10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?

Едва след Brexit хората разбрали значимостта на съюза
2 яну 2017 10:35,
676
10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?
Снимка: архив Reuters

Две са основните събития в 150-годишната нова история на България - освобождаването от турско робство и членството в Европейския съюз. Това мнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи и главен преговарящ за членството ни в ЕС Владимир Кисьов.

"75% от българските граждани проявяват недоверие към съдебната система. Българите са на челните места, които искат да бъдат в ЕС, което означава че все пак по-голямата част от българите искат правила, защото правилата не ни ги налага ЕС, а те са нормите на поведение и на живот", обясни Кисьов.

По думите му у нас има лоби в полза на олигархията, което пречи да бъде осъществена реална съдебна реформа. Той заклейми евроскептиците, като посочи, че членството в ЕС предлага много предимства, сред които свободното пътуване и отворения пазар, който подразбира изобилие на стоки.

"Най-добре се усети важността на ЕС, когато британците гласуваха за излизане. Тогава на мен ми се обадиха много хора, за да ме питат какво ще се случи... Едва в този момент те осъзнаха, че може да се случи така, че българите да не могат да пътуват там свободно, да не могат да работят", добави от своя страна проф. д-р Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

"В момента Европа е доста разделена като мнения за бъдещето си. Има страни, които са по-склонни да се отива към федерация, или поне по-тясна интеграция, има и други страни, които искат по-слаба интеграция, по-малко общи политики", обясни още тя.

Според проф. Шикова в българското общество рядко се провеждат дискусии по важни европейски въпроси. И все пак, за да се представяме добре в Общността, трябва да имаме собствена позиция, подчерта тя:

"Аз мисля, че ние трябва да се представяме добре пред България и пред българските граждани... Европейският съюз не може да бъда разглеждан като панацея, като някакво всеобщо лекарство, което ние ще погълнем и всичко ще бъде прекрасно. Ние самите трябва да искаме да си направим държавата модерна, съвременна и да живеем добре в нея".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още по темата: БългарияевросъюзЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До Анонимен2млн отидоха в чужбина, защото искаха да работят за повече пари все едно какво. От тях 70% берат гъби, мият чинии, клозети или са общи работници. Други отидоха, защото България не се интересува от култура, изкуство, наука и прочие и за тях място тук няма. Всеки си е избрал пътя и аз не ги съдя. Но има и други, които останаха тук и се мъчат да направят нещо, а вие седите и мрънкате, чакате Путин. Все някой трябва и да поработи за да я има тази страна въпреки заплатата. ЕС е + за тов
397
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
541, дрън-дрън се казва твоето за "многото работа". Как така 2 милиона души не намериха работа тук в България и не бяха съгласни да работят в нея, а изведнъж на запад заработиха? Вървете някъде другаде да хвалите варварските условия в България г-н ***.
396
8
 
6
 
! Отговори
точка, точка, запета преди 7 години
Мястото на България е в Европейската цивилизация!!! Точка!Теб кой те пита бе Костоф?
395
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС като цяло иска от нас три неща:1.Евтина работна ръка2.Невзискателен пазар,който да поема най-нискокачествените и непродаваеми на друго място боклуци3.Да бъдем буферна зона и да осигуряваме геополитическа стабилност на ЕС. Оттам нататък ЕС изобщо не го е еня какво става и какво се случва с България.
394
6
 
7
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До Путин ще ви оправиНяма да се върнат, еле па ако дойде Путин съвсем. Аз за разлика от тях съм тук и работя, не се оплаквам и не мрънкам. Работа има много, *** вие не искате да работите или искате да работите по два часа на ден за 10к няма как да стане. За да тръгне тази държава трябва много работа и по-малко мрънкане и когато държавата се освести и стане като хората чак тогава очаквайте високи заплати
393
10
 
