Посткьолнска истерия

Има ли възможност за рационална дискусия за бежанската криза в Германия след атаките?
10 яну 2016 22:05,
130
Посткьолнска истерия
Снимка: Reuters

В новогодишната нощ стотици мъже атакуваха сексуално минаващите жени на площада пред централната гара в Кьолн в продължение на часове. До края на първата седмица от 2016-та година в полицията са постъпили 170 официални оплаквания, 120 от които за сексуални нападения.

Въпреки че атаките се случиха в четвъртия по големина град в Германия, новината за случилото се излезе в националните медии едва дни по-късно, изтъква в-к “Ню Йорк Таймс”. Още по-странно е, че дори полицията изглеждаше в неведение за случилото се.

Още по темата
Дълго време нямаше арести, а властите твърдят, че камерите за наблюдение не са били от голяма полза. Шефът на полицията подаде оставка.

Към момента са идентифицирани 31 заподозрени, в това число германци, сърби и дори американец. Но повечето са бежанци от Близкия изток и Северна Африка – хора, за които Германия отвори границите си в опит да им даде шанс за по-добър живот.

Нападенията идват в момент, когато страната е изправена пред много сериозни въпроси. Дали да продължи да приема бежанци с отворени обятия или да въведе далеч по-строг пропускателен режим? И дали въобще е възможна мирна интеграция на тези хора в германското общество?

Още преди да са ясни фактите около атаките, в Германия вече течеше ожесточена дискусия. Според популярната феминистка Алис Шварцер, случилото се е “продукт на криворазбрана толерантност”. За крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” събитията в Кьолн са “резултат от липсата на държавен контрол” по отношение на имиграцията.

Новоизгряващата звезда на християндемократите Юлия Кльокнер призова за открит дебат по въпроса за депортиране на чужденци, извършили престъпления на германска територия – предложение, което беше взето предвид дори и от канцлера Ангела Меркел.

И докато десните моментално използваха събитията в Кьолн, за да защитят тезите си срещу допускането на бежанци, левите също толкова бързо опитаха да насочат вниманието другаде. Правосъдният министър и социалдемократ Хайко Маас обяви, че зад атаките стои "организирана престъпна група", макар и да няма конкретни доказателства за подобно твърдение.

Според “Ню Йорк Таймс” в тази ситуация всички в Германия изглежда бързат да заемат място в дясно или ляво и никой не иска да остане в средата, без изяснена позиция "за" или “против” приемането на бежанците.

Иронията е, че нападенията в Кьолн едновременно повдигат изключително важния въпрос за бежанците и тяхната култура и в същото време правят невъзможно решаването на този въпрос с трезва, широка обществена дискусия.

Интеграцията няма да как да бъде успешна, ако Германия не успее да тушира напрежението, породено от драстичните културни различия между германското общество и бежанците от арабския свят. А този процес трудно ще се случи, ако цяла генерация от бежанци бъде демонизирана още с пристигането си.

Това не е първата имигрантска вълна в следвоенна Германия и не за първи път десни и леви играят политическите игри по темата.

Вляво дълго време игнорират връзката между престъпленията и бедността и липсата на образование сред бежанските общности. Вдясно пък хиперболизират връзката между престъпленията и културните ценности на бежанците.

За “Ню Йорк Таймс” истинският въпрос не е дали има нещо сбъркано в самите бежанци, а дали Германия се спрява успешно с интегрирането им. И ако не се справя, може ли да направи нещо, за да промени това?

Към момента решение трудно може да се намери. Германия изглежда объркана и подвластна на емоции, предразсъдъци и идеологии, а не разчита на адекватни оценки и доказателства.

Ако това объркване продължи дълго време, изходът ще се отдалечава все повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Ив преди 8 години
Европа трябва да стане полицейски съюз ако иска да се спазват законите. Защо в UK е кротко, щото там я да направиш някаква бела, ти да видиш какъв бой ще те застигне. Полицията в Европа е срамно слаба, нямаме никаква адекватна защита. Ти зарежи че тия са с друга култура, ама и ако не може да ни опазят от нея, директно отиваме в миналото, у бъдещето ни е на малцинство, тероризирано от ислямското мнозинство.
75
1
 
0
 
! Отговори
До SS преди 8 години
Екстрадиране на всички емигранти включая българи,сърби и вся балканска и източноевропейска ***.Забрана на джамии,църкви,синагоги,пагоди и каквито се сетите религиозни символи.
74
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да не са 10години,но след 20 тези които са приели бежанци ще са много по-добре икономически от останалите затворени общества.Неслучайно водещите икономики в Европа са пълни с емигранти.Нашите недалновидни политици изпускат момента да се възползват от евтиния труд на мигрантите,които не са кой знае колко по-необразовани от болшинството българи които само реват за пари,а нищо не предлагат насреща като ценз.По-*** народ от нашия няма.
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де чрез евросредства и европрограми, когато Германия започне да строй цели градове за над един милион бежанци и иконимиката им излети за 10 години напред, а останалите европейци плащат сметката! На госпожа Меркел ще и е комфортно 10 години, с осигуряването на милиони работни места.
72
1
 
