да искат да раждат по два пъти годишно,в крайна сметка престанете с тая идиотска пропаганда а гледайте % отпадащи от училище
64
0
 
7
 
! Отговори
до 92 преди 9 години
ти от собствения си опит ли съдиш?Понеже ти си мързелив,нагъл,лаещ по форумите за 300лв булгаристанец,не означава автоматично че всички българи са такива. Представи си че е развитите западноевропейски страни има МНОГО българи, които представи си не са сутеньори,далавераджии и т.н, а си изкарват прехраната по съвсем нормален начин!Кога ще започнат да спират нет-а на разни комплексари,за да не ръсят акъл (дето и без това го нямат) из пространството ...
63
1
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Германци и руснаци, да, но и те са склонни към смесване. Мине някой надарен *** и готова работата!)))
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
германците не правят деца,това им е проблема. като на българите, 55% от новородените са роми и 15% турци и други. българските деца са 30%
61
1
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
До измислените демокрацииС респект към коментара ти, бих добавил, че щатите и западът имат да плащат МНОГО за робството и колониабизма, също и за геноцида над индианците и Инквизицията. Ние платихме за престъпленията на цар бориловите калимявки и друго не остана. Съгласно законът измислен от лицемерните брюкселски бюрократи и приет безропотно от нашите простаци , ние сме длъжни като гранична държава да приемаме, даваме статут и задържаме завинаги хора, към които няма никакви кармични задължения. Час по- скоро трябва да напуснем това злообразувание ЕС!
60
3
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Вижте, мултикултурата и сбирщината на етноси не е проблем за капсулираните общности като евреите. Те си знаят- това сме ние, това са другите и точка. Не така стоят нещата за едно постоталитарно и объркано общество като нашето. Повечето дето имигрираха от тук се срамуват от корените си, защото просто не ги знаят, те вече са чисти янки, англичани и всякакви други. Пфу!
59
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Западните измислени демокрации създадоха проблемите в страните от Азия Африка и сега надигат глави. Но трябвало да ги приемат защото имали нужда от работна ръка и младо поколение. Виден Африкански лидер на времето каза,,,преди много години западняците дойдоха в нашите страни с една черна книга и след дълги години си заминаха принас остана черната книга но взеха всичките ни богатства". Сега е време да им връщате богатствата.