Брюксел към България: Парите не са за оградата!

Няма увеличение на наплива на мигранти към ЕС, твърди ЕК
19 сеп 2016 19:52,
222
Брюксел към България: Парите не са за оградата!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия обяви днес, че парите, които отпусна на България в петък няма да се харчат за строителството на оградата по границите.

Още по темата

"Никаква част от европейското финансиране няма да отиде за изграждане на огради", заяви говорителка на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято, когато тя прави мрежата по южната си граница.

Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.

Средствата идват от спешните бюджети на европейските фондове за бежанците и за вътрешна сигурност.

Причината Еврокомисията да отпусне само 108 млн. евро от обявените от Борисов 160 млн. е че България е поискала парите на два пъти. В момента Брюксел все още прави оценка на основателността на предложените проекти за оставащите €52 милиона.

Брюксел отпусна първия транш на парите само ден, след като те бяха поискани официално от правителството на Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Комисарят Аврамопулос поясни, че помощта се предоставя на страна на първа линия, охраняваща външните граници на ЕС.

До момента ЕС е изпратил 173 граничари в България. През октомври се очакват още 200, както и 50 джипа. Брюксел вече отпусна €12 млн. спешна помощ на София за храна, лекарства и подслон на бежанците, както и за оборудване на гранични войски. Отделно в бюджета на ЕС до 2020 г., за България има планирани €91 млн. евро от фондовете "Вътрешна сигурност" и за "Убежище, миграция и интеграция".

Междувременно Еврокомисията обяви, че последните данни сочат, че няма увеличение на миграционния поток през Гърция. Около 100 души прекосяват Егейско море всеки ден от Турция към гръцките острови, но това е по-малко, отколкото преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

Според гръцките власти обаче броят на неидентифицираните имигранти, намиращи се в страната вече е прехвърлил 60 000 души, 13 300 от тях се намират на егейските острови, останалите в континенталната част на Гърция. Правителството също планира нови приемни центрове, за да ги подслони през зимата.

Говорител на Еврокомисията отказа да коментира предложението на държавите от Вишеградската група за "гъвкава солидарност" между страните от ЕС и настоя, че квотите за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия трябва да продължат да се изпълняват.

Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила, не бивало да се тълкува като отказ от квотите. Говорителят отказа да съобщи и дали Еврокомисията планира да оттегли предложението си от март за въвеждане на постоянни задължителни квоти за разселване.

Миналия октомври ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, пристигнали в Гърция и Италия в останалите страни от ЕС чрез временни квоти. Досега нов дом са намерили едва около 5000 бежанци. Полша и Унгария отказват да изпълняват квотите си. От 1302-ма, разпределени на България, досега у нас са пристигнали 6 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не са за ограда, който мине през място без ограда директно да се пуска нататък...
155
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие ги пратете парите, тук вече знаят как да ги наместят. Един живот се живее да му се невиди, а и децата ще учат в чужбина!
154
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите не са за оградата,те са за ГЕРБ , Бойко и к-ие евросерсеми и бандюги!Точка!ЕС каза!Да живее демокрацията,"завоювана" след 27-годишна борба за унищожаването на БГ- икономика и 4 млн българи!
153
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали ще идват мигранти или не не зависи от това дали и за какво ни дават парите. Дават ли ти взимай и искай още! Това е правилният ход. С повече пари е винаги по-добре отколкото с по-малко.
152
3
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Брюксел да си ЕбМкта!
151
4
 
13
 
! Отговори
оптимист преди 7 години
До Ала_БалаКато не вземат от оградата, от друго ще вземат. Парите, така или иначе ги пращат. От строителство на бежански лагери как се краде. Не ги мислете много
150
5
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Няма да могат да вземат комисионни от оградата!
149
0
 
33
 
! Отговори
do 167 преди 7 години
"Вместо да искаме повече бежанци и съответно повече пари за тях и след година да обявим пълноценното им интегриране подкрепено с български лични карти които ще им дадат пълното право да се разкарат от нас в необятния ЕС"*** първосигнален, те, еврогейците, точно тва искат да си мислим и да налапаме въдицата, после ще ни турят забрана за влизане и на нас само с лична карта и ще си останем с ман*алите и т.нар. " бежанци" у нас!Боже, прибери си версиите!
148
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брех мааа... му ! Червеният Гербер се разпра да лъже и накрая му го натътрузиха от Брюскел СИРЕЧ - ПРИЯТЕЛСКИ ОГЪН.
147
3
 
26
 
! Отговори
Пък мен ме кефи, преди 7 години
как герберастите гледат тъжно, като бай Тошо на преврат.
146
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айдааа, още ли има гламурници да се зазяпват на баце у цепката
145
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По стара традиция Гербакир ще е новото име на тази територия.
144
4
 
31
 
! Отговори
Тъп ли съм ? преди 7 години
Оградата по границата не е ли средство за контролиране на "бежанския" поток ? Аз ли съм *** или тази п*дерастия трябва да спре !? Путин и Орбан ! ТАКИВА ХОРА ТРЯБВАТ НА ЕВРОПА !
143
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО БАНДИТА КАК ЛЪЖЕШЕ ПО ТЕЛЕВИЗОРА САМОО!***!ТАЗ ПРОСТА МУТРА СЛОЖИ КРЪСТА НА БЪЛГАРИЯ!
142
1
 
30
 
! Отговори
Gerbakbar преди 7 години
ГЕРБ - градим гета за новите европейци от мирната религия
141
2
 
15
 
! Отговори
EUSSR преди 7 години
С тая политика на гей клуба , дните му са преброени . За съжаление и нашите .
140
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия пък са смешни. Нашио с миллиони не можеш да го залъжеш, той сума ти милиарди натрупа. Бедняшка работа гейска.
139
0
 
39
 
! Отговори
Тихо преди 7 години
Каква била работата, значи парите били за нови бежански центрове. Тоест да ги държим при нас, та да не ходят на запад.А Бойко, пред европейските лидери е съгласен с всичко, което му кажат, а тук се прави на мъж. Вече ми прилича на кварталния пияница, който никой не смята за нищо, ама вечер, като се прибере вкъщи, първата му работа е да набие жена си, та да се почувства и той значим...Жалка картина!
138
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и така ще напъплят през нас, щом може да вземем пари за това нека да вземем и искаме повече. Това, че сме отказали парите няма да ги спре. Едва ли има бежанец който да си каже, Абе българите отказаха да вземат едни пари, чакай аз за благодарност да не мина през България.
137
2
 
26
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
Аз съм спокоен относно парите... от тия сичките пари поне едно 80% ще отидат по разни герберски джобове и офшорки на другаря Борисов и компания... От останалите пари - я стигнат за 2-3 бежански центъра - я не стигнат... Па ако земат да стигнат, кибрита струва 5 стотинки...