10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?

Едва след Brexit хората разбрали значимостта на съюза
2 яну 2017 10:35,
676
10 години България в ЕС – харесва ли ни, съжаляваме ли?
Снимка: архив Reuters

Две са основните събития в 150-годишната нова история на България - освобождаването от турско робство и членството в Европейския съюз. Това мнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи и главен преговарящ за членството ни в ЕС Владимир Кисьов.

"75% от българските граждани проявяват недоверие към съдебната система. Българите са на челните места, които искат да бъдат в ЕС, което означава че все пак по-голямата част от българите искат правила, защото правилата не ни ги налага ЕС, а те са нормите на поведение и на живот", обясни Кисьов.

По думите му у нас има лоби в полза на олигархията, което пречи да бъде осъществена реална съдебна реформа. Той заклейми евроскептиците, като посочи, че членството в ЕС предлага много предимства, сред които свободното пътуване и отворения пазар, който подразбира изобилие на стоки.

"Най-добре се усети важността на ЕС, когато британците гласуваха за излизане. Тогава на мен ми се обадиха много хора, за да ме питат какво ще се случи... Едва в този момент те осъзнаха, че може да се случи така, че българите да не могат да пътуват там свободно, да не могат да работят", добави от своя страна проф. д-р Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски".

"В момента Европа е доста разделена като мнения за бъдещето си. Има страни, които са по-склонни да се отива към федерация, или поне по-тясна интеграция, има и други страни, които искат по-слаба интеграция, по-малко общи политики", обясни още тя.

Според проф. Шикова в българското общество рядко се провеждат дискусии по важни европейски въпроси. И все пак, за да се представяме добре в Общността, трябва да имаме собствена позиция, подчерта тя:

"Аз мисля, че ние трябва да се представяме добре пред България и пред българските граждани... Европейският съюз не може да бъда разглеждан като панацея, като някакво всеобщо лекарство, което ние ще погълнем и всичко ще бъде прекрасно. Ние самите трябва да искаме да си направим държавата модерна, съвременна и да живеем добре в нея".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


676
Още по темата: БългарияевросъюзЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
6
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименПреименувайте България на - Европейски съюз , сменете си имената с англоезични или немски , говорете и пишете на английски , казвайте ,че произлизате от немските племена , наричайте се европейци...Ох, майко. Българите сме европейци по принцип. Никога не сме принадлежали към Русия до комунизма, когато изведнъж някой реши, че сме братски държави. България преди падането си под турско робство не е имала даже дипломатически контакти с Киевска русь и подобни предци на днешна Русия.
377
0
 
8
 
! Отговори
Другаре преди 7 години
Не ми мислете ами гласувайте за бешипету. Те ще вземат от богатите(стига да не са партийни функционери) и ще дадат на вас, така че дерзайте!
376
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да приемем, че Турция завземе България.Турските комунисти първо ще изтребят местните феодали.
375
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До 50 % без работаАйде махни сега от тези децата и пенсионерите и виж колко процента са безработни.
374
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, 90% е безработицата. Даже 120% !Заплата за един билет на ден?
373
0
 
7
 
! Отговори
Курназов преди 7 години
преди да влезем в ЕС какво беше тук? Някой май бъркат тук понятията. В ЕС сме от 10 години , а т.нар. демокрация е от 27. Какво беше преди ЕС? Пирамиди, мутри и тарикати на едро и дребно, магури, чейнчамчаджии, битаци и т.м. Някой ще каже , да ама и сега ги има. Да ама не в такава степен, едно време не можеше квартален магазин да отвориш без да платиш рекет, камо ли тото милионер да се покаже по тв-то.
372
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преименувайте България на - Европейски съюз , сменете си имената с англоезични или немски , говорете и пишете на английски , казвайте ,че произлизате от немските племена , наричайте се европейци , празнувайте Хелуин като най висш празник и ще станете истински,,европейци''.
371
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
494 срещу комунистите нали
370
1
 
4
 
! Отговори
50 % без работа преди 7 години
Безработицата е 8% - далеч по ниско от редица европейски страни.4 000 000 българи трудоспособни - 2 000 000 заети.
369
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1974 разбира се
368
1
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
Какво напрви ЕС и НАТО в Кипър?------------------------------------------506 Колко пъти да ви повтарям че Кипър не е ялен на НАТО , никога не е бил а тогава през 1074 не е бил и член на ЕИО както се е казвал тогава ЕС , впрочем ЕИО не е имало никакви политически функции защото беше икономическа организация като СИВ
367
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименПрестъпност, безработица, бедност, наркомани, проституция - всичко това е дело на българи не на ЕС. Никой в ЕС не ни кара да имаме престъпност - имаме заради продажна политическа върхушка, неработещо МВР и съдебна система. Всички тези неща сме си ги изградили ние - българите. Европа няма пръст в нашата некъдърност
366
5
 
1
 
! Отговори
Нещо познато преди 7 години
Договора ни с НАТО и с тройният пакт ще ни спасят от болшевишката чума на Сталин сатрапа. Деда му на любовникот на симитлийскио кмет и той верваше.
365
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти сериозно ли мислиш, че ЕС ще позволи на Турция да завземе България ?! Смех !Ти сериоано ли мислиш, че ЕС и НАТО ще тръгнат да воюват срещу Турция - най голямата армия в НАТО след САЩ - смех? Какво напрви ЕС и НАТО в Кипър?
364
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименТочно заради НАТО има Кипър въобще. Малко се позаинтересувай от историята и кой освобождава Кипър от Турците и създава Кипър като държавата, която е в момента.
363
0
 
0
 
! Отговори
Той преди 7 години
Турция е най голямата армия в НАТО след САЩ. Договора ни с НАТО ще ни помогне при конфликт с Турция толкова колкото договора на ЕС и САЩ за свободно придвижване.---------------------------497 Точно за това ще ти помогне защото много трудно би могло да не кажа че въобще е невъзможно конфликт между партньори . Но ако излезеш от НАТО , не знам виж Крим , виж Кипър
362
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ЕС видяхме само вреди и мизерия. Престъпност, безработица, бедност, наркомани, проституция. В ЕС България е страната с най-голяма смъртност и най-бързо намаляваща нация в света след Лесото.
361
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТойНАТО колко помогна на Кипър при конфликат с Турция - обяви ли война на Турция?
360
0
 
3
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 7 години
Ами сметката е проста, наема ми беше 300 евро (в стая с още един) в заведениет ме хранеха обед и вечер и от тези 800-900 евра поне 200 ми оставаха, така че ей ти ги 1000 за 4-5 месеца. Сега си смених квартирата с по прилична и малко по-скъпа. Надявам се до края на годината да ми вдигнат заплата на поне 1800 евра.
359
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонци, сърби и руснаци драпат за български паспорти. Обратното не съм чул. Вие сами си правете изводите.