Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна

Ниската земя издигна преграда пред надигането на крайната десница
Обновена: 16 мар 2017 07:06 | 16 мар 2017 07:00, Елка Василева
243
Холандия, ти си шампион! Рюте отби популистката вълна
Марк Рюте. Снимка: Reuters

Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на антиислямиста, евроскептика и популиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори, което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм, предаде Ройтерс.

Екзитполовете от приключилия късно снощи изборен ден предвиждат, че дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте ще има най-много места - 31 - в бъдещия парламент. Крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс дели с по 19 места второто място с още две партии - дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

"Това е вечер, в която Холандия - след Brexit-а и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид", заяви премиерът Рюте пред свои привърженици.

"Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред", каза още премиерът Рюте.

Още по темата

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. Той обаче изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. "Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството", отбеляза Вилдерс.

Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81 процента, и очевидно е, че Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз.

Явно е, че възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април-май - бел.ред.) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември). И в трите страни крайнодесни и националистически партии бележат сериозен възход.

Макар че увеличава броя на депутатите си от 15 на 19, Вилдерс бе явно недоволен от резултата. "Рюте тепърва ще си има работа с мене", писа той в Тwitter след обявяването на екзитполовете. Той предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне.

Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания. "Това е фантастичен резултат, историческа победа", каза председателката на партията Марьолейн Мейер.

След "Зелените леви" с 14 места се нарежда Социалистическата партия.
Големият губещ е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9. Според Асошиейтед прес при този резултат изглежда малко вероятно той да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната.

Основната интрига след гласуването е какво предстои. Дори и да беше победила, партията на Вилдерс нямаше шанс да управлява, тъй като всички останали партии обявиха, че няма да участват в коалиция с нея. Наблюдателите са единодушни, че при такъв състав на парламента за формиране на управляваща коалиция ще са необходими поне 4 партии. Това означава, че предстоят крайно сложни преговори, които могат да се проточат с месеци, пише БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел се обади по телефона на холандския премиер Марк Рюте и го поздрави за победата на неговата десноцентристка партия на парламентарните избори, предаде ДПА, цитирайки нейния говорител Щефен Зайберт. "Очаквам с надежда да продължим да си сътрудничим като приятели, съседи и европейци", му каза тя.

Задоволство от изборните резултати изрази Петер Алтмайер - началникът на канцеларията на германската канцлерка Ангела Меркел. "Холандия, о, Холандия, ти си шампион! Поздравления за този чудесен резултат", писа той в Тwitter.

Френският президент Франсоа Оланд също поздрави Рюте с изборния успех, наричайки го "ясна победа над екстремизма". "Ценностите на откритостта, уважението към другите и вярата в бъдещето на Европа са единственият правилен отговор на националистическите импулси и на изолационизма, които разтърсват света", изтъкна Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.

"Поздравления за холандците, които поставиха преграда пред надигането на крайната десница. Желаем да работим за по-силна Европа", писа в Тwitter и френският външен министър Жан-Марк Еро.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Марк Рюте за неговата победа. "Това е вот за Европа, вот срещу екстремизма", писа в Тwitter неговият говорител Маргаритис Схинас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
До ИнтересноЕ, и?! Какво като са във възход?! Това не значи, че ще вземат властта! Един народ трябва да изпадне в умопомрачение (както германците през '33), за да им даде властта! То, в България, и мафията е във възход! Даже по-голям, от на националистите! За да не кажа - национал-шовинистите! Като ги гледам - при целия им възход - пак ще са трети или дори четвърти!
87
12
 
8
 
! Отговори
Space X преди 7 години
Австрия и Холандия се представиха отлично . Сега да видим Франция и Германия но най вече България. Ако искате да не сгрешите гласувайте за Нова Република с номер 4
86
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Популизмът си отива. Спете спокойно деца.
85
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
До ГробокопачГолеми биячи по форумите ей. Ти с колко бастуна движиш в момента? Усещам, че си злобен чемшер дето не му остава много.
84
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименТи ли си народа?! В най-добрия случай успявате да съберете до 20% от всички гласове и ревете, сякаш сте 99% от всички хора! Радвайте се, че (заради многото кризи, които се струпаха на света едновременно) сте постигнали толкова. Понеже, в нормални условия, я влезете в парламента, я - не! А не се изхвърляйте колко сте велики! Другите 80% може и да са разделени между 10 партии, но никога няма да слязат до вашето ниво!
83
3
 
6
 
! Отговори
Интересно преди 7 години
Факт е че националистическите партии са във възход и на тези избори се вижда това.
82
3
 
