Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС

Словенецът работи 4 часа, за да напълни резервоара на колата си
17 юни 2015 20:19, Елка Василева
145
Българи, румънци и хървати – най-бедните в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Българите, румънците и хърватите са най-бедните в ЕС, сочат данни на Евростат за действителното индивидуално потребление, с което се измерва благосъстоянието на домакинствата.

Съгласно първата оценка за миналата година действителното индивидуално потребление в страните от ЕС се движи от 49% до 140% от средното за ЕС, изразено чрез покупателната способност.

Най-бедната страна членка е България, която е на ниво 49% от средното за ЕС. Следват я Румъния с 55% и Хърватия с 59% от средното индивидуално потребление.

Десет страни са над средното индивидуално потребление, като най-висок стандарт има Люксембург, където потреблението е 40% над средното, следват Германия и Австрия с над 20% повече от средното.

Следват Дания, Белгия, Швеция, Великобритания, Финландия, Франция и Холандия, които са с 10-15% над средното равнище за ЕС.

До 30% под средното индивидуално потребление имат 12 страни. Италия, Ирландия, Кипър и Испания са с до 10%, а Гърция, Португалия и Литва са с 10-20% под средното равнище.

Малта, Чехия, Полша, Словения и Словакия имат индивидуално потребление от 20% до 30% под средното за ЕС, пише хърватският сайт Index.hr.

Черногорският вестник "Дневне новине" пък е направил анализ на съотношението на цената на един пълен резервоар с бензин и времето, необходимо на работник със средна заплата да спечели тези пари. Изчисленията са направени на базата на новите цени на бензина, които от вчера влязоха в сила във всички страни от бивша Югославия.

Хърватските граждани ползват най-скъпото гориво в сравнение с всички държави от региона. Тъй като средно те работят за по 9,4 евро на час, за пълен резервоар трябва да работят цел ден, т.е. 6,5 часа за 50 литра евродизел.

Словенците за час получават по 15,6 евро и за пълен резервоар с бензин трябва да работят малко повече от четири часа, а ако ползват евродизел, може да работят и по-малко.

Ситуацията в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина е по-лоша що се отнася до броя на часовете, които техните граждани трябва да отработят, защото причината за това са по-ниските заплати, които получават гражданите на тези три държави.

Черногорците изкарват на час средно по 2,7 евро и за пълен резервоар трябва да работят цели три дни. Гражданите на Босна и Херцеговина са в почти идентична ситуация с черногорците, защото те също работят три дни за пълен резервоар с бензин. Сърбите работят за пълен резервоар с бензин три и половина дни и четири дни за 50 литра дизел.

От всички държави на бивша Югославия македонците имат най-ниско заплащане на час. Техните граждани за осем часа печелят средно 16 евро, но цената на бензина в страната е значително по-ниска. Един литър бензин струва 1,17 евро, докато еврозидизелът е най-евтин и е едва 0,93 евро. Независимо от това за пълен резервоар с бензин македонците работят три дни, а за резервоар с евродизел е необходимо да работят 30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнеса ми докарва към 400 хил годишно. Живеят в къща на 2 етажа, 260 квадрата, два гаража, джип за жената, аз карам порше. Децата учат в Лондон. Всичко тава ми го даде демокрацията, а при комунизма умните и иницитивните бяха привиквани и арестувани за валутни операции, нещо което сега е напълно нормално и законно. Сега се живее добре, само смотаняците и мързеливците са бедни при демокрацията.
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да върнем "веригата Кореком" в БГ-то, щото рубладжиите няма къде да си харчат копейките!!!
23
3
 
3
 
! Отговори
Ти седи у кръчмата.. преди 8 години
а....2-хил.э.-ЗАПЛАТА ШЕ ВИДИШ.....КОГА ПРЪДНЕ ГУГУТКА!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
nesto mnogo sa vi Veseli komentarite...javno dobre si giveete ili ste vrazkar4eta v BG. Gledash usch malki zaplati, a ot kolite ne slizat i vseki den po zavedeniata visjat....tagna e istinata za mnogo takiva kato men...
21
5
 
11
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Ние сме най-бедните, но за сметка на това - най-верните. А правителството - най-вредното за народа си.
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския народ е *** и некадърен, мързелив и с манталитет от комунистическо време, затова е беден. Който знае как и може да прави пари си живее добре, само смотаняците са бедни.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна лъжа и долна манипулативнотимаджийска статийка. *** църуля ,въпреки мизерните си доходи на територията на ***,със същите пари, където и в Европа да отиде,ще може да си плаща сметките, да се храни нормално ,ще може да се облича ,да ходи на лекар ,зъболекар и да пътува. А тук е принуден да изхранва тези ,които го бият, защото е недоволен ,че другите,които изхранва го крадат. Навсякъде ддс на жизненоважни неща е ниско,или го няма .
18
4
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
Според данни базирани кой на колко се осигурява.А реалните факти са коренно различни.
17
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тежкото положение са виновни комунистите които за 45 годишно управление съсипаха държавата.
16
10
 
