Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение

Не сме лоши хора, просто търсим по-добър живот, твърдят те
11 яну 2016 21:27, Елка Василева
161
Недоверие... бежанците в Кьолн се страхуват от отмъщение
Снимка: Reuters

"Нашата първа реакция беше: сега германците ще ни мразят", доверява Асим Влазним, когато говори за момента, в който той и неговото семейство са разбрали мащаба на нападенията на Нова година в Кьолн, пред своя стар телевизор с кинескоп.

Още по темата

"Това, което са направили на централната гара, е срамно", се възмущава този 32-годишен косовар в стаята, където живее заедно със своето семейство, кандидати за убежище в големия западногермански град на река Рейн, посрещайки ни с чай, пише Ромен Фонсгрив от Франс прес.

Нощта на Свети Силвестър се превърна в истински кошмар в Кьолн, когато банди мъже, описани от свидетели като араби и северноафриканци, се нахвърлиха на жени в околностите на катедралата и гарата.

Полицията получи над 500 жалби за сексуални нападения или кражби, понякога и за двете неща едновременно. Освен опипванията две жени се оплакват, че са станали жертва на изнасилване.

Макар и в по-малък мащаб, подобни неща са станали още в Хамбург, на север, и Щутгарт, на юг. Местните власти първоначално запазиха мълчание и много техни представители предупредиха да не бъдат обвинявани бежанците. Мнозина в Германия обаче направиха връзка, на фона на приетите от страната през миналата година 1,1 милиона кандидати за убежище. Впоследствие властите съобщиха, че почти всички заподозрени са чужденци, в по-голямата си част - кандидати за убежище.

Натиск

"Това не са добри новини за Меркел", въздъхва Влазним, в момент, когато двете му най-малки деца скачат безгрижно на своето легло.

Този баща на общо пет деца вярва в канцлерката и нейното мото "Ще успеем", което тя подчерта пред германците, когато напливът на бежанци започна да ги безпокои. Той обаче знае, че "Мама Меркел" е подложена на натиск.

"Благодаря на германците, които ни приеха... Бих искал да им кажа да не се страхуват", казва косоварят, който е в Кьолн от година и половина.

Обезпокоен от дискриминацията, на която са жертва ашкалите - етническото малцинство, към което принадлежи неговото семейство - той напуснал Балканите с надеждата, че децата му ще израснат тук.

"Ние не сме лоши хора, ние просто търсим по-добър живот", уверява Влазним, надявайки се, че алкохолът не е подтикнал някои млади бежанци към лоши неща. "Това би било ужасно", смята той, искайки затвор за всички нападатели.

"Във всички култури има хора, които се държат лошо", въздъхва 36-годишна бошнячка, пожелала да запази анонимност.

"Не бива всички бежанци да бъдат поставяни под общ знаменател", призовава тя в един от коридорите на просторна тухлена сграда, която е подслонила 623 кандидати за убежище при официално разрешен брой от 550. В такъв тип центрове в Кьолн сега има общо 10 150 кандидати за убежище при население на града от 1 милион души.

Недоверие

Недоверието заплашва и от двете страни, констатира тази майка на две дъщери. Мюсюлманка, тя от няколко месеца не носи своята забрадка и не излиза от центъра след 16 ч. Причината са умишлените палежи на бежански центрове и нападенията, които присъстват редовно в германската действителност.

След драмата в Кьолн "ние разбираме, че някои германци се страхуват", продължава тя. Виновните обаче "може би са други, а не бежанци", се надява тя.

Междувременно неверните информации и слуховете се множат в интернет. На гарата в Кьолн неяснотата подхранва гнева на местните жители.

"Би било наистина супер да знаем кои са извършителите, те да бъдат арестувани и депортирани, независимо от коя страна идват", се ядосва на перона 42-годишната Руте Граса.

"Хората са по-недоверчиви, отколкото през миналия месец", отчита Абдул Балде, чакайки своя влак. На 28 години, той току-що е избягал от Гвинея. "Не сме дошли, за да правим проблеми. Онова, което искам, е да науча немски, да имам работа и да бъда свободен", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: германиябежанциКьолн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И откога икономическите имигранти са бежанци? Нали бягаха от война, която между другото не е в цяла Сирия, а в някои части. Бежанци са били българите от Беломорска Тракия, бягащи от ятагана на башибозук като този? Реките са почервенявали от кръвта на избитите българи. А тази *** искала по-добър живот, ама друг да им го подсигури...Ама хак им е на немците- нали не спряха да плюят източноевропейците, такива сме били, онакива. С пожелания за много новогодишни нощи с ислямистите, като ги искате
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще ви заобичат момрнтално!
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щом не сте лоши хора, и немски ще научите, и ще прочетете и на немски - Майн кампф в оригинал. сега и без това я въведоха там по училищата.
34
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А някоя статия за това как се чувстват местните германци докарани до състояние да са чужденци по родните си места кога ще се сетите да напишете продажни сребролюбци
33
0
 