3
 
! Отговори
Space X преди 7 години
104 Там е работата че не е само Рюте и негпеата партия а са 81% от холадците
81
6
 
8
 
! Отговори
До национал-популист преди 7 години
ите: Обаче сте си злобарчета, а?! Няма такова нещо като приемане на загуба. Едно си знаете и си джафкате и това е то! Приемете с достойнство, че холандците не са кукумицини и не вярват на демагози, хейтъри и популисти. Днес ви искам тихи и кротки. Приятен ден на всички!
80
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рюте изпратил ли е благодарствена телеграма на Ердоган с който си спретнаха цирка наречен "избори"?
79
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Дека сте бре Евроазиатци?
78
3
 
8
 
! Отговори
Space X преди 7 години
Вчера беше един хубав ден за Европейската демокрация .81% холандци отидаха до урните да избират и 80% от тях избраха Обединена Европа. Оркестърът да свири Одата на радосттаАпропо моят човек изтреля още една ракета. Всеки месец по една
77
9
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 93 преди 7 години
Не, не е ред на националистите да управляват нищо, защото знаят да говорят благи и силни приказки, но не могат да направят нищо смислено. Умеят да рушат, това е сигурно, а в по-краен вариант - и някоя друго война. Справка - двете световни войни. Рюте третира Турция на Ердоган твърдо и много точно, австриййците, швейцарците и (напоследък)германците-също.А това за бежанците,дето ни ядат хляба и изнасилват жените няма да го коментирам,все едно слушам Волен. БРАВО НА ХОЛАНДЦИТЕ!!!
76
7
 
4
 
! Отговори
GERMANIA+NEDERLAND+ преди 7 години
FRANCE+BELGIUM=RAIAT ZA MUSULMANSKITE EXTREMISTI V EVROPA ! POZOR !
75
5
 
7
 
! Отговори
rofl преди 7 години
Гробокопач, кой ти пречи сега да копаеш нивата на село бе??? Кой ти пречи да произвеждаш и как??? По соца по добре ли беше като можеше до 5 кокошки да имаш в двора, да газиш в жито, ама да се редиш с купони за хляб? Е такива амеби като тебе с половин мозъчна гънка не могат да се впишат и си мечтаят да са на държавната хранилка при Тато, същите такива т.ъпа.ци прецакаха 25 милиарда предпресъединителни фондове и се разреваха, че ЕС стимулирал корупцията, щото те не искали да взимат, ама ЕС им дал.
74
2
 
7
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Гробокопач-АМИ ТИ С ТИЯ ГЕНИАЛНИ ИДЕИ КАКВО ТЪРСИШ ТУК БРЕ КЕЛ ЕШ??? Бягай в любимата Масква а може и прш венецуелския МъдуроVVV
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик е Ердоган! Само с една фраза запокити Вилдерс на пето място в изборите.
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как говорят медиите от името на народа.Защо браво на Холандия.Дали наистина не е ред на националистите да управляват в Европа, за да сложат ред най после в тази отворена политика , не зачитаща нации, религия, ценности и други неща които патим от политиката на такива като сегашните управници в Европа.С такива нежни ръководители в Европа, държави като Турция ще си разиграват коня, а тълпи бежанци ще ни ядът от хляб, ще ни бият децата и изнасилват жените.Но ще се отворят очите най после и на нас
71
10
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До roflДемократче, причината за разрушената Българска Държавност си ти, затова не вий като холандски педро, д ане ти шибна два туката през зъбите. Силната Българска държава, минава през убийството на такива като теб. Нарича се, прочистване на голите охлюви.
70
9
 
6
 
! Отговори
rofl преди 7 години
Българинът за пореден път се доказва като една амеба с половин мозъчна клетка. Последният път когато умния бугарски народ си е гласувал референдум си е докарал на власт Георги Димитров. И сега макар да цоца по 5 милиарда на година от ЕС без да произвежда и една гайка, пак е недоволен и пак се надява да се прецака ЕС, без да си прави тънката сметка, че 3 месеца след колапса на ЕС тука ще стане руско-турски вилает, зщото нямаме и 5 души армия останала, а икономиката е пълна нула...
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен84 За две години спечелихме 25 милиарда заеми ,ограбена КТБ ,90 хиляди повече починали и обещание на Бойко Борисов да промени Конситуцията ш заедно Винкела ,Каракачанов ,Кукувицата ,Радан ,Кемал ,Корман, да продаде Кърджали ,Хасково и Ямболско на Турция и тя 60 години да ни защитавала .ОТВОРЕТЕ ,,BULGARIAN TIMES,, И ПРОЧЕТЕТЕ .