20
 
! Отговори
SS преди 8 години
Екстрадация на всички незаконни емигранти от Европа!!!Забрана на бурки,джамии и ислям!!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
te znaqt kakvo si pravqt,ne gi mislete tqh
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
германците никога не са имали нормални политици.сигурно са генетично увредени
69
1
 
27
 
! Отговори
ааааааааа преди 8 години
СЕГА ЩЕ ИЗКРИВЯТ ДАННИТЕ И ЩЕ КАЖАТ ,ЧЕ НАПАДЕНИЯТА СА САМО С ЦЕЛ ГРАБЕЖ,ЗА ДА СМЕКЧАТ НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО ,ЯВНИ ИЗНАСИЛВАНИЯ ПЛЮЕНЕ ВЪРХУ ВСИЧКО СВЯТО -КАТЕДРАЛА ,НОВА ГОДИНА ..ПЛЮЕНЕ ВЪРХУ ПОЛИЦАИ ,КЪСАНЕ НА ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ И ХВЪРЛЯНЕТО ИМ СРЕЩУ ЛИЦЕТО НА ВЛАСТТА -ОЗНАЧАВА ПЛЮЕНЕ ВЪРХУ НЕМСКАТА ДЪРЖАВНОСТ И РЕД
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мирна и благоденстваща европа означава вързани и слаби русия и германия
67
2
 
21
 
! Отговори
109 преди 8 години
българите може да сме всякакви,но не сме причинили и 1% от разоренията убийствата и геноцидите в европа като германците. сега започнаха пак да се изживяват като някаква империя и да вършат безумия. това че съсипват германия е едно,обаче съсипват и европа.всички тия ще са с германски паспорти,следователно ще могат свободно да се придвижват във всички европейски държави
66
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква интеграция, бе? Как може нормална държава да пусне 1 млн. цигли на територията си и да иска да ги накара да работят, да ги интегрира?
65
6
 
4
 
! Отговори
vse edno: преди 8 години
До Анонимен 107: Демонстрирате невежество по отношение на този народ. Но това е друга тема. Само един въпрос: вие ли им подредихте държавата, та да ги корите, че ще я съсипват? Когато българите успеят да постигнат и 10% от техните постижения и оставят поне следа в културната история на човечеството, тогава имате право да отсъждате. Германия е и ще си остане велика държава с велик народ, управляващ съдбата си - причинили са злини, но кой не е? Ще намерят решение, рано или късно!
64
1
 
15
 
! Отговори
Derry преди 8 години
Хитлер се върти в гроба си като пумпал, 60 години след мераците за чиста арийска раса какво се стовари на главите им... Тцтц. Трябват си сериозни мерки.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
германците са неуравновесен народ без демократични традиции. те се люшкат в двете крайности-диктатури фашизъм войни и пълен пацифизъм толерастия социализъм.имат ред положителни качества,но всичко пропиляват от простотия. сега ще съсипят една подредена държава от простотията си.ще навредят и на другите европейски държави
62
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виждам какви експерти се навъдили тука и се кефят на един цирк, Германия удари джакпота с бежанската криза която ще пренесе в другите държави като финансова, но не и за тях. Сега като потекат милиардите европроекти към тях, които ще плаща цяла Европа, теще си решат проблемите и с безработица, икономика и политическа стабилност за десетилетие.
61
1
 
10
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
С трепет очакваме някой сапунка за съдебен процес срещу сирийски инженер, обвинен несправедливо в изнасилване..... Холивуд ги може тези неща... Немските домакини ще хълцат и ще точат сополи пред телевизора. Немските политици ще се самобичуват публично.... Евроатрантическите скъпоценности, ще се подсмиват самодоволно откъм Босфора и Канала...
60
1
 
17
 
! Отговори
АДОЛФ преди 8 години
Новият девиз в Германия трябва да е "Интеграция чрез дезинтеграция"Всичкото амудж - в Кунц камерата!
59
16
 
4
 
! Отговори
аноним преди 8 години
До ХА-ХА-ХА ! ЕС ще просъществува, за разлика от СССР
58
12
 
1
 
! Отговори
deso dogg преди 8 години
Тези двете от снимката като ги гледам трябва първо да си платят на мигрантите и после да ги "насилят"!
57
2
 
11
 
! Отговори
новият ред преди 8 години
В Европа населението(народа) много се разхайти! Иска работи малко, а получава много пари! Хората много мислят и трудно се лъжат! Не правят деца, защото са разход и грижа! Разврати се,упи се и се надруса!На политиците и чиновниците( лидери) такива не им трябват и за това метла!!!Трябва им милет! За предпочитане *** и араби! Правят деца- бол! Не учат! Правят каквото каже ходжата! Леани са за манипулиране и се ще им плащат в пъти по малко от на сега европейците!