Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!

Една и съща опаковка, производител... Но различно съдържание. Защо?
28 фев 2017 18:00, Боряна Павлова
190
Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!
Снимка: архив Reuters

Да си европеец, но втора ръка. Така се чувстват много от хората в Източна Европа. Защото вече е ясно - стоките, продавани от големите вериги и производители, предназначени за този пазар, не са със същото качество.

Колбасите са с по-малко месо, шоколада е с по-малко какао, млечните продукти са с по-малко белтъчини. Има едно нещо, което е еднакво: опаковката.

Ладислав живее в Словакия. Той се връща от пазар, а в торбите му има не само словашки продукти, но и хранителни стоки, произведени от известни международни концерни. Ладислав вече знае, че част от тези храни са с много по-лошо качество, отколкото същите стоки, продавани в западните супермаркети.

Още по темата

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

В Словакия вече го има черно на бяло: Министерството на земеделието публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини. Словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо: "Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини", казва словашкият премиер.

С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: "Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени". Звучи ли ви познато?

След като скандалът разбуни словашкото общество, премиерът Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС.

Бесен е и чешкият министър на земеделието Мариан Юречка. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Чехия се присъедини към недоволството на Словакия и Унгария и трите планират да лобират пред ЕС да се уеднакви качеството.

Основната цел? Ако един продукт има един и също производител, една и съща опаковка с един и същи шрифт и поне на пръв поглед е абсолютно същия продукт, то и съдържанието да е еднакво. Не звучи налудничаво, нали?


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
7
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Странно защо ама от тази качествена атлантическа храна по атлантическите земи има толкова много полове!? Добрият вкус на нещо не е мярка и за доброто му качество химическата индустрия все пак е доста напреднала!
77
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно смехотворните коментари за "качествената" храна по селата. Бабите и дядовците ни цял живот ядат ***- карантии, заразено свинско месо, мляко от болни животни. Защо ли?! Простотия. Просто няма кой да обори цифрите- най-ниска продължителност на живота в цяла Европа от столетия насам, благодарение на нулевата здравна култура на населението. Защото се ядат ***. Не ми минавайте с номерата колко хубава храна ядяли на село. Не село ядат масово *** и си мислят, че ядат нещо добро.
76
0
 
3
 
! Отговори
Мелиха преди 4 години
Цената няма отношение... Например луканка"орехите" продавана в Саудитска Арабия е с овче месо и телешко.
75
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА КОЕТО И ЗА ИСТО4НА ЕВРОПА НЕ СТАВА ГО ЯДЪТ ПРАСЕТАТА АКО И ТЕ НЕ ГО ЩАТ РУСНАКА ГО ИЗЯЖДА
74
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За хора с втора ръка ценностна комунистическа система- толкова. Дребни тарикати, които милеят за европейски закони, но ежедневно гледат да укриват данъци и да минат метър. Подкупите са лошо нещо, но, ако е за тях, ще ги дадат. Какъвто пазарът, такава и стоката. Лошото е, че едните 15% свестни хора страдат покрай пасмината.
73
5
 
3
 
! Отговори
ватенка преди 4 години
боряшника става за пиене храним се с пропаганда и образа на Путин тука е рай Да живее русия ГРУХ ГРУХ
72
4
 
11
 
! Отговори
до здравка от славян преди 4 години
Здравке, твоят хладилник с каква точно ''качествена'' храна е пълен!? Както казах по-долу за качеството на храната можеш да съдиш като посетиш някоя болница или гробища - масовият мор по българските земи е най-доброто доказателство за качеството на храната и живота ни като цяло откакто влязохме в обятията на ''демокрацията''! А пред фактите и най-тъпият и нагъл ''демократ'' е коректно да мълчи!!
71
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toва беше мечтата на къснокомунистическата номенклатура на българия - да ни превърне в пазар за европейски стоки 6-то качество, като те инкасират печалбите от разграбената и унищожена българска индустрия. Провалихме сме като държава, провалихме се като народ.
70
6
 
10
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До ХристоПрочутите френски сирена са обикновени мухлясали кашкавали. Миризливи и отвратителни.
69
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руско семейство ИЗЯДЕ ДВЕТЕ СИ ДЕЦА от глад МОСКВА 2017 другари
68
2
 
20
 
! Отговори
Христо преди 4 години
През 2013 бях на екскурзия във Франция. Реших да пробвам едно от техните прочути сирена. Страхотен вкус и качество. Цена 2 евро.Запазих опаковката и когато се върнах в България, потърсих същото сирене във френскато верига "Карфур". Намерих същото сирене, в същата опаковка, със същия баркод, но качеството и вкусът бяха отвратителни. Цената съответно 4,50 лева.
67
2
 
15
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Тъпите местни ''демократчета'' истерично отказват да приемат факта, че атлантическите им господари винаги са ни смятали, смятат ни и за в бъдеще ще ни смятат за трета категория хора! Доказателствата за това с багер да ги ринеш!
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19 000 умрели рашки от хранително натравяне за 2016 ФАКТ
65
8
 
17
 
! Отговори
MRAWKA преди 4 години
ОПОНЕНТИ,ПРИ СОЦИАЛИЗМА МЕСОТО И КОЛБАСИТЕ БЯХА С ОТЛИЧНО КАЧЕСТВО.КОИТО Е ЖИВЯЛ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ДОБРЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ РАЗЛИКАТА В КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ.ТЕЗИ КОИТО СА ПОД 40 ГОДИШНИ НЯМАТ ДУМАТА.
64
13
 
11
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 4 години
Баси глупостите, баси пропагандата! Някой занимавал ли се е с производство? Знаете ли, какво коства да се произвежда едно нещо с два различни стандарта? Една поточна линия, особено от голяма фирма с милиони продукция да се пренастройва да произвежда две различни качества. Каква логистика се изисква да не замине камион с една продукция към грешна дестинация. Аман бе, преди време гръмнаха форумите, че ЕС забранил снежните човеци, кръщанетата, православието. Аман.
63
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия = глад
62
4
 
18
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Новите ни атлантически ''братя'' от 27 години се грижат съвсем по ''братски'' за нас! А кога се е ядяла по-качествена храна - по соца или по ''демокрацията'' си личи най-добре при посещение в болница или гробища!
61
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия като не стигала гроздето и викала- кисело -
60
2
 
27
 
! Отговори
х преди 4 години
Така е, работя в Германия, разликата в качеството е огромна, а цените са почти еднакви, някои даже са по-високи в България
59
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия няма бъдеще колкото и да плюе