8
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
До АнонименMein Kampf е Моята борба...не войнв
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а, дреме ми , тия от какво се страхуват. да са мислили. сега вече е късно. е, то сега си намериха майстора, ще им се види тесна не Германия, ами и Европа.то, да би мирно седяло, не би чудо видяло.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dali ste pusnat sapunati a shamponaty s marka "Ara-migro"
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Моята Война " на Хитлер сега там върви като топъл хляб!
29
0
 
5
 
! Отговори
Меркел преди 8 години
#38 "Да беше казал по-рано. Ей сегичка се захващам... xD"
28
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАКОНЪТ НА ПРИРОДАТА НЕ ТЪРПИ КОН ПРАСЕ И КОКОШКА ДА СА В ЕДИН ОБОР. ПО ЗАКОНА НА ПРИРОДАТА КОНЯТ СИ ИМА ОБОР. ПРАСЕТО СИ ИМА *** А КОКОШКИТИ СИ ИМАТ КУРНИК. СЪС ТОЗИ ПРИМЕР ИСКАМ ДА ВИ КАЖА ЧЕ ТОВА КОЕТО СТАВА В ЕВРОПА Е ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ПРИРОДНИ ЗАКОНИ. А ПРИРОДАТА НЕ ТЪРПИ НИКАКВИ ЕКСПЕРИМЕНТИ. С ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ НА БАБА ВИ МЕРКЕЛ ТЯ ДОКАЗА ЧЕ Е ТОЛКОВА УМНА КОЛКОТО НАШИТЕ РОМИ В СТОЛИПИНОВО.
27
1
 
40
 
! Отговори
Дуле Савич преди 8 години
Вие сте *** ве. Според вашата смотана религия жените са принизени до равнището на животни, а вие се смятате за принцове. Смешници. Обратно в пустинята и си отвоювайте спокойния живот. Дедите ни преди това що кръв са проляли за да можем да живеем в културна Европа, а вие тука на готово щото ви мързи и сте безотговорни спрямо вашата собствена съдба...Екстрадация от Европа и това е. Колкото и нехуманно да звучи!
26
1
 
20
 
! Отговори
да ги депортират преди 8 години
Да хванат и да депортират за всяко оплакване по 10 души от тези тн мигранти. Без подобаващо наказание нещата ще вървят на зле.
25
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кого му пука какво искате? Разкарайте се !
24
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си ходят в Саудитска арабия, обединените емирства и други техни събратя и братовчеди тук е Европа и се спазват правила, ако не - мерки, затвори, газови камери и други!
23
0
 
54
 
! Отговори
Защо преди 8 години
Защо журналята са отишли да разпитват косоварец.Все пак това е европеец.Защо не отиде една младичка журналистка в бежанския лагер ,да разпита африканците и афганистанците и след това да си напише материалчето.
22
0
 
49
 
! Отговори
нaционaль преди 8 години
Дори и дa спрем дa се питaме зaщо 99% от т.нaр.бежaнци зa мъжеДори и дa спрем дa се питaме зaщо 99% от тях не сa от СирияНямя кaк дa не питaме зaщо не се спaзвaт зaконите нa Шенген и всички остaнaли междунaродни прaвови рaмки, според които тези хорa сa нелегaлни емигрaнти!!!!Живеем в опянен и хaлюцинирaщ свят!!
21
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да има отмъщение, защото масата европейци имат манталитет, който е на светлинни години пред този на диваците от Близкия изток и северна Африка. Няма и смисъл от отмъщение. Стореното е вече сторено и връщане назад няма.
20
0
 
47
 
! Отговори
м..да преди 8 години
Првилно се страхуват. Къде го търсят тоя по-добър живот? В гащите на момичетата ли
19
1
 
39
 
! Отговори
охох преди 8 години
Драскачката Ел.ка, превежда от ббс директно анти-пропаганда срещу Русия и хвалебствия в подкрепа на имигрантите. Дано разбереш, че руснаците ни обичат, а американците ни презират, а имирантите ни използват. КОга ще напишеш какво ти мислиш? Но опорните точки на американците не ти позволяват, нали. Егати демокрацията.
18
3
 
27
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Това не са мюсюлмани а зомбита.