8
 
! Отговори
Егати класациите.. преди 8 години
ЩО ДА СЪМ БЕДЕН ,БЕ....ХА,ХА,ХАААААААААААА...БАЧКАМ СИ , ИМАМ СИ ПАРИ-------ПИЯ СИ БИРИЧКАТА , ДЖИТКАМ СИ С ДЖИПЧЕТО И НЕ МИ ПУКА ЗА ВАШИТЕ КЛАСАЦИИ!!Класирайте ме , където си искате ---ЖИВЕЯ СИ ДОБРЕ ПРИ "ДЕМОКРАЦИЯТА"!Да му мислят тъпите канапи и ....*** на Партията!ЖИВОТА Е ТАКЪВ---КАКЪВТО СИ ГО НАПРАВИШ!!!!
15
1
 
7
 
! Отговори
да ама преди 8 години
за сметка на туй душицата муй най-богата, ей туй няма му земат и трета световна да скалъпят мършите, западнягите нека си блянуват белите кахъри, да си бягат в хамстерското колело и да гонят пара и неща, които не ги правят истински щастливи. Аз не знам немец, който да не се е докоснал до истинския живот в Бг (не говоря за туристическите агломерации) и да не е констатирал, че сме богати и имаме нещо, което те и да се скъсат не могат - хора сме, та дори ни завиждат.
14
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И 49% не е зле, като се вземе впредвид човешкият потенциал. Ако се вдигнат заплатите, ще се появи голяма безработица.
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До "рубладжиите" и др. подобни!Референдум:- БГ да излизе от ЕС и да върнем опашките пред посолствата за визи?- Да отменим "валутния борд" и да оставим лева 1:1 към руската валута или китайския юан?- Москич и Лада - всичко останало по митническите тарифи на РФ?- Варна и Бургас военни пристанища за РМФ?- Разград, Добрич и др. - турски анклави?- Не на американките системи (интернет, скайп, и др. подбни) - Само "Чебурашка"?- И т.н....?Абе да ви пик.я на криворазбраната цивилизация!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не случайно започваме първо с Българина!
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди седмица се върнах от Германия - цените на храната им са точно като м България и то обърнати в лева. Бях в шок! Вярно, че дрехи и услуги са два пъти по скъпи, но я кажете може ли да карате един сезон с едно зареждане на хладилника? Не е като да карате цял сезин с чифт обувки нали? Бедни сме зщото живеем за да си купуваме минимума храна и да си платим тока и парното. За друго ако стигне направо сме богати. А там дори не мислят за хранат. Други са им болките. За това сме и толкова черногледи
10
2
 
21
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Вярно е може би, че заплатите и пенсиите ни са ниски. Може да е вярно и, че цените на храните ни са като германските. Обаче нашите са по стандарт Стара планина. Нещо за, което германците могат само да мечтаят. Всеки германец навярно сънува бг салам хамбургски. Хаааааааааааааааааааа, хаааааааааа, ха, хах.
9
4
 
23
 
! Отговори
до Месемврия преди 8 години
Несебре, батко, кажи ми един показател дето да не сме на опашката батенце, отвсякъде сме изтървали влака, пак че някой идва в наща ***. Аз да съм един немец ще дойда.. ама другия път, с тас Хърватска под носа или тея круизи на 1 заплата цени, ше дойда да се инфектирам с пластмасови домати приготвени от сливенски роми, или да ме бият по плажа за чадър :)
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и ся ко праим? докато в беге на власт са мутри, пара за хората няма да има. в италия на юг има мафия и е турбо бедно, на север няма мафия и регионите са богати. мутрите пари не дават, само гепат и експлоатират. бачкайте им за жълти стотинки денонощно и си трайте рая.
7
10
 
7
 
! Отговори
pha преди 8 години
вие верно всичко го обръщате на ГЕРБ и тикви хаха, щом така ви е по-лесно хаха
6
0
 
8
 
! Отговори
бе преди 8 години
вие румънците не ги гледайте, още по-малко хърватите.. и това говорим за страни допълнителни - 28, 29 номер, не говорим за такива от втората вълна през 2004