Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение

Не сме лоши хора, просто търсим по-добър живот, твърдят те
11 яну 2016 21:27, Елка Василева
161
Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение
Снимка: Reuters

"Нашата първа реакция беше: сега германците ще ни мразят", доверява Асим Влазним, когато говори за момента, в който той и неговото семейство са разбрали мащаба на нападенията на Нова година в Кьолн, пред своя стар телевизор с кинескоп.

Още по темата

"Това, което са направили на централната гара, е срамно", се възмущава този 32-годишен косовар в стаята, където живее заедно със своето семейство, кандидати за убежище в големия западногермански град на река Рейн, посрещайки ни с чай, пише Ромен Фонсгрив от Франс прес.

Нощта на Свети Силвестър се превърна в истински кошмар в Кьолн, когато банди мъже, описани от свидетели като араби и северноафриканци, се нахвърлиха на жени в околностите на катедралата и гарата.

Полицията получи над 500 жалби за сексуални нападения или кражби, понякога и за двете неща едновременно. Освен опипванията две жени се оплакват, че са станали жертва на изнасилване.

Макар и в по-малък мащаб, подобни неща са станали още в Хамбург, на север, и Щутгарт, на юг. Местните власти първоначално запазиха мълчание и много техни представители предупредиха да не бъдат обвинявани бежанците. Мнозина в Германия обаче направиха връзка, на фона на приетите от страната през миналата година 1,1 милиона кандидати за убежище. Впоследствие властите съобщиха, че почти всички заподозрени са чужденци, в по-голямата си част - кандидати за убежище.

Натиск

"Това не са добри новини за Меркел", въздъхва Влазним, в момент, когато двете му най-малки деца скачат безгрижно на своето легло.

Този баща на общо пет деца вярва в канцлерката и нейното мото "Ще успеем", което тя подчерта пред германците, когато напливът на бежанци започна да ги безпокои. Той обаче знае, че "Мама Меркел" е подложена на натиск.

"Благодаря на германците, които ни приеха... Бих искал да им кажа да не се страхуват", казва косоварят, който е в Кьолн от година и половина.

Обезпокоен от дискриминацията, на която са жертва ашкалите - етническото малцинство, към което принадлежи неговото семейство - той напуснал Балканите с надеждата, че децата му ще израснат тук.

"Ние не сме лоши хора, ние просто търсим по-добър живот", уверява Влазним, надявайки се, че алкохолът не е подтикнал някои млади бежанци към лоши неща. "Това би било ужасно", смята той, искайки затвор за всички нападатели.

"Във всички култури има хора, които се държат лошо", въздъхва 36-годишна бошнячка, пожелала да запази анонимност.

"Не бива всички бежанци да бъдат поставяни под общ знаменател", призовава тя в един от коридорите на просторна тухлена сграда, която е подслонила 623 кандидати за убежище при официално разрешен брой от 550. В такъв тип центрове в Кьолн сега има общо 10 150 кандидати за убежище при население на града от 1 милион души.

Недоверие

Недоверието заплашва и от двете страни, констатира тази майка на две дъщери. Мюсюлманка, тя от няколко месеца не носи своята забрадка и не излиза от центъра след 16 ч. Причината са умишлените палежи на бежански центрове и нападенията, които присъстват редовно в германската действителност.

След драмата в Кьолн "ние разбираме, че някои германци се страхуват", продължава тя. Виновните обаче "може би са други, а не бежанци", се надява тя.

Междувременно неверните информации и слуховете се множат в интернет. На гарата в Кьолн неяснотата подхранва гнева на местните жители.

"Би било наистина супер да знаем кои са извършителите, те да бъдат арестувани и депортирани, независимо от коя страна идват", се ядосва на перона 42-годишната Руте Граса.

"Хората са по-недоверчиви, отколкото през миналия месец", отчита Абдул Балде, чакайки своя влак. На 28 години, той току-що е избягал от Гвинея. "Не сме дошли, за да правим проблеми. Онова, което искам, е да науча немски, да имам работа и да бъда свободен", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: германиябежанциКьолн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
42
 
! Отговори
гювеч преди 8 години
Тия все гледат наготово като искат по-добър живот да се хващат за оръжието и да си го заслужат, а после и да си го направят то на аванта всеки може.
56
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не били лоши хора??Концлагери за тези иначе ЕС е пътник.Явно наблицжава времето когато Европа ще има нужда от нов Хитлер.
55
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не бива всички бежанци да бъдат поставяни под общ знаменател", призовава тя...===To и никой не ги поставя под общ знаменател, цялата пъстрота на световния ислям е тук... Само че ако 99% от тях са тъпоумни, необразовани, с престъпни наклонности и оперирани от почтеност, не очаквай някой да види в теб нещо изключително, ***.
54
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъжете, които не са в състояние да защитят своите съпргуги и дъщери, не са достойни за свободен живот, защото те е само роби- и нищо друго, завинаги! ! Съжалявам....
53
0
 
