130 души намират покой... Франция ще съди Абдеслам

Той вече си е наел адвокат – един от най-известните в Белгия
19 мар 2016 07:44,
47
130 души намират покой... Франция ще съди Абдеслам
Снимка: архив, Reuters

Салах Абдеслам ще бъде екстрадиран във Франция, за да бъде съден за терористичните атаки в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души, а 350 бяха ранени.

Това съобщи белгийският министър на правосъдието Коен Геенс няколко часа след залавянето на най-издирвания човек в Европа в четвъртък в Брюксел.

Абдеслам се намира в болница заради раната в крака, получена при опит да избегне задържането си. Той вече си е наел адвокат – един от най-известните защитници по криминални дела в Белгия Свен Мари, който бил потърсен веднага след ареста "от човек от антуража на Абдеслам". 

Още по темата

Не е ясно кога ще започнат разпитите му. От болницата отказват информация за състоянието му.

26-годишният французин, живеещ в Белгия, бе хванат в квартала, в който е отрасъл – "Моленбеек" при голяма полицейска операция. Тя се провеждала едновременно в две къщи в квартала и в трета в съседен. Полицията имала информация, че Салах Абдаслам се крие в някоя от тях, която бил получена чрез подслушване на телефонни разговори на негови познати.

Група полицаи е изпратена и на улица "Четири ветрове", позвънили на вратата и помолили жителите на триетажния дом да излязат. Телевизия РТЛ, която била на мястото от началото на операцията, показа как излизат няколко забрадени жени.

В това време пристигат две камионетки със специалните части и снайперисти, които започват да стрелят в отворената врата със звукови гранати. Отвътре изскача мъж с бял суитър с вдигната качулка и тръгва да бяга по тротоара зад паркираните на улицата коли.

Полицията стреля по него. Той пада и бива качен от двама командоси в кола. По-късно е откаран с линейка, заедно със свой сподвижник, също ранен, в болница. Според медиите вторият мъж имал сирийски паспорт и не е познат на полицията, но има съмнение, че документите му са фалшиви.

Хеликоптер и дрон са били изпратени на мястото, за да се провери дали други лица не се крият в задните дворове, както и множество полицейски кучета. Още един човек е арестуван, но според медиите, при друга операция.

Задържани за разпит са още трима души, които живеели в жилището, в което се криел Абдеслам. Проверява се дали те са го приютили доброволно или са били принудени да го крият.

Полицията попадна на горещите следи на терориста във вторник, когато при обиск на сграда в друг квартал на Брюксел се натъкна на ожесточена съпротива от барикадираните в нея мъже. При атаката един от тях - Мохамед Белкаид, беше убит, а четирима полицаи пострадаха леко.

Днес прокуратурата съобщи, че убитият е бил причастен към подготовката на атентатите. Той е бил докаран в Белгия от Унгария лично от Абдеслам през септември, два месеца преди атентатите в Париж.

Същият мъж е изпратил няколко дни по-късно пари на братовчедката на организатора на нападението Абауд Абделхамид. Проследявайки превода френската полиция откри Абделхамид в парижко предградие и го уби 5 дни след атентатите.

Край трупа на Белкаид бяха намерени "Калашников", книга с проповеди и знаме на "Ислямска държава". При обиска са иззети документи за самоличност на друг близък съратник на Абдеслам, както и негов пръстови отпечатъци, оставени върху чаша.

Предполагаше се, че той е успял да избяга с още един човек през покрива на къщата, докато полицията чакала подкрепление от спецчастите, изненадана от съпротивата.

Преследването на Абдеслам продължи 126 дни, при които бяха направени над 100 претърсвания на квартири.

Разследването смята, че той е бил шеф на екипа от терористи, който се взриви край стадиона "Стад де Франс", но по неизвестни засега причини сам не е сложил край на живота си, подобно на брат си Брахим, който се взриви, след като откри автоматична стрелба срещу парижко кафе.

Той е бил един от тримата шофьори, докарали от Белгия, колите, използвани за терористичното нападение и е наел на свое име стая в мотел, където част от терористите са прекарали деня преди нападенията.

