Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!

Искат Европейски съюз с различни нива на интеграция
Обновена: 7 мар 2017 09:31 | 7 мар 2017 09:23, Елка Василева
130
Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!
Снимка: Reuters

Лидерите на четири страни членки на ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания - пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж, предаде Франс прес.

"Единството това не е еднаквостта", заяви френският президент Франсоа Оланд, домакин на тази среща на върха, на която дойдоха Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони.

"Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества", каза Оланд преди началото на работна вечеря с останалите четирима лидери. Работната вечеря последва мини срещата на върха.

Още по темата

Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта.

Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Лидерите на четирите страни ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели.

"Но трябва да можем да вървим напред", каза тя.

Италианският премиер Джентилони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция.

Испанският му колега Рахой пък просто каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето семейства, които познавам, успяха да направят всичко това и ходят на море не само лятото, но и зимата.Е, не са забили в носталгия по далечното минало и не чакат някой да им донесе наготово, признавам.
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят" .----------------------------Такааа........ взе да става "интересно".. По - точно, играта загрубя. Те ще взимат решенията, ние няма да имаме право на възражения. Това е всичко друго, но не и отношения на равнопоставени страни в един съюз..... Никой не знае какво още са измислили 4-те големи, но определено не е в наша полза! Меко казано. Б
65
5
 
0
 
! Отговори
Империализъм преди 7 години
Скоро започва новата война .......Силите се прегрупират.4 сили очевидно ще действат заедно в тая война ,но на чия страна не е ясно . Войната ще я започне сев.*** диктатор и в нея ще се намесят Китай ,Русия и САЩ.Европейските сили на 4 ката ще изберат страната или на Китай или на Русия и САЩ.Възмжни са всякакви комбинации като Русия 4 ката срещу Китай и САЩ и обратното .
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е точно това - имаше нещо там, дето всеки обяснява какво колосално е било. И сме фалирали два пъти, щото е било огромно, много търсено и не знам си...Мой роднина работеше в едно ДСО, което захранваше народното стопанство с техника. Да ти каже как се изпълнява петилетен план и за какви цифри иде реч.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един съвет:бегaйййй нaроде към Европaтa, щото скоро ще хлопнaт и кепенците, a който сепреебе и остaне в губерниятa го чaкa соц.екшън и изкривенa " реaлност" десетилетия нaред!
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 65Сега знаеш ли нещо за производствата които имаме или просто пи пишеш.
61
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aбе кaкъв " референдум" ве руски ливaди, нaричaщи се незнaйно зaщо " бългaри", Европa ви изритa товa е фaкт! И не нaмесвaйте чехи, румънци и т.н зaщото зa тях ще е ДРУГО! Винaги е било тaкa, руските *** ядaт дървото! A онaя мърлa ниновa си имa бос ( нaчaлник) естествено в кремaЛa, a не в Брюксел! Тукa ще стaне aд под небето!
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като излезем от ЕС, какво правим, о, новий Горчаков?
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за великото ни производство го разправяй на някой друг. И понеже сме били толкова велики, другите дръпнаха, даже ск.а.паните румънци, но ние, понеже сме имали страхотно, невероятно производство, видиш ли, та точно ние сме прецаканите. Айде, де. Вечно някой друг ни е виновен, пък ние сме целите в бяло.
58
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдум, и аут от еврогейския съюз.
57
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работата е пределно ясна!Трябва да се спасяваме от ЕС докато не е станало твърде късно!Макар че мисля че злото е вече непоправимо!
56
2
 
12
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Това са ПРЕДИЗБОРНИТЕ ГЪРЧОВЕ на управляващи хора, изпаднали в АГОНИЯ ! Оланд съвсем скоро ще е АУТ, Меркел се страхува от успеха на Алтернатива за Германия, столът на италианските прермиери винаги се е клател... Тази безперспективна, но АРОГАНТНА четворка не може да бъде взета на сериозно от останалите 23 държави. Сценарият ми напомня на разтурата на СССР, след която едно "славянско ядро" уж щеше да се запази. ЕС в тази си структура и бюрокрация НЯМА бъдеще и ще го последва съдбата на СССР.
55
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
59 кво наложиха ти квота на производството на кари ли
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и навремето беше така - читавото за валута ъв ФРГ, по-скапаното - за СССР
53
0
 
10
 
! Отговори
маниак преди 7 години
За България е ясно ние ще бъдем на задна скорост.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да разбираме ли,че ще продължат да ни пращат стока второ качество от ЕС,а за тях по-качествената?
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам къде гледаш, но Чехия е пълна с нашенци. Чешките булки са навсякъде, което е нормално - готини, освободени, търсени са :) И много се кефят на чужденци, само не отивай на среща с анцуг.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА другите защо са по-зле от Чехия - по-глупави ли са? И като гледам никой не се е засилил за Чехия, а в Германия е пълна с млади чешки булки женени за застаряващи германци.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано, разбирам ги.Една Чехия е много, ама много напред пред България, какво остава за другите. Да,в Испания в момента не е супер, но като потенциал са много пред нас. Никой няма да ни търпи да се туткаме и още да сме в мутрофеодализма, да се кланяме на такива като Боко и да си тъгуваме по соца.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не може да се поправи. Ако можеше кадърните люде щяха да си стоят в Бъгария. Кризата ще се задълбочава, чакат ни много тежки времена в ЕС, пригответе се, стягайте коланите!