7
 
! Отговори
4x4 преди 7 години
Мястото на България е в Европейската цивилизация!!! Точка! Нито в Ориента, нито с Азиатската монголо-татарска Империя на Злото. Може да си тролите колкото си искате за жълти копейки, но никой не ви се връзва, защото всички помним зловещите години на тоталитаризма - перманентен страх от всичко и от всеки, всевъзможни забрани, недоимък, компромиси със съвестта, в името на партийната олигархия - прекалено висока цена за измамното спокойствие и сигурност, която ни се даваше в замяна. Ако на някой много му се е приискал комунизма - прав му път към Руслямска държава. Ама не виждам голям наплив от же
392
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баща ми с една средна заплата купи апартамент - 5 000 лв. Заем с лихва 1% от БНБ. Когато НРБ бе много, много бедна.Пийте си хапчетата и чакайте да потропат комунистите на вратата ви. Няма къде да мърдате.
391
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друг пък твъди, че благодарение на ЕС едва ли не е спрял рекета спрямо дребния и средния бизнес. Рекетът цъфтеше през 90-те не заради липсата на ЕС, а защото България беше в период на първоначално натрупване на капитала. Когато в първите години след 2000 г. този период приключи и тогава изчезна и рекета. Това са нормални процеси и за тях ЕС няма никакво значение.
390
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименНе знам защо сте се хванали с Румънците, там положението е абсолютно същото като тук. Има мноого какво да се работи и тяхната минимална заплата като махнеш данъците става същата като нашата. Не вярвайте толкова на писанията на разни журналистчета. Брат ми работи от 3 години в Румъния и мисли да си се връща, защото в неговата сфера заплатите тук са по-добри благодарение на ниския данък. Имат и плюсове, но ако теглиш чертата и гледаш София и Букурещ няма да усетиш разлика.
389
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха, някакви *** се опитват дадокажат, че България цъфти в последните години. Че даже един ид.иот по-долу твърди, че безработицата в България била под средната за ЕС. А бе от България са емигрирали 2 милиона души и в същото време няма никаква имиграция. И въпреки това има 10% офиц. безработица. В същото време западноевропейските държави приемат милиони имигранти. Как изобщо ги правите тези сравнения.
388
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците и техният растеж доказват, че когато се работи за доброто на една страна, това дава резултати. Тук никога не се е работило за доброто на страната, ако това беше така, досега трябваше мн над 6,5% от еврофондовете да са усвоени, в цялата страна инфраструктурата да е подобрена, тук имаме само отбиване на номера, злоупотреби и кражби от всякакво естество, предвид високата емиграция на трудоспособни българи и все по-увеличаващите се роми, изглежда тази страна е обречена....
387
5
 
4
 
! Отговори
az преди 7 години
До АнонименБезработния, препоръчвам ти * има 18185 обяви в момента все ще намериш нещо за теб. Кандидатствай и работи. Стига си търси причина да не работиш в ЕС
386
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като махнеш хората в майчинство, пенсионираните по инвалидност и пр. по бащинство и умрелите от щастие...Няма да ходиш по Белене? Черно море пълно с бира, хамерски бази и пр. надежди, надежди
385
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30*15.33= 460Плати си тока . Братовчед ми умря на село от студ и глад.
384
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До Безработица над 50%7364000 население, 2500 000 в чужбина остават 4800 000 от тях 21% над 65 години остават към 3900 000 от тях под 15 години 15% остават 3300000 от тях над 50% жени, от тях 30% в репродуктивна възраст. Като махнеш хората в майчинство, пенсионираните по инвалидност и пр според НСИ работоспособни са 2318000 българи
383
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
преди да влезем в ЕС какво беше тук?Костоф, махай се бе .
382
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е европейска страна. Беше такава преди 1944 годинаТри национални катастрофи и купонна система. Така е и днес, но нямаме дори купони..
381
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен30*15.33= 460
380
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30 дни по 1.60 на ден = минимална заплата.
379
0
 
5
 
! Отговори
Безработица над 50% преди 7 години
Статистика - избратели в РБ - 7 000 000, махаме 1 000 000 от ГЕПИ/умрели, референдум и и пр/остават 6 000 000, махаме 2 000 000 пенсионери - остават 4 000 000 ,заети в РБ са 2 000 000, отделно кой им плаща и колко.