Европа не може да повярва на Гърция

В еврозоната не се споразумяха за нов спасителен заем, преговорите продължават
Обновена: 12 юли 2015 10:41 | 12 юли 2015 07:30, Елка Василева
219
Европа не може да повярва на Гърция
Снимка: Reuters

Финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дали да отпуснат нов спасителен заем на Гърция в замяна на реформите, които Атина обещава и ще подновят работата си днес по обед, съобщи ДПА.

Преди срещата няколко министри изразиха скептицизъм, че Гърция ще изпълни обещаните реформи. Продължаващите вече няколко месеца напрегнати преговори с Атина по спасителния план сериозно нарушиха доверието между двете страни.

Финансовите министри на 19-те членки на еврозоната приключиха заседанието си малко преди 1 часа българско време и ще се срещнат отново днес в 12 часа. "На срещата бяха обсъдени проблемът с доверието и разбира се финансовите въпроси. Разговорите бяха интензивни, но вървят трудно", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Още по темата

Днешният ден е обявен за краен срок, а следобед лидерите на страните членки на ЕС ще се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос. Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната.

Излизането на Гърция от единния валутен блок, по-известно като GRExit, дълго време бе тема табу, но германски вестник съобщи, че този вариант официално е бил повдигнат от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Той е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщи в."Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция.

Министрите ще разполагат днес само с няколко часа да постигнат споразумение, за да могат да дадат конструктивни предложения на лидерите на 19-те страни членки на еврозоната, които ще се срещнат този следобед. Малко след това ще бъде дадено начало и на срещата на върха на ЕС, на която ще участват лидерите на всички 28 държави в блока.

 "Надявам се, че утре ще бъде постигнат напредък. Още тая надежда", заяви пред журналисти европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Очевидно е, че някои европейски страни не желаят да бъде постигнато споразумение, с което Гърция да бъде спасена от банкрут, заявиха източници от гръцкото правителство, предаде агенция АНА-МПА.

Финландският финансов министър Александер Стуб бе приканен вчера от финландския парламент да договори излизане на Гърция от еврозоната. Финландски депутати и представители на финансовото министерство са се събрали вчера следобед в Хелзинки да обсъдят каква да бъде позицията на правителството на преговорите в Брюксел.

Според източници, цитирани от финландската държавната телевизия, евроскептичната партия "Финландците" е поискала Хелзинки да се противопостави на нов план за подпомагане на Гърция и да поиска излизане на Гърция от еврозоната.

Втората политическа сила във Финландия дори заплашила, че в противен случай ще напусне коалиционното правителство. Нейният председател и външен министър Тимо Сойни повтаря от месеци, че Гърция ще си реши икономическите проблеми само ако напусне еврозоната и пристъпи към девалвация на валутата си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
8
 
5
 
! Отговори
до 169 преди 8 години
Че то и сега в България има пенсии над 400 евро. Тавана от 840 лева /430 евро/ става на 910 лева /967 евро/. Тези които вземат по малко не са работили. Като не им стигат парите да се хващат да работят по примера на мнозина пенсионери.
92
3
 
6
 
! Отговори
до 169 преди 8 години
Реално след като работят някои тук за 300 лева, значи могат да изкарват месеца. Като не им стигат парите, да се хващат на втора работа, а не да реват, че малко им плащали.
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До nnnКогато се взема заем, връщането става с лихва, каквато ти определят. Който взема заем, трябва да връща, ако ще и да гладува, ако ще и да остане на улицата, то трябва да връща. Бедните трябва да бъдат мачкани. Комунизма ви свърши и никога няма да дойде.
90
7
 
5
 
! Отговори
nnn преди 8 години
Да почнат да връщат заемите,но да се минимизират лихвите и това да важи за всички държави,време е да се спре тоя олигархичен банков капитализъм ,който направи бедните много бедни и шепа много богати.Не плюйте гърците,а помислете как всички да се обединим ,за да го постигнем!
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Острови продаваме и ще си връ щраква дълга нали.😄
88
0
 
16
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Пийвам узо(Пломари) и хапвам шопска салатка.Много е добре.Гърците да се оправят.Безплатен обяд няма.
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Недоверието очевидно е взаимно.
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реалните средни пенсии и заплати за Балканските държави (както за Гърция, така и България) трябва да са съответно 400 евро и 800 евро, а не както са сега 60 и 300 евро (за България) и 900 и 1500 евро (за Гърция). От там идва нашата немотия и тяхната задлъжнялост.
85
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако трябва вече гърците да започнат да вземат по няколко пъти по ниски пенсии и заплати, но тези заеми трябва да се върнат. Това е.
84
2
 
3
 
! Отговори
jilettka преди 8 години
*** - za podarak na France i 14 jullet omorfi Ellada - da sa happy francetata i da ostanat v eu. Zer hepten da idat zestra v Marocco?
83
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До икономист=====Отделно от това, в меморандума са подписали, че нямат право да вземат заеми от друго място, като по този начин са я вързали отвсякъде.
82
24
 
11
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Гърция никога не е вземала заеми от евробанките. Евробанките и МВФ й навряха заеми в ръцете. Разликата е огромна. Някой ще попита- защо? Много просто- за да купуват с тези "заеми" ***, произвеждани в Европа. Тоест парите се връщат при онези, които ги дават, но на хартия на Гърция се води сметка по дългово изплащане. В България тзси схема се нарича заробващ потребителски кредит. Все едно да вземеш 100 000 от заложна къща, при условие, че с тези пари се задължиш да изкупиш *** й.
81
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то се получава в този " Европейски Съюз " , нещо като плана на Хитлер , коя държава как да се развива след ВСВ. Начело стои Германия и командва ! И тоа се случва къде с военни действия , къде с поставени правителства ! Ще гледаме ли още от този план . Плюс , като се допълни милитаристичният нагон на САЩ ..
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 159: "...тогава можеш да я заробиш икономически". Ами, започвай да заробваш, сега е момента...ама с "Чакаме" не става !
79
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато по дадени обстоятелства не можеш да превземеш една страна със война , то тогава можеш да я заробиш икономически !!!!За нас това робство вече е факт 25 години , а дали ще устескаме като миналия път до 500 !?!?!?
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 155: "Берлин", прави разлика между ЕВРОЗОНА и ЕС с "Боко и останалите шефове" !
77
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Берлин.......Едно да сте сигурни,че Гърция няма да си остави магарето в калта.
76
10
 
20
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Преди малко Туск е съобщил, че Боко и останалите шефове на цървулски държави отпадат от днешната среща.
75
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 137.......Тя Гърция и до ден днешен иска от Германия да й върне Христофоракос,който е забъркан в скандалите с черните каси на Сименс.Даже на официална пресконференция този въпрос беше поставен от Варуфакис на Шойбле,като Варуфакис каза,че когато става въпрос за корупция, корупцията няма граници. ....Иначе преди една седмица обвиниха Гърция,че имала корупционни правителства.
74
13
 
12
 
! Отговори
Nox преди 8 години
Аз пак питам, при тези 8 милярда евро, или 16 милярда лева, които уж се набиват в нашта икономика, защо усещаме само инфлацията, а пенсиите намаляват?Ето, сега лятно време почнаха да хвърчат писма. Баща ми беше уведомен, че пенсията му, която по настоящем е има, няма 200 лева, от догодина я орязват до 100тина. Защо, питам аз?Кога ще се научим и ние да казваме "Не!"? Не на олигарсите, не на evrejskiq съюз, не на Международния фонд за поробване на цели народи чрез финансови измами?Докога?