Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец

"Ню Йорк таймс" за появата на ПЕГИДА
Обновена: 7 яну 2015 14:10 | 7 яну 2015 10:17, Елка Василева
137
Разпали се старият въпрос: кой може да се нарича германец
Снимка: Reuters

Американският вестник "Ню Йорк таймс" пише за шествията на антиислямското движение ПЕГИДА в Германия, като посочва, че те са наелектризирали и двете страни в дебата за имиграцията в страната и отново са разпалили дискусията за националната идентичност.

Обезпокоени от големия наплив на бежанци от Близкия изток, Африка и други региони на войни и размирици, все повече протестиращи се включват в ежеседмичните шествия на ПЕГИДА в Дрезден, надигайки глас срещу вредното според тях влияние на чужденците и особено на мюсюлманите върху националното културно-историческо наследство.

Но въпросите, повдигнати от ПЕГИДА, предизвикаха ответна реакция от онези, които отхвърлят посланието на това спонтанно възникнало движение и които искат Германия да е по-толерантна страна. И в хода на тези дебати отново се повдига въпросът, на който страната търси отговор от десетилетия: какъв всъщност е германецът?

Още по темата

Вестникът обръща внимание на аргументите на германския бизнес, според които демонстрациите на ПЕГИДА накърняват имиджа на Германия в чужбина и не помагат за привличане на квалифицирани имигранти, от каквито страната се нуждае. Тези аргументи срещат широка подкрепа, което се вижда от масовите контрашествия в подкрепа на имигрантите, пише "Ню Йорк таймс".

Отбелязва се и петицията на десетки видни германци като опит да се покаже, че германският елит е за открито, толерантно и мултикултурно общество.

По-нататък вестникът отбелязва, че антиимиграционни и антимюсюлмански настроения тлеят из цяла Европа в момент, когато хиляди бежанци прииждат по време на икономическа слабост и на нарастващи страхове, предизвикани от бруталните действие на Ислямска държава и на други екстремистки мюсюлмански групировки.

Въпреки авторитета й на най-мощна икономика на Европа Германия не е имунизирана срещу опасенията, на които ПЕГИДА даде гласност и според които имигрантите изцеждат обществените ресурси.

Надигането на антиислямското движение поставя и въпроси за езика, обичаите и религията, включително и това дали само тези, които говорят немски така добре, както местните, могат да бъдат смятани за германци. Вестникът привежда констатацията от петицията на политиците, учените и интелектуалците, според които в обществото е възникнал разрив. "Всеки втори запитан се изказва в полза на мултикултурността, но в същото време всеки трети иска по-смела изява на патриотични чувства, които изключват имигрантите", се казва в петицията.

След като подчертава, че дори канцлерът Ангела Меркел е надигнала открито глас срещу ПЕГИДА и ксенофобските настроения в страната, показвайки видимата еволюция на нейната партия през последните 15 г. по тези въпроси, вестникът се спира на резултатите от задълбочено проучване на Хумболдовия университет в Берлин, базирано на анкета сред 8270 души. Констатацията в проучването е, че "да си германец днес е нещо, което може да се научи и придобие", следователно вече не е въпрос на етнически произход.

В заключение "Ню Йорк таймс" отбелязва, че еволюцията на Германия към страна - смесица от култури и произход, е била демонстрирана и на световното първенство по футбол в Бразилия миналата година, където Германия спечели титлата с отбор, три от звездите на който имаха различен етнически произход. Всъщност 16 милиона днешни германски граждани имат имигрантско потекло, добавя авторът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: германияПегида
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Да не споменавам и радикализирането им с помоща на фУСА и ИзСраел ... Та корените на проблема не са толкова плитки, и бих казал че еврейчетата и уж християните от задокеана са главни виновници .....
57
1
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
И това ли е открил Айнщайн, може би и топлата вода да е открил, мм?
56
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Shark: Само дето това е третия закон на Нютон в динамиката , но нейсе , простено да ти е :))) А за останалото си донякъде прав, прекалено наглото налагане на своите обичаи и традиции главно на разни африкански маймуни, било то мюсюмани или не, доведе до противодействие... С турците само, нямаше такива проблеми, но се навъдиха марокански скакалци, арабески и разни негрота .... а и малко далекоизточни пакита, афгани и сие ...
55
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Абеее то е доказано, че събитията от историята се повтарят. И няма как да не стане така. Радикилазирането на ислямистите неминуемо ще доведе до радикализиране и на християните. Това си е чист физичен закон открит още от Айнщайн - Всяко действие предизвиква същото по сила и обратно по насоченост противодействие.
54
6
 
2
 
! Отговори
до лесно е преди 9 години
е как да няма двойно гражданство бе?! Никой не те задължава да си върнеш българските документи ако вземеш и немски такива - това даже му е офертата на немското гражданство - в Германия като влизаш си показваш немското ИД, а като ще ходиш при бай *** и си вадиш бг картата.
53
0
 
16
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
До 77За какви бежанци говориш пък ти? Онези от Ирак,Афганистан,Пакистан,Бангладеш,Оман.... Много малка част от над 60 ислямо-изповядващи страни. В колко от тея страни има военно положение във всичките ли? Хората са си в правото да не ги искат! Не бъркай бежанец и имигрант!
52
3
 
