Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец

"Ню Йорк таймс" за появата на ПЕГИДА
Обновена: 7 яну 2015 14:10 | 7 яну 2015 10:17, Елка Василева
137
Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец
Снимка: Reuters

Американският вестник "Ню Йорк таймс" пише за шествията на антиислямското движение ПЕГИДА в Германия, като посочва, че те са наелектризирали и двете страни в дебата за имиграцията в страната и отново са разпалили дискусията за националната идентичност.

Обезпокоени от големия наплив на бежанци от Близкия изток, Африка и други региони на войни и размирици, все повече протестиращи се включват в ежеседмичните шествия на ПЕГИДА в Дрезден, надигайки глас срещу вредното според тях влияние на чужденците и особено на мюсюлманите върху националното културно-историческо наследство.

Но въпросите, повдигнати от ПЕГИДА, предизвикаха ответна реакция от онези, които отхвърлят посланието на това спонтанно възникнало движение и които искат Германия да е по-толерантна страна. И в хода на тези дебати отново се повдига въпросът, на който страната търси отговор от десетилетия: какъв всъщност е германецът?

Още по темата

Вестникът обръща внимание на аргументите на германския бизнес, според които демонстрациите на ПЕГИДА накърняват имиджа на Германия в чужбина и не помагат за привличане на квалифицирани имигранти, от каквито страната се нуждае. Тези аргументи срещат широка подкрепа, което се вижда от масовите контрашествия в подкрепа на имигрантите, пише "Ню Йорк таймс".

Отбелязва се и петицията на десетки видни германци като опит да се покаже, че германският елит е за открито, толерантно и мултикултурно общество.

По-нататък вестникът отбелязва, че антиимиграционни и антимюсюлмански настроения тлеят из цяла Европа в момент, когато хиляди бежанци прииждат по време на икономическа слабост и на нарастващи страхове, предизвикани от бруталните действие на Ислямска държава и на други екстремистки мюсюлмански групировки.

Въпреки авторитета й на най-мощна икономика на Европа Германия не е имунизирана срещу опасенията, на които ПЕГИДА даде гласност и според които имигрантите изцеждат обществените ресурси.

Надигането на антиислямското движение поставя и въпроси за езика, обичаите и религията, включително и това дали само тези, които говорят немски така добре, както местните, могат да бъдат смятани за германци. Вестникът привежда констатацията от петицията на политиците, учените и интелектуалците, според които в обществото е възникнал разрив. "Всеки втори запитан се изказва в полза на мултикултурността, но в същото време всеки трети иска по-смела изява на патриотични чувства, които изключват имигрантите", се казва в петицията.

След като подчертава, че дори канцлерът Ангела Меркел е надигнала открито глас срещу ПЕГИДА и ксенофобските настроения в страната, показвайки видимата еволюция на нейната партия през последните 15 г. по тези въпроси, вестникът се спира на резултатите от задълбочено проучване на Хумболдовия университет в Берлин, базирано на анкета сред 8270 души. Констатацията в проучването е, че "да си германец днес е нещо, което може да се научи и придобие", следователно вече не е въпрос на етнически произход.

В заключение "Ню Йорк таймс" отбелязва, че еволюцията на Германия към страна - смесица от култури и произход, е била демонстрирана и на световното първенство по футбол в Бразилия миналата година, където Германия спечели титлата с отбор, три от звездите на който имаха различен етнически произход. Всъщност 16 милиона днешни германски граждани имат имигрантско потекло, добавя авторът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: германияПегида
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
7
 
! Отговори
туркиец преди 9 години
До ДО34 ГУРБЕТЧИЯНе че имам нещо против, но все пак добре ще е да се знае кой кавъв е в този форум. Коментаторът под ника Гурбетчия е тюркоезичен "римлянин", който твърди да живее в Германия, но не работи нищо там и има доста ... да ги нарека странни! морални ценности!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 милиона турци и 3 милиона араби и африканци в Германия.
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УМИШЛЕНО ЛИ СЕ ПРОПУСКА,ЧЕ ПЕГИДА,ОСВЕН ,ЧЕ СЕ ОБЯВЯВА СРЕЩУ ТЪЛПИТЕ ИСЛИЯМСКИ И ВСЯКАКВИ *** ИМИГРАНТИ Е И СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ В ТОЗИ МУ ВИД И СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СВОБОДДНА ТЪРГОВИЯ СЪС САЩ,КАТО СТЕ ТРЪГМНАЛИ ДА ПИШЕТЕ НЕЩО ,ПОНЕ ПИШЕТЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА ,А НЕ ДА ПРЕМЪЛЧАВАТЕ НЕУДОБНИ ЗА УПРАВНИЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ,БРЮКСЕЛ И У НАС НЕЩА.
35
1
 
9
 
! Отговори
за 49 преди 9 години
на Боатенг майка му е германка все пак е 50% немец въпреки , че е вакъл
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ви част от националния отбор на Германия по футбол, които дори не си отварят устата при слушането на немския химн: Месут Йозил, Сами Кедира, Боатенг, Мирослав Клозе, Лукас Подолски - половината им отбор не са етнически германци. Германия отдавна стана жертва на толерантната си политика към имигрантите и чак сега се сети, че има нещо нередно в цялата работа.
33
13
 
