Германия за нас: Светослав разпали страсти vs. ромите

Според "Велт" имаме дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу тях
Обновена: 19 дек 2016 09:07 | 19 дек 2016 09:07,
159
Германия за нас: Светослав разпали страсти vs. ромите
Снимка: YouTube

Случаят с ритната жена в берлинското метро разпалва настроения срещу ромите, пише германският вестник "Велт", цитиран от БТА.

Изданието публикува материал, посветен на случая и на реакциите, които той е предизвикал в България и на медийното му присъствие в страната ни.

В статията се отбелязва, че в България се е наблегнало прекалено много на етническата принадлежност на замесения в случая български гражданин, което според материала е следствие на дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу ромите. Според вестника тези нагласи са характерни за страните от бившия Източен блок, където има неофициална дискриминация на ромите. Германското издание цитира и мненията на българския психолог Борислав Денчев и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

Още по темата

Вестник "Тагесшпигел" пък отбелязва, че засега няма данни дали българският гражданин и жертвата, която по произход е от Украйна, са се познавали, нито дали случилото се има някаква предистория.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" излиза с коментарен материал по темата със заглавието: "Това засяга всички". В него се акцентира върху ролята на видеонаблюдението, като се призовава то да се използва по-активно при криминални разследвания.

Вестникът приканва германското общество да не губи доверие в правораздавателните органи, защото около случая в берлинското метро са се появили симптоми, че то е подкопано, например с обявяването от частни лица на награда за залавянето на извършителя.

Междувременно стана ясно, че Светослав Стойков остава за постоянно в ареста. Срещу българина вече се води следствие за опит за предумишлено убийство, а не нанасяне на телесна повреда.

Германските медии съобщават, че след излъчването на клипа с насилие от охранителните камери в метрото Стойков е разпознат от бивш охранител в бежански лагер. Свидетелят казал, че често виждал обвиняемия и двамата му братя. Те посещавали въпросния център, излизали с някои от мигрантите, след което ги връщали мъртво пияни. Следвали конфликти с охраната, включително бой и отправяне на обиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велт , БТА , Тагесшпигел , Франкфуртер алгемайне цеитунг от 4 Медии куцо сляпо сглоби една статия
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ни обясняват кой трябва да харесваме и кой не! А стига де, скоро ще ни разберете, въпреки очевидното си пак слепеете! Има ли самотни старци там? Има! А до скоро.
13
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите се провалиха. Преди няколко години мръсен РОМ изнасили и уби студентка във Велико Търново и чак такъв отзвук нямаше от наша. Но щом става за чужденци ние веднага клякаме, както и попа веднага клекна да ближе германския ботуш от името на нацията... Просто се провалихме, пичове. Нация от нас не можа да се получи
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И днес Аушвиц пленва със своята гробна тишина.Или за всеки влак си има пътници
11
0
 
31
 
! Отговори
Storm преди 7 години
Който се държи като животно и ***, заслужава отношение, като към животно и ***.Няма значение ром ли е, китаец ли е или ескимос.
10
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу ромите., и с право. Швабите да не се правят на интересни. Всеки, който не германец се гледа на чужденец, било то и с германски паспорт. ...където има неофициална дискриминация на ромите., дискриминацията е срещу нас неромите - официална и неофициална.
9
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ромът Станислав разпали страстите, а БХК! Да излезе онзи национален предател Красимир Кънев и да каже колко българи е защитил или на българите правата не им се нарушават. Кога ще е появи онзи министър с топки, който ще им направи пълна данъчни проверки, къде отиват парите от спечелените дела, начини на финансиране и т.н. Кънев да прочете историята на България и ще разбере че предателите рано или късно намират това, което заслужават!
8
1
 
31
 
! Отговори
Ако беше в БГ преди 7 години
...щеше да се появи стринка му по телевизията, за да каже какво тихо и добро момче е и щяха да го пуснат. Дребно хулиганство.Апропо, какво стана с онези селинджъри, охраната на някакъв нарко-разпространител, дето биха с палки младо семейство?"...Срещу българина вече се води следствие за опит за предумишлено убийство, а не нанасяне на телесна повреда..."
7
1
 
59
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Е, т.н. "Хелзински комитет" все пак намери начин да се изходи и в този случай. Неофициална дискриминация. Това ***, защото много е било дискриминирано, пие като сви.ня, после сви.ни каквото му попадне, докато друго подобно нему от същия род се представя за мигрант, за да цица помощи. Всичко е от дискриминация. И липсата на човешки белези, и усещането за безнаказаност, и наглостта. Е, аз съм за това германците да го пъхнат до живот в зандана. Там няма дискриминация. *** в кофата.
6
0
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина се сблъсква ежедневно с този етнос и губи близките си и спестяванията си от техните действия, нормално е да реагира остро.
5
24
 
11
 
! Отговори
G преди 7 години
От вчера казвам,че има нещо гнило между ритача и жертвата ама никой не ми вярва.Не била германка,а Украйнка.Тая нейна усмивка като слиза от първите стълби.Странното второ шише с бира от къде дойде и последно тя подава жалба няколко дни след случая.Защо няма друго видео ?Да си го осъдят за тая жестокост защото е гавра с жената.Но нещо яко смърди тоя случай.
4
1
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имали сме вкоренени предразсъдъци срещу ромите.Защо да е предрасъдък, след като е очевидно. Това са все очевидни неща натрупвани във времето.
3
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като ромите в Германия са педантично избити в концлагерите, германците са преизпълнени с чувство за вина. Затова те идеализират ромите, но не ги познават. Не са виждали как баща извлича за плитките 12 годишната си дъщеря от училище, защото вече я е продал за булка на платежоспособен мъж. Нямат представа, че това момиче после е издирвано от полицията като опасна джебчийка. И точно тази ромска фамилия се е спасила в България от преследванията на хитлеристите в Германия - 10 къщи.
2
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо за упоменаване на етническата принадлежност за всеки попаднал в новините било с добро или с лошо!
1
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне са обяснили на немското общество, че тоя не е етничеси българин.