Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!

Искат Европейски съюз с различни нива на интеграция
Обновена: 7 мар 2017 09:31 | 7 мар 2017 09:23, Елка Василева
130
Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!
Снимка: Reuters

Лидерите на четири страни членки на ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания - пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж, предаде Франс прес.

"Единството това не е еднаквостта", заяви френският президент Франсоа Оланд, домакин на тази среща на върха, на която дойдоха Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони.

"Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества", каза Оланд преди началото на работна вечеря с останалите четирима лидери. Работната вечеря последва мини срещата на върха.

Още по темата

Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта.

Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Лидерите на четирите страни ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели.

"Но трябва да можем да вървим напред", каза тя.

Италианският премиер Джентилони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция.

Испанският му колега Рахой пък просто каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
т.е. не сме в ЕС , а ставаме колония на ЕС !
46
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Останем ли в ЕС - това ще бдъе cмъpт за България!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко може да се поправи, само изтичането на кадърните люде няма кой да върне!
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За електрокарите специално ЕС и Сименс искаха да ги няма. Имахме уникални породи ***, но сега внасяме безвкусно френско, испанско и датско месо. Имахме добри сортове земеделски култури, сега ядем испанска и гръцка пластмаса. Защото пластмасата им има трайност - повече печалба, по- малко загуби. Пука ли им за здравето на хората, като правят милиарди? Скачайте още да хвалите капитализма и ФАЩ, където има най- много затвори и най- много бездомни. Скачайте, хайде!
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с приказките че сме пълноправен член на ЕС?? Плевнелиев? Бойко? Разни там други плазмодий и продажници. Нещо мълчитеМай нашите братя с техните европейски ценности, ни набиха шута. Вас какво ви интересува нали?? Вие за лични облаги си продадохте и душите (ако въобще ги имате) направихте от тази страна една пародия на това което беше.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В офисите ни в София идват безработни млади испанци, които не могат да си намерят работа в Испания. Те не могат и да работят, защото са маняна ол дъ тайм, но това е отделен въпрос. Италианските банки са високо-рискови. Меркел си е пръднала в гащите и ще си иде скоро, Оланд и той. Лаят като глухи ***, защото ги е страх. Защо не правим електрокари и защо съсипахме земеделие, животновъдство и промишленост? За да консумираме продуктите на корпорациите им.
41
1
 
17
 
! Отговори
Митьо преди 7 години
Не мога да разбера как България, Румъния или Чехия пречат на Германия и компания с развитието им (Развитие на какво?). С евтината и квалифицирана работна ръка, която им предлагат ли? Или това, че веригите им си продават продуктите тук, а печалбата изтича към тях без да плащат данъци? Или че дъртите немски тюлени си топят телесата в лай.няното ни море? С кое?
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като ядрото ще имат само права, периферията да се освободим от задълженията за квоти, санкции,икономии и храни второ качество.Втората и третата скорост да имаме ИКОНОМИЧЕСКИ съюз,а първата да си ядат ГМО на СЕТА
39
3
 
21
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Англия се спаси, другите 4 също се спасяват въпросът е кой ще защити България и част от какво ще сме и на каква цена. Нужен е нов източно европейски блок от който да сме част, за да сме отпор на запада, което не е новост. Така беше 45 г. Сега запада сам издига стени забрани и санкции, за да оцелее само той за сметка на останалите, и това ни го казват в прав текст. Като им затворим пазарите в източна европа и ще им омекнат мераците, забележете германия пак е в основата на разбиването на европа
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА НЕ ИСКАМ, НЯМА НЕДЕЙ. ЕВРОСЪЮЗЪТ СЕ РАЗПАДА, ОСТАВА СИ СТАРОТО ЯДРО.ЯВНО НА ТЯХ ИМ ОМРЪЗНА ДА НАЛИВАТ МИЛИАРДИ, А ПЪК ГЕРБАРИТЕ ДА ГИ КРАДАТ.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО МОРЕТО ЗАПАДНЯЦИТЕ ДА СЕ ХРАНЯТ САМО С ТЕХНИТЕ МЕНТЕТА.
36
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги плюете по цял ден ще се делят много ясно. Никой не иска да си вкара пета колона в задния двор. Сега плюйте. Като Нинова ни изкара от ЕС тогава ще виете на умряло. Ще видите кво е глад и мизерия.
35
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам сега да чуя мнението на бившия главнокомандващ плазмодий Плевнелиев.На всички продажници и предатели които се продадоха като к.....рви на запада. Които тотално пренебрегнаха интересите на страната си и народа и. Ако има смелостта нека излезе да говори за евро ценности пак. В крайна сметка стана това което се знаеше. Те винаги са гледали техните си интереси. За тях сме трето качество хора. От нас зависи докога ще търпим унижения.
34
1
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
3 и 4 реактор може ли да се включат. Имате ли информация?
33
1
 
16
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Арабите и африканците такава начална скорост ще му дадат на европейския бардак чеееее ;)))
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА СНИМКАТА - ЧЕТИРИМАТА ЕВРОЗАД-НИЦИ, КОИТО РЕШАВАТ СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ ПО СЪЩИЯ НАЧИН КАКТО НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС.
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ СА МНОГО ФАЛШИВИ МАЙ.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЪСНА ДЕБЕЛАТА ЛЪЖА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е РАВНОПОСТАВЕН ЧЛЕН НА ЕС.ЧЕТИРИТЕ ДЪРЖАВИ СА В ЕКСПРЕСА, НИЕ СМЕ В ПЪТНИЧЕСКИЯ ВЛАК - ПРАВОСТОЯЩИ.
29
1
 
25
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
началото на разпада е това, пак Путин ли е виновен и хибридните му атаки....ейй голям гении ще го изкарате...
28
0
 
30
 
! Отговори
До19 преди 7 години
Наистина е такаНикога не са приели и никога няма да приемат нито една балканска страна за равен. Историята го е доказала. Винаги са ни ощетявали. Четете и мнението на техни политици за нас, от времето на Чърчил че до Камерон и още много други. За тях сме трето качество. Нашите продажници са просто изпълнители на заповедите им. Сега големите отново обръщат гръб, и си гледат интересите, както е било винаги.