8
 
! Отговори
STANDARTENFUHRER преди 9 години
DEUTSCHLAND UBER ALLES !!! 88 !!!
51
1
 
28
 
! Отговори
аи преди 9 години
двама немски полицаи спират кола за проверка;годината е 2025 ,полицаят ахмед взима документите за проверка, и извиква колегата си аркан; я виж какво странно име......ХАНС????????
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия може спокойно да излезе от НАТО и ЕС и да затвори границите си за бежанци и ислямисти. Не може да поддържаш политиката на САЩ и ЕС срещу Асад и задно с това да отказваш да приемаш бежанци.
49
8
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 9 години
Я кажи имената на играчите на ЦСКА и ЛЕВСКИ. После можеш да си завреш мръсната глава в Българската традиция "МАФИОТ"
48
0
 
32
 
! Отговори
Б.Ю.Б. преди 9 години
Във връзка с тази тема само да ви кажа,че в Англия за 2014 год. най-популярното име е Мохамед...за жалост и в Германия натам върви,че дори и в цяла Европа и у нас....Ислямизацията на Европа е тотална.Тя е в следствие на безумната политика на Брюксел и на новите либерални европейски ценности.Другата причина е алчността и интригите на САЩ--те разрушиха равновесието в арабският свят и от там тръгнаха милионите емигранти за Европа.
47
0
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
МНС се финансира от ротшилдите и палестинците ще останат разочаровани, но удавник се хваща и за сламката. Друг въпрос е, че една съдебна процедура е за предпочитане пред силовото решение на проблема. Убийствата го задълбочават, знаеш Закона- зъб за зъб, око за око...
46
5
 
23
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Ами аз съм бил мохамеданин, и станах православен, кръстих се.Не може да се опише колко е по-добре да си християнин.За жалост сред турците християните са много малко.В България знам само за едно момиче,туркиня,която става християнка и техните я заплашват, и тя бяга от вкъщи. Сега се крие вече.При мен нещата не са толкова драматични, все пак ние бяхме от интелигенцията,но мен и Господ си ме пази.Разбира се имам проблеми с роднини заради това, че съм христянин.Ако всички турци бяха християни...
45
3
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Аз съм натурализиран германец и мисля, че познавам и много гърци, турци, италианци и т. н. които са се на 100% интегрирали в германското общество. Но всички ние живеем в западната част на Германия. Част от натурализираните турците консумират свинско месо, празнуват Коледа и не ходят в джамиите, а други, които са родени в Германия, приели са германско гражданство, празнуват Коледа, но държат на мюсюлманските религиозни традиции.
44
7
 
5
 
! Отговори
истината преди 9 години
да бе, всеки които е напуснал България е човек 2-ра 3-та и 5-та ръка? На кой гений му хрумна тази теория? Може би на един от онези, който не са преминавали границата и за Европа и Америка съдят само по гледаните телевизионни сапунки. Много сте зле. Никой не ви спира да се реализирате където и да е в чужбина - стига разбира се да имате нещо в главите си, да забравите българските мурафети и далавери. Който иска, може да успее където и да е по света!
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ли тия бре,манхатанските зидари,дето научили и придобили хати на ръка-66 хати-33 степен,по 2 хати за степен,бре че учени бре,научили придобили,понапечатали,е хе зелени хартии и чакат работлививи с години да ги покрият в реални измерения,а през туй време те и разни главури яко да харчат и стряскат работливите и насън що им не вървят плановете,а тия вкарват фалшиво изкарват покрито.
42
0
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Днес от ООН обявиха, че от 1 април Палестина влиза в състава на Международния наказателен съд.
41
2
 
21
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Германският елите за открито, толерантно имултикултурно общество.Така е, но този елит живее в облачните кули на свойте замъци, обграден и защитен като българските олигарси. Това са хора мислещи само за печалбите от експлоатацията на наемния труд, а има ли имигранти- има и по- евтин труд и повече кандидати за едно работно място.
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮДЕО-МАСОНСКАТА ИЗМАМА ЗА ЛИБЕРАСКИТЕ ГЛУПОСТИ И НЕО-ГЛОБАЛИЗМА Е КЪМ СВОЯ КРАЙ,ПРОСТО НА БЕЛИТЕ ХОРА ХРИСТИЯНИ ИМ ПИСНА И ТЕЗИ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ В ЕВРОПА И ТЕЗИ ПРОТЕСТИ В ГЕРМАНИЯ И НА ДРУГИ МЕСТА СА САМО НАЧАЛОТО НА ПОХОДА НА БЯЛОТО ХРИСТИЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ НА ЕВРОПА КЪМ СВОБОДАТА И ПРОСПЕРИТЕТА ,КОИТО СЕ ОПИТАХА ДА НИО ГО ОТНЕМАТ ТАЛМУДИСКИЯ МАСОНСКИ ЕЛИТ.ЕВРОПА ОТ АТЛАНТИКА ДО УРАЛ ,ЕС И РУСИЯ ЗАЕДНО,ЕВРОПА НА СВОБОДНИ НАЦИИ
39
2
 
5
 
! Отговори
до50 преди 9 години
в Германия турците са около 4 000 000 - цифрите за нищо ги нямаш дори се водят официално 2 850 000 -другите 1 милион са немски граждани