Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец

"Ню Йорк таймс" за появата на ПЕГИДА
Обновена: 7 яну 2015 14:10 | 7 яну 2015 10:17, Елка Василева
137
Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец
Снимка: Reuters

Американският вестник "Ню Йорк таймс" пише за шествията на антиислямското движение ПЕГИДА в Германия, като посочва, че те са наелектризирали и двете страни в дебата за имиграцията в страната и отново са разпалили дискусията за националната идентичност.

Обезпокоени от големия наплив на бежанци от Близкия изток, Африка и други региони на войни и размирици, все повече протестиращи се включват в ежеседмичните шествия на ПЕГИДА в Дрезден, надигайки глас срещу вредното според тях влияние на чужденците и особено на мюсюлманите върху националното културно-историческо наследство.

Но въпросите, повдигнати от ПЕГИДА, предизвикаха ответна реакция от онези, които отхвърлят посланието на това спонтанно възникнало движение и които искат Германия да е по-толерантна страна. И в хода на тези дебати отново се повдига въпросът, на който страната търси отговор от десетилетия: какъв всъщност е германецът?

Още по темата

Вестникът обръща внимание на аргументите на германския бизнес, според които демонстрациите на ПЕГИДА накърняват имиджа на Германия в чужбина и не помагат за привличане на квалифицирани имигранти, от каквито страната се нуждае. Тези аргументи срещат широка подкрепа, което се вижда от масовите контрашествия в подкрепа на имигрантите, пише "Ню Йорк таймс".

Отбелязва се и петицията на десетки видни германци като опит да се покаже, че германският елит е за открито, толерантно и мултикултурно общество.

По-нататък вестникът отбелязва, че антиимиграционни и антимюсюлмански настроения тлеят из цяла Европа в момент, когато хиляди бежанци прииждат по време на икономическа слабост и на нарастващи страхове, предизвикани от бруталните действие на Ислямска държава и на други екстремистки мюсюлмански групировки.

Въпреки авторитета й на най-мощна икономика на Европа Германия не е имунизирана срещу опасенията, на които ПЕГИДА даде гласност и според които имигрантите изцеждат обществените ресурси.

Надигането на антиислямското движение поставя и въпроси за езика, обичаите и религията, включително и това дали само тези, които говорят немски така добре, както местните, могат да бъдат смятани за германци. Вестникът привежда констатацията от петицията на политиците, учените и интелектуалците, според които в обществото е възникнал разрив. "Всеки втори запитан се изказва в полза на мултикултурността, но в същото време всеки трети иска по-смела изява на патриотични чувства, които изключват имигрантите", се казва в петицията.

След като подчертава, че дори канцлерът Ангела Меркел е надигнала открито глас срещу ПЕГИДА и ксенофобските настроения в страната, показвайки видимата еволюция на нейната партия през последните 15 г. по тези въпроси, вестникът се спира на резултатите от задълбочено проучване на Хумболдовия университет в Берлин, базирано на анкета сред 8270 души. Констатацията в проучването е, че "да си германец днес е нещо, което може да се научи и придобие", следователно вече не е въпрос на етнически произход.

В заключение "Ню Йорк таймс" отбелязва, че еволюцията на Германия към страна - смесица от култури и произход, е била демонстрирана и на световното първенство по футбол в Бразилия миналата година, където Германия спечели титлата с отбор, три от звездите на който имаха различен етнически произход. Всъщност 16 милиона днешни германски граждани имат имигрантско потекло, добавя авторът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: германияПегида
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
33
 
! Отговори
Дали пък? преди 9 години
Май "толерантните" ни учители са решили да си построят газови камерки... пак. Вари го, печи го... нацито си е наци :) Слушкат Кончита Вурст и се правят на толерасти, но в сърцата и главите си те са 100 процентови нацисти. И не са само те. И франсетата са същите, а и "великите" британци. Ще става мазало в Западна Европа. И то съвсем скоро.
17
3
 
29
 
! Отговори
По кочинките! преди 9 години
Всеки да си седи в кочинкити!!! Аз съм Българин и си живея в България.. Вярно, краднат ме лъжат ме за без пари работя но си седя в моята кочинка!
16
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ню Йорк таймс" да зададе въпрос и кой може да се нарича американец. Дали тези които живеят до ден днешен в резервати или тези които са дошли и са ги затворили там ?!
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а някога източна германия беше бяла държава
14
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не харесвам немците, работил съм с тях. Един средноинтелигентен балканец е класа над немците. Но за разлика от нас Германия е държава, не се краде и корупцията е минимална. Даваше се шанс на всеки с квалификация да работи там както и на мусюлманите за мръсната работа. За последните се знае, не се интегрират и с раждането на деца започват да се налагат. Те не носят и капка от прогреса. Обратното. Но оставянето им десетилетия без принуда за приобщаване води до протести с право. Ако не им харесва
13
2
 