5
 
! Отговори
туркиец преди 9 години
До ь - ермалъкЗащо от турчин да не става германец. Доколкото си спомням, от турци българи ставаше, сега изведнъж от турчин германец не ставало. Щом може от Хасан да става Асен, от Хасан може и Ханс да става! Добре, че е *** с новите си цървулки е винаги около нас да ни отвори очичките за световните дела!
32
8
 
10
 
! Отговори
туркиец преди 9 години
***, бате, ако греша ме поправи:-преди година се хвалеше, че си се лепнал на социалната в Германия и смучеш ли смучеш!-в един коментар казваше, че си тюркоезичен "римлянин" (което може би обяснява защо висиш на социална)-грешно ли си спомням, че тука блажено-блажено разказваше за едно парти. където сте обменяли жените си?? Виж, ***, с твоите "морални ценности" ти си последният *** на тази планета, който може да дава акъл на германците, или на мюсюлманите! Баста!!
31
3
 
13
 
! Отговори
Гуфи преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯЗа такива българи като теб може само да се радваме, че са се разкарали от България. Въпросът не е да се загърби напълно родната култура, льольо, да забравиш род, език, вяра, история. Въпросът е запазвайки ги да не пречиш на другите и да уважаваш страната домакин. Доброволната културна асимилация е срам и позор. В чужбина има не малко случаи деца на българи, които не зная една дума на български.
30
2
 
10
 
! Отговори
Средногорец преди 9 години
Е как кой?Как кой?Германец е германеца!Не може да дойде Хюсеин от анадола и да стане германец и германците вече взеха да го разбират а покрай тях ще започнат да разбират и други.В Европа вятъра духа откъм Германия открай време.ИДВАТ ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА!Следващите 20-30 години ще бъдат вълнуващи.Жалко, че ще съм стар вече за да участвам в събитията а може би и да им устоя.
29
3
 
3
 
! Отговори
Bate Arni преди 9 години
Nikoi ne ci zadava edin vajen vaproc Zasto tova dvijenie srestu musulmanite e zarodrno v Drezden -bivsh DDR .Sasto sega, kogato Germania e nai silna v Evropa, koi ima interes ot razdelenie na nemskia narod Az ne iskam da mi se natresat siriiiski bejanzi, koito edin den ste rejat glavi po ulizite na Sofia, kakto v London. Da si napravim I nie edno antimusli dvijenie.
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28А за тези блага се плащаше с парите на разстреляните от режима, и потта на хората в лагерите, *** безродна!
27
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 9 години
Хитлер се преобръща в гроба!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Впредвид *** у нас не ми е ясно какви експерти сте спрямо германския въпрос. Не сте си оправили собствената къща, а сте тръгнали да оправяте чуждата!
25
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 8Кога си умирал от глад...?Когато всички имаха работа, и хляба беше 0.25ст, а сиренето беше 2.50лв, за бензина да не говорим, това че карахме москвичи волги вартбург и шкода - заради това ли си стоял гладен...?Ако е така значи си бил и разбира се си останал голям кавал, както казват в нашия край
24
0
 
9
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До Анонимен 26az njamam problem s towa dali 6e se dopjat 5 puti na den, a towa da mi kazwat 4e triabwa i az da se dupja.. koeto njama kak da stane.
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БАЧКАТОР--Прав си пич,но нещата в Германия отдавна са плачевни в тази насока.Щом стигнаха дотам,че немци почнаха да работят за турците....абе страша работа е...Ниско образовани млади германци,са хамали в турски фирми--докъде ги доведе толерантността и глупоста на новите европейски ценности....
22
0
 
5
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До senseipetzno ne sum kazwal, 4e sum protif turzi ili drugi religii.. a protif natrapwaneto koja religia bila po velika..
21
0
 
2
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До senseipetzprez sredata na 50te
20
1
 
45
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 9 години
Леко полеко белият човек се събужда от толерантния си сън.Насаждането на толерантност и либерални ценности е пълен геноцид над всеки народ-независимо,дали е в Европа или в другия край на света.Новите европейски ценности,само задълбочават кризата и скоро в Брюксел,ще се хванат за тъпите си кратуни.Цяла Европа вече е настръхнала от безумията които"твори"Брюксел.Ислямизирането на Европа е следствие на тези"ценности" и на вечните войни,които са доходоносни за САЩ в арабският свят.
19
1
 
14
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До туркиецTi normalen li sie 4e turzite sa izdignali germania sled woinata???????? Moita Baba ot zapaden Berlin, bog da ja prosti zenata, mi e razkazwala, kak te zenite, 6toto muzete powe4eto po lageri ili invalidi ili w bolnizi, sa izdignali berlin i germania do towa koeto tja stana i togawa germanzite otworiha powe4ko pazarnata si ikonomika i doidoha "Gastarbeiterite" ot TR. ma kak se wurtiat ne6tata.. ne bez ni6to tuk njakoi manipulativno cuka minusi na njakoi... da wi go ....