След стрелбата Абдеслам извикал свой познат да го прибере и се върнал с кола в Брюксел, където изчезна от полезрението на полицията, сменяйки многократно квартирите, в които се укривал чрез свои съмишленици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ФранциясъдАбдеслам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
32
 
! Отговори
ами преди 8 години
И на какво ще го осъдят,пак ще си е жив....трябваше направо куршума и не в крака...
13
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя, за да наема най-известния адвокат е фрашкан с пари. Когато потенциален терорист се нафрашка с пари, става действителен. Путин например си беше едно малко "п" докато не го натъпкаха с европейски мангизи с надутите цени на петрола. Затова на такива страни и хора не трябва да се дават пари, защото вместо да направят с тях нещо полезно, те произвеждат или купуват пушкала или железни колци. И у нас е така.
12
1
 
47
 
! Отговори
НК преди 8 години
Дайте го на БГ-съда , да го закове с една яка пробация !!!
11
2
 
41
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Не съм русофил нито САЩ фил но всичко което со случва в Европа и света е дело на САЩ.какво търсят в Европа милиони араби, авганистанци, пакистанци и т.н. Тези хора са от столетия в средновековието ... Помните ли какво беше побликувано в медиите .. картата на ИД ... цяла Европа беше завладяна. Вие какво мислите се случва в момента !!!!!
10
12
 
24
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Убийците на Немцов или поне поръчителите на неговото убийство ги търси в централата на ЦРУ !--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------)8:30 - време е за хапчетата!
9
7
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
До BerlinУбийците на Немцов или поне поръчителите на неговото убийство ги търси в централата на ЦРУ !Немцов беше един провален политик, бивш затворник, излежал присъда за криминално престъпление и пропаднал човек с безброй любовни връзки.Той нямаше и 5% влияние сред руснаците.Путин се радва на 85% такова !С какво един Немцов може да бъде заплаха за Путин ?С нищо !Следователно Путин няма защо а го убива.Убиха го онези, за които Немцов работеше дълго. Убиха го, когато им стана непотребен
8
9
 
24
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
А убийците на Немцов колко време ще ги ловят? А в БГ има ли заловен убиец на някой от червените милионери? Хаха... пaлячовци! :)))
7
2
 
35
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Бедата е там, че "белите християни" все още, се стремят да работят честно и почтено - по правилата ! Ето на, на ЧОВЕКЪТ веднага адвокат- да го защитава !?!? Мене ако питат/ добре, че никоя не ме пита/ на всички участващи в акцията 10 дни строг арест на хляб и вода - на снайперистите 20 дни и година стаж у Русия!! Глава- 20 на 25 см - и да не могот да я улучат ! Сега го лекуват !? ТИЯ ЧОВЕЦИ ПРАВИЛА НЕ ЗНАЯТ И НЕ ИСКАТ ДА УЧАТ, ЗА ДА ЖИВЕЯТ ПО ТЯХ! Европо-о-о, ония от добро и хубаво не разбират!
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха..."Най-добрият адвокат"..Съдейки по името - бял,алчен,продажен местен Марковски. Тоя маймунек сега ще го изкарат я репресиран, я невменяем..След което ще го осъдят на некоя и друга годинка лек режим и след това отново ще си практикува гарантираните от европедерастката толерастия права...Много ми се ще на тоя адвокат да му толерират дъщерята, жената...стига да ги има де, щот може да е със съпруг...като му гледам иметоТа тогава да го видим кого ще защищава.Но човекът може да е евреин..
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Двуличници "йоджалан" е терорист който е виновен за смърта на 30.000 души и като "турските служби" го заловиха в Кения о го съдиха сас смъртно наказание тогава Фрация подскачаше не не неможе това неса човешки права
4
0
 
38
 
! Отговори
карина преди 8 години
Наел най-добрия адвокат - най-добрите не би ли трябвало да са на другата страна ? Заслужава служебен адвокат, но не - най-добрите го чакат.......
3
1
 
48
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
След като един издирван и доказан престъпник, терорист и масов убиец с установена самоличност не може да бъде заловен 126 дни какво да си мислим за онези "бежанци", които влизат свободно в Европа без документи за самоличност и без никой да знае какви са и за какво са дошли ?Европа вече лежи върху буре с терористичен барут !!!Въпрос на време е взривовете да започнат ...
2
1
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Българи, представяте ли си в какво гето се е превърнала Западан Европа след като този го заловиха 1 година по-късно ?!Цяла година един убиец и терорист се е разхождал по западноевропейските улици !Цяла година !И всичкото това при положение, че вече живеем в един глобален "Биг Брадър" - с хиляди камери и други средства за проследяване и подслушване.Щях да бъда по-снизходителен към западните служби за сигурност, ако АбдеСАЛАМ :) беше забегнал в Ислямска държава ...Но той е останал в Европа !
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
126 дни малеее голяма спецакция в сменял квартири има съмишленици смях в Брюксел е пълно с терористи и то след като му показваха снимките къде ли не там целия квартал е за арест за укриване на терористи. Хванали един а колко не са хванали един Алах знае.