4
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
oswen towa do kade 6te se dokarat zaplatite, kogato ot tezi ot siria iraq i taka na tatuk trugnat da se suglasiawat na super niski zaplati, 6toto w negowata "durzawa" tolkowa ne e wizdal i prawi zaplaten dumping? a i 6te bude wzet na i bez towa nisko platenata rabota 6toto e po eftin.. Az sum bil dostatu4no dulgo w "Harz IV" systemata w germania za da znam kakwo goworia.. 50% sum Germanez su6to.. Te uwazawat tozi koito gowori ezika im perfektno.. I az su6to. vmesto da se fufli na razwalen nemski
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще реват за Адолфчо, но не и открито....
11
2
 
45
 
! Отговори
8 преди 9 години
Бяхте умрели от глад и отидохте да строите заради марките. Не ми казвай, че турците са отишли в Германия от приятелски чувства. Сигурен съм, че и ти не го вярваш. А, че турчин не може да стане германец е ясно. Ген !
10
2
 
52
 
! Отговори
Как да си толерантен преди 9 години
спрямо някой,който идва в страната ти, ползва всички социални придобивки,които са постигнати с труда на много поколения твои предци, а за благодарност те нарича "***" и протестира пред различни уж-правозащитни организации за това, че от прозореца му се виждал кръст,изобразен на стената на християнски обреден дом.И скачат всички тези организации срещу пастора, настоявайки да махне кръста от фасадната стена на храма, защото това обиждало пришълеца-мюсюлманин!Не всички мюсли са такива,слава Богу
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво на герман;ите днес в германия утре и у нас напълни се с джамии а там кучета и прасета
8
4
 
8
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
Biznesa lae 4e mu triabwali 4uzdestranni qualifizirani imigranti, no horata protif isljamizaciata, a ne protif 4uzdenzite. Mediite mnogo umelo izwurtat ne6tata kato rasizum, za6toto granizata e mnogo tunka i lesno se razmiwa. no kakwi "qualifizirani" imigranti 6te doidat ot Siria ili Irak naprimer? qualifiziran bombadzia li? kakwa qualifikazia 6te ima toi? A i ot kakwo 6te se izdurzat dokato nameriat rabota njakade? Oswen towa grazdanite purwo iskat te da sa nared w "trudni ikonomi4eski wremena"
7
1
 
46
 
! Отговори
:) преди 9 години
90% от дойчовците са убедени нацяги, но ако в БГ-то някой каже ***, а не ром, ще скочат да ни учат на "демокрация", "хуманизъм" и т.н. Иначе, нацитата са напълно прави. Не е честно те да са построили държава, ред и законност, а някой *** от Африка да дойде и да я руши.
6
42
 
5
 
! Отговори
туркиец преди 9 години
До БАЧКАТОРВ края на ВСВ Германия беше разрушена до основи от юдейо-християните! Над 2,750,000 германки бяха изнасилени от окупационните юдейо-християнски сили!Над 2 мил. германци - войници и цивилни! - бяха унищожени чрез глад, студ и болести в концентрационни лагери под открито небе, от кой? От юдейо-християните!! Кой народ прати своите синове и дъщери да се построи Германия от димящите руини? Позна, мюсюлманска Турция!!
5
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако има истински националисти , първо ще изгонят окупатора САЩ от Германия.. Това е работа на ЦРУ трябват им фашистки режими за война с Русия..
4
1
 
49
 
! Отговори
Иван преди 9 години
С тази толерантност до кривата круша ще я докараме! Да си се връщат по своите земи и да работят за да постигнат постиженията на Германия, а не да прииждат, като скакалци на готовите ресурси, които хората са градили със столетия! Ама то със средновековно мислене и да вириш по цял ден *** и да опяваш дервишки напеви денонощно не става....
3
1
 
43
 
! Отговори
Да,"може да се преди 9 години
и придобие" това да си германец, но при условия:1. Трябва самият ти да искаш да станеш част от германския народ, а също и да възпитаваш децата и внуците си в този дух.2. Трябва да минат едно след друго три поколения, които да разсъждават по този начин - имигрантът, детето му и внукът му да разсъждават така и да се стараят да бъдат германци. И тогава вече правнукът ще е наистина германец.За беда, част от мюсюлманите са изключително нетолерантни и се стремят да натрапят своите традиции!
2
1
 
10
 
! Отговори
Radkoss преди 9 години
На сила хубост не става....нима тези германци не са онези германци от преди 50 години? - Генетичния материал си е същия според мен.
1
2
 
42
 
! Отговори
читател преди 9 години
"да си германец днес е нещо, което може да се научи и придобие" - така е само че мюслимките не искат да го научат, а само да го придобият.За това те никога няма да станат германци.