Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!

Една и съща опаковка, производител... Но различно съдържание. Защо?
28 фев 2017 18:00, Боряна Павлова
190
Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!
Снимка: архив Reuters

Да си европеец, но втора ръка. Така се чувстват много от хората в Източна Европа. Защото вече е ясно - стоките, продавани от големите вериги и производители, предназначени за този пазар, не са със същото качество.

Колбасите са с по-малко месо, шоколада е с по-малко какао, млечните продукти са с по-малко белтъчини. Има едно нещо, което е еднакво: опаковката.

Ладислав живее в Словакия. Той се връща от пазар, а в торбите му има не само словашки продукти, но и хранителни стоки, произведени от известни международни концерни. Ладислав вече знае, че част от тези храни са с много по-лошо качество, отколкото същите стоки, продавани в западните супермаркети.

Още по темата

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

В Словакия вече го има черно на бяло: Министерството на земеделието публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини. Словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо: "Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини", казва словашкият премиер.

С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: "Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени". Звучи ли ви познато?

След като скандалът разбуни словашкото общество, премиерът Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС.

Бесен е и чешкият министър на земеделието Мариан Юречка. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Чехия се присъедини към недоволството на Словакия и Унгария и трите планират да лобират пред ЕС да се уеднакви качеството.

Основната цел? Ако един продукт има един и също производител, една и съща опаковка с един и същи шрифт и поне на пръв поглед е абсолютно същия продукт, то и съдържанието да е еднакво. Не звучи налудничаво, нали?


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
8
 
! Отговори
MAKEDON преди 4 години
E taka..... ke jadite germanska, angliska plasticna hrana i GMO PROIZVODI OD 3 KLASSA koga ne proizveduvate nisto na nivite a i fabrikite vi se zatvoreni a i trcate vo golemite zapadni supermarketi . Odete na zelen pazar i kupete si DOMASNA hrana bez opakovka ama prirodna.
97
4
 
28
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Продължение на123. Сега киселото мляко се прави отвносно мляконапрах,мисля,чеот Полша, +нишесте,за сгъстител.Нищо общо с тогавашното от стъклените бурканчета,дето се вкисвана третия ден.Но,държавата си е виновна за това.За сведение на демократите, 1 литър краве мляко от производител сеизкупувапо-евтино 0,5 литра минерална вода, дадена на концесия на някоя фирма,близка до ДПС.За това- нагъвайте "Кисело мляко" с години трайност, яжте сирене от палмово масло и пържете с него. Сами искахте това.
96
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мили хора - не купувайте. Спомнете си този призив на бивш служебен министър-председател. Аз се вслушах и спрях полека да кпувам много неща и да ви кажа има м здравословни подобрения чувствително.
95
2
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Анонимен53"Сульоооо, преди 1989 киселото мляко не се пастьоризираше, затова траеше малко!С бирата е същото.Я вземи почети бе, комунисте"Колега по форум, на колко си години?Пастьоризирано кисело мляко, без консерванти? Това е всичко друго, но не и кисело мляко вече.Бактерията му е убита при пастьоризацията.Бирата? Същата работа, +добавен спирт,за трайност.Нищо общо с това, което имаше едно време. Киселото мляко си бе Данон Активия навсякъде,тогава, и бе от БЪЛГАРСКО мляко,а не прах.
94
2
 
6
 
! Отговори
до 118 от славянин преди 4 години
И това което си изкарваш стига ли ти да пътуваш където си искаш и да правиш останалото което си фантазираш, или както ти казах по-долу, само бълнуваш дежурните си ''демократични'' басни!?
93
1
 
14
 
! Отговори
до 116 от славянин преди 4 години
Скоро ще трябва да преживеете и откъсването от събарящият се еврокенеф, ''демократче''!
92
19
 
7
 
! Отговори
мен преди 4 години
Сега си спомних шпека от комунизма,беше пълен със сланина и хората недоволстваха"преди имаше тук там сланина,а сега има тук там месце" Наистина нещата бяха по-натурални,но това е заради времената.Просто химията не беше още навлязла в хранително-вкусовата промишленост,а ако беше не се съмнявам,че щяха да ни хранят с още по-големи *** от тези днес.Така,че стига с тази носталгия.Времената се менят и технологиите също. На мен също не ми харесва да храня децата си с химия.
91
4
 
9
 
! Отговори
до 113 от славянин преди 4 години
А имаш ли парички да пътуваш където си искаш и да учиш където си искаш, рашко!? Или само рецитираш дежурните си ''демократични'' дитирамби!? На мен по соца никой не ми е казвал кога да спя и какво да ям, рашко, но явно ти си някое добиче на четири крака щом на теб са ти го казвали!?
90
12
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
тук производителя няма вина...запада и изтока имат различни критерии и е съвсем нормално производителя да адаптира стоките си към местните изисквания...по-ниски изисквания означават по-евтина себестойност и в резултат по-приемливи крайни цени...ако българските критерии бяха на нивото на запада, тогава Nutella би трябвало да продава на двойно и даже тройно по-високи цени, което пък от своя страна не е възможно...
89
1
 
13
 
! Отговори
Балканският лъв преди 4 години
Балканският лъв си трае както обикновено. Ние не смеем да шукнем, да не вземе на някой от освинилите се висикопланински жентълмени от Парламента да му секна кранчето.
88
0
 
14
 
! Отговори
до рашко от славянин преди 4 години
Има една стара приказка че най-страшното робство е това което не се осъзнава, но няма как едно сито зомби да осъзнава робството си!
87
2
 
8
 
! Отговори
до рашко от славянин преди 4 години
Съвсем нормално е положението ти, рашко, нормално е едно д.билизирано ГМО зомби да се радва най-много че е сито и ''свободно''!
86
0
 
9
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Нашите пухльовци вместо да се включат по толкова важен въпрос като храната която ядем се занимават да си играят на избори.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до анонимен 91 И за това ли с идването на "демокрацията" БДС беше премахнат по искане на запада защото имал прекалено високи изисквания за качество на храните?
84
1
 
20
 
! Отговори
А1 преди 4 години
Дори и храната със съмнително качество, която се внася у нас е по-скъпа от тази, която консумират на запад!Експеримента на западно-европеския маргинален политически елит спрямо източноевропейците продължава!
83
2
 
7
 
! Отговори
до 97 от славянин преди 4 години
Малоумната *** в България до един са ''демократи'' с неустановена сексуална ориентация и с хуманна толерантност към всякакви диви племена! Та, ''демократите'' се ос.ахте вече и в ''башдемокрацията'' оттатък атлантика, даже и там вече не ви искат! Факт, ''демократче''!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хапчетата, Оли! Трябва по едно и също време да ги пиеш!
81
3
 
7
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Според фактите от ''качествената'' атлантическа храна се променя сексуалната ориентация и се става толерантен (безгръбначен) към всякаква ***!
80
5
 
8
 
! Отговори
Василевич преди 4 години
Русия е велика, рублата стабилна!! Там не се яде, само се пие.Агент Василий Пpaшкин КГБ !!!
79
8
 
6
 
! Отговори
реалноста преди 4 години
РУСКО СЕМЕЙСТВО ИЗЯДЕ ДВЕТЕ СИ ДЕЦА ОТ ГЛАД -- МОСКВА 2017