31
 
! Отговори
aaaaaaaaa преди 8 години
От никакво отмъщение не се страхуват ,в събота и неделя и в други градове на Германия пак в района на жп гарите са правили същото ,нападали са сексуално жени,това е вид ВОЙНА ,НАПАДАТ ЖЕНИ И МАЛОЛЕТНИ МОМИЧЕТА,АКО НЕ ГИ ИЗНАСИЛЯТ ,ГИ УНИЖАВАТ И ПЛАШАТ,С ТОВА ПОКАЗВАТ ПРЕВЪЗХОДСТВОТО НА РЕЛИГИЯТА СИ
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И като ги интегрират и след време ги повикат от некоя групировка кво праиме ?
51
1
 
24
 
! Отговори
леле преди 8 години
Мани другото,ама са започнали да посягат и на мъже....
50
3
 
5
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Abe mnogo sa sladki. Sladuri absoliutni i sa nevinni. Vse sa mirotvorni. Samo loshite praviat atentati. Mnogo im e gotina religiata.
49
8
 
3
 
! Отговори
славянски съюз преди 8 години
Сега тази немска омраза ще се прелее към всички чужденци, а немците най-много мразят източноевропейците и особено руснаците и поляците. Аз не знам Путин какво толкова се е респектирал от германците ... обаче знам че ни мразят.
48
1
 
20
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Днес колега говори по телефона със сина си(тираджия) за положението в Германия.В провинцията вече бият натрапниците,но в големите градове полицията ги пази.На друг колега дъщеря му и зет му се готвят да се приберат в България(след 10 годишен престой) заради безредиците с имигранти.Германия е на ръба на пожара!Англия засега се държи(на останалите колеги децата са там),но до кога-един Господ знае!Хич не е майтап работата!
47
3
 
17
 
! Отговори
анализатор преди 8 години
И швабите и българите си засружават жалката съдба на утепряци! Ще попитате защо?Защото пишат и ругаят в интернет, докато арабелняците вилнеят с жените им и ядат нашите пари!Ще попитате какво да правим?Обединяваме се и изгонваме и политическата *** и маймунарките от арабските страни!Всичко друго не ни топри, не ни грее българино!група кан Телериг
46
0
 
2
 
! Отговори
До Тракиец Оригинал преди 8 години
Да живеят Марсианцитеееееее!!!!!!!!!!-)))))))))))))))))
45
0
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
До 67: Лошото е, че нас са ни продали вече!В нашата *** даже и бежанци не ни трябват - нашите мургавелковци са ни достатъчни.п.с. А за политиците ни да не говорим - те не ни бръснат за слива вече. За тях сме полезни, докато някой от нас се излъже и пусне една бюлетинка за тях. После ставаме ненужни и питат: "Ти кой си бе и за какво се бориш?"
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, то не може хем да изнасилват, хем да не им откъснат топките.
43
0
 
32
 
! Отговори
хммм преди 8 години
Айде покажете го сега ония кмет който не искал българи и румънци, а сирийците били много над нас, дори приютил двама в тях в стаята на дъщеря си :D Да я питам самозабравилата се проста шваба кой се би срещу целия свят заедно с Германия два пъти и пролива кръв. Това е само началото...жална ви майна на вас ами ще повлечете с вас и половин Европа
42
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел да даде определение за понятието бежанец и след това да прочете публично справка за безработните европейци на възраст от 18 до 35 години.
41
0
 
26
 
! Отговори
Боян преди 8 години
Мине се не мине време и т0лерастите почват пак с пропагандата и казват: бъдете толерантни! Горкичките бежанци! Вие трябва да ги съжалявате, дори от съжаление си направите харакири. Чакайте казват т0лерастите бъдете търпеливи докато напълним Европа с неизброими количества ***, бъдете толерантни! Няма да стане, плана за геноцид на европейските народи и замяната им с питекантропи няма да успее. Усещам обаче вятъра на промяната предизвикан от неминуемото падение на либерализма и т0лерастията.
40
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онова, което искам, е да науча немски, да имам работа и да бъда свободен", казва той.Вярва ли някои на опорните токи на башибозука?????
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че посетих Германия докато беше европейска и цивилизована. За Франция закъснях- озовах се в ислямска държава, а не в културната столица на Европа, както се надявах.
38
0
 
10
 
! Отговори
ЧЕТОХ ЗА преди 8 години
УСЛУГИТЕ НА СПЕЦИАЛНО ОБУЧЕНИ КАНАЛДЖИИ...МНОГО УЧТИВО,ХУМАННО И БЕЗ АГРЕСИЯ СЕ ОТНАСЯЛИ КЪМ ТИЯ ЕКСКУРЗИАНТИ ВЗЕМАТ ИМ ПАРИТЕ И ГИ ПРАЩАТ В МОРЕТО НА РИБОЛОВ.И ТЕ ТАКА.