Брюксел към България: Парите не са за оградата!

Няма увеличение на наплива на мигранти към ЕС, твърди ЕК
19 сеп 2016 19:52,
222
Брюксел към България: Парите не са за оградата!
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия обяви днес, че парите, които отпусна на България в петък няма да се харчат за строителството на оградата по границите.

Още по темата

"Никаква част от европейското финансиране няма да отиде за изграждане на огради", заяви говорителка на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято, когато тя прави мрежата по южната си граница.

Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.

Средствата идват от спешните бюджети на европейските фондове за бежанците и за вътрешна сигурност.

Причината Еврокомисията да отпусне само 108 млн. евро от обявените от Борисов 160 млн. е че България е поискала парите на два пъти. В момента Брюксел все още прави оценка на основателността на предложените проекти за оставащите €52 милиона.

Брюксел отпусна първия транш на парите само ден, след като те бяха поискани официално от правителството на Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Комисарят Аврамопулос поясни, че помощта се предоставя на страна на първа линия, охраняваща външните граници на ЕС.

До момента ЕС е изпратил 173 граничари в България. През октомври се очакват още 200, както и 50 джипа. Брюксел вече отпусна €12 млн. спешна помощ на София за храна, лекарства и подслон на бежанците, както и за оборудване на гранични войски. Отделно в бюджета на ЕС до 2020 г., за България има планирани €91 млн. евро от фондовете "Вътрешна сигурност" и за "Убежище, миграция и интеграция".

Междувременно Еврокомисията обяви, че последните данни сочат, че няма увеличение на миграционния поток през Гърция. Около 100 души прекосяват Егейско море всеки ден от Турция към гръцките острови, но това е по-малко, отколкото преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

Според гръцките власти обаче броят на неидентифицираните имигранти, намиращи се в страната вече е прехвърлил 60 000 души, 13 300 от тях се намират на егейските острови, останалите в континенталната част на Гърция. Правителството също планира нови приемни центрове, за да ги подслони през зимата.

Говорител на Еврокомисията отказа да коментира предложението на държавите от Вишеградската група за "гъвкава солидарност" между страните от ЕС и настоя, че квотите за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия трябва да продължат да се изпълняват.

Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила, не бивало да се тълкува като отказ от квотите. Говорителят отказа да съобщи и дали Еврокомисията планира да оттегли предложението си от март за въвеждане на постоянни задължителни квоти за разселване.

Миналия октомври ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, пристигнали в Гърция и Италия в останалите страни от ЕС чрез временни квоти. Досега нов дом са намерили едва около 5000 бежанци. Полша и Унгария отказват да изпълняват квотите си. От 1302-ма, разпределени на България, досега у нас са пристигнали 6 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както може и да се очаква повечето пишман патриоти сте слаби в главите и процесите които би трябвало да протичат в тях. Както Павлов би казал сте първосигнални. Вместо да искаме повече бежанци и съответно повече пари за тях и след година да обявим пълноценното им интегриране подкрепено с български лични карти които ще им дадат пълното право да се разкарат от нас в необятния ЕС, вие ревете и пъдите птиченцето което се опитва да кацне на рамото. Бежанците с бг лични карти ще отлетят, парите не.
135
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак се изложи на световно ниво
134
1
 
32
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Парите не са за ограда а за построяване на нови джамии и мюсюлмански центрове.
133
0
 
14
 
! Отговори
мда... преди 7 години
Тези от Брюксел са гадни...как да откраднем парите попита Боко...не може за ограда, за магистрала...а за нови центрове...ура---ще строим неуморно другари.....
132
1
 
18
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До Берлин проблеми решават само гладни хора казано е от германец на име Маркс Като ти огладнее гьзь взимаш сопата и трошиш главата на змията дето ти пие кръвта справка 17 година Русия 44 г България.
131
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа се управлява от алчна и лицемерна групировка. Ясно е, че ни готвят за бежански хъб. Ние сме буферна зона, територия за изхвърляне на *** във всякакъв смисъл. ББ да престане да говори глупости, а да удари по масата, ако е мъж, и да затвори границата.
130
5
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Как ще решиш проблема? Може да решава тоя, който има пари бе. Щом немаш пари, какво ще решиш ти бе?"
129
0
 
19
 
! Отговори
ЕЕЙйй преди 7 години
Парите не са за оградата! А за медийното И отразяване - Тука има тука нема ОГРАДА !Анадънму
128
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно - парите не са за оградата, а за мините и калашниците! Мама ви ... да е... !!! Отивам и с двете ръце гласувам за Каракачанов!
127
0
 
11
 
! Отговори
Жопа преди 7 години
Ще правят трудови лагери ама амуджите само лежане и е.бане могат. Ще ни ***, дааа.
126
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пардон, цар Пишман от Банкя ще потъне в лой.
125
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще се палят тия центрове май
124
1
 
15
 
! Отговори
Shmar преди 7 години
Nai-vajno e Borisov vednaga da provede dopitvane do bg naroda kak da postapi. Vednaga da napravi referendum s sms za mnenieto na bg naroda - dali da priemame bejanci ili da ne priemame. Ne iskame pari ot Junker. Junker da idva da si pazi granicite na Shengena s angliiski i belgiiski granichari, s angliiski brakuvani jeepki i da se griji za tiah...i referendum za barzo izlizane ot eu...ima i drugi darjavi s dobri narodi - s tiah ste pravim sauzi...
123
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незабавно да приемат закон, че се забранява да се харчат повече пари на месец за пришълци от минималната пенсия в страната. Иначе ще превърнат България в гето и резерват за джихадисти. Като не им харесва да си карат у тях и там да си ги отглеждат. Не трябва с тези пари на нашата земя да се заселват муджахидини. Даже и наем няма да плащат.
122
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цар Шишман от Банкя ще се усети, ама ще бъде късно. Робство ни чака, тежко робство и горко им на децата ни.
121
0
 
23
 
! Отговори
тарикат преди 7 години
нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.що не си вземете парите пускай те ги да си ги гледат
120
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туткай се, Владимире! Още малко се потуткай, амуджите ще се настанят и у вас!
119
0
 
28
 
! Отговори
Европееца преди 7 години
ЕС благодаря за подаянията. Моля с тях да назначите милиционери и граничари от Германия, Франция, Белгия, да им купите джипове, осигурите палатки. С този бюджет те ще могат достойно да пазят границите на съюза, спейки в Странджа сред гората за няколко месеца. Така те, макар и далече от семействата си, ще могат да заделят по някое евро за изплащане на последния модел бенц или баварка, ипотека за къщата и образование на челядта в САЩ.Искрено ваш, *** Европееца!
118
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята ще запомни не Василий ***, а бате Бойко. Ашколсун машала данке шойн и на баба ти убиица.
117
0
 
32
 
! Отговори
Договедихте ли се?-2 преди 7 години
В построените с наши пари лагери /селища/ ще живеят на наша издръжка пришълци, докато ръководството на ЕС реши къде да ги настани за постоянно и как да бъде оформен постоянниятим статут.И какво мислите, че ще решат европейските шефове?Ще решат, че пришълците са се вписали успешно в българската социална среда и че трябва да получат българско гражданство!Но какво от това?Нали фирмите на нашите хора ще са лапнали паричките от еврофондовете /от вноските, направени от нашия джоб!/.БЕЗОБРАЗИЕ !