Германия за нас: Светослав разпали страсти vs. ромите

Според "Велт" имаме дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу тях
Обновена: 19 дек 2016 09:07 | 19 дек 2016 09:07,
159
Германия за нас: Светослав разпали страсти vs. ромите
Снимка: YouTube

Случаят с ритната жена в берлинското метро разпалва настроения срещу ромите, пише германският вестник "Велт", цитиран от БТА.

Изданието публикува материал, посветен на случая и на реакциите, които той е предизвикал в България и на медийното му присъствие в страната ни.

В статията се отбелязва, че в България се е наблегнало прекалено много на етническата принадлежност на замесения в случая български гражданин, което според материала е следствие на дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу ромите. Според вестника тези нагласи са характерни за страните от бившия Източен блок, където има неофициална дискриминация на ромите. Германското издание цитира и мненията на българския психолог Борислав Денчев и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

Още по темата

Вестник "Тагесшпигел" пък отбелязва, че засега няма данни дали българският гражданин и жертвата, която по произход е от Украйна, са се познавали, нито дали случилото се има някаква предистория.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" излиза с коментарен материал по темата със заглавието: "Това засяга всички". В него се акцентира върху ролята на видеонаблюдението, като се призовава то да се използва по-активно при криминални разследвания.

Вестникът приканва германското общество да не губи доверие в правораздавателните органи, защото около случая в берлинското метро са се появили симптоми, че то е подкопано, например с обявяването от частни лица на награда за залавянето на извършителя.

Междувременно стана ясно, че Светослав Стойков остава за постоянно в ареста. Срещу българина вече се води следствие за опит за предумишлено убийство, а не нанасяне на телесна повреда.

Германските медии съобщават, че след излъчването на клипа с насилие от охранителните камери в метрото Стойков е разпознат от бивш охранител в бежански лагер. Свидетелят казал, че често виждал обвиняемия и двамата му братя. Те посещавали въпросния център, излизали с някои от мигрантите, след което ги връщали мъртво пияни. Следвали конфликти с охраната, включително бой и отправяне на обиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха , какво изненада, изплюхте камъчето.Даже се забавихте, очаквах го още на следващия ден.А честито!
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците ще изрязат много толерантни хора, така че приветствам всички роми да се запътват на там, защото ние вече не можем да ги понасяме и издържаме и най-добре ще е да се разделим! Нека и те станат европейци!
33
0
 
10
 
! Отговори
Хм преди 7 години
А любимият ни БХК след едно поколение когато българите станем малцинство в България ще ни защитава ли?Иначе че сме расисти е ясно, само че защо тогава ромите в България са най-щастливи от целия Съюз?
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДНЕС бг са цензуриращи СВИ*НЕ
31
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха! Украинка? И никой досега не предположи, че цигаменншът може да е бил провокиран от нея? Езиците са сходни - дали ще е ***, цыган е на много езици същото. И каква беше тази врява - българин, та българин. В Берлин немски почти никой вече не говори. Късно се сетиха, че след 50 години немците ще бъдат малцинство.
30
1
 
5
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
ци...г..ска работа...
29
3
 
10
 
! Отговори
Хасан преди 7 години
Дано да го осъдят справедливо, че на него Меркел го е поканила!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В статията той я е приел като германка фашистка." ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ РОМА Е ЧЕЛ МНОГО ПРЕЗ СОЦ. Литература и е намразил германците и фашизма.
27
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 27 СТАТИСТИКАТА В ГЕРМАНИЯ ПОКАЗВА ЧЕ НАЙ ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ. Тези живеят още с времето на СССР. РАЗПОЛАГАТ И С ОРЪЖИЕ И ТОВА ИМ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ИНСТРУМЕН ЗА РАБОТА.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега, не се отчайвайте! Може пък да се разкае човекът и от разкаяние да се самоубие в клията... Особено ако в компанията му има няколко скинара с ораторски способности...
25
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След най-малко 50 статии и 10 дни време най-накрая стана ясно, че не била германка, ми била украинка. Още колко статии трябва да минат, за да се отговори на най-логичния въпрос: Какъв е мотивът на престъплението? Или с прости думи: защо я е ритнал? Никой не седи в метрото и просто така не подритва минаващите...
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 28 ЗНАЧИ ТОЯ РОМ Е ОТ РУСИЯ С БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО! . И Е ЧЕЛ МНОГО РУСКИ ВЕСТНИЦИ ЗА ФАШИЗМА..
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАПАДАТЕЛЯТ Е РОМ, НАПАДНАТА БИЛА УКРАИНКА - И ДВАМАТА К`ВО ПРАВЯТ В ГЕРМАНИЯ?
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоя Светослав, и Бекташ да си носят последствията. Но като стана дума за Бекташ, къде бяха протестите пред германското посолство? Или само пред турското можем да се съберем и да се пишем търсещи справедливост?
21
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майтапът е, че самите германци също вече правят разликата, но техните медии не желаят... Е, какво да се прави - и там си имат ГХК, който им казва как трябва да са толерантни към всякаква ***, напираща от вси страни към безплатното сиренце. (българи включително, да не ме обявите в нетолерантност)
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валери ти от няколко вестника издокара статийка накрая
19
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия или Хелзинския комитет го е казал? И като стана дума, Германия кога ще ни предаде Фарук Бекташ?
18
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светослав сега е велик като Димитър Общи 1872 и дори като Левски
17
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предразсъдъци ??? Защо все към един и същ етнос. Винаги те са репресирани, дискриминирани и тн. Защо няма арменски или еврейски гета в които да си хвърлят *** от балконите. Някой казват било по раса и цвят. Да не би арменците да са руси със сини очи, че няма подобно отношение към тях. Да се замислим защо ???
16
1
 
40
 
! Отговори
none преди 7 години
Еми щом така смятат да ги взимат и да ги интегрират там. Като са разбрали, че не е германка са смекчили тона. А иначе къде виждате неофициална дискриминация като основни меди наблегнаха на етническата принадлежност на извършителя. Но срама си е наш защото това не е единичен случай а нещо което се случва системно при нас но този път го изнесохме зад граница.