Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия

След него с 19 места в парламента е популистът Герт Вилдерс
Обновена: 15 мар 2017 23:18 | 15 мар 2017 22:48,
114
Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия
Снимка: БТА

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват резултатите от екзит пол на компанията Ипсос, цитирани от Асошиейтед прес.

Още по темата

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места - Партията на свободата на десния популист Вилдерс, дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".

Холандците гласуват днес на парламентарни избори, чийто резултат е по-непредвидим отвсякога. Избирателите избираха между 1000 кандидати от 28 партии. Регистрирана е най-високата за последните 20 години избирателна активност. Пред урните са се явили 81 от регистрираните избиратели.

На днешните избори се гледа като на тест за антиимигрантските настроения в страната. Резултатите от холандските избори, а по-късно през годината и от изборите във Франция и Германия ще покажат също дали след Brexit-а и избирането на президента Тръмп в САЩ сегашните настроения срещу традиционните политически партии представляват непосредствена заплаха за оцеляването на Европейския съюз.

Резултатите от вота бяха непредвидими, тъй като голям брой от избирателите не бяха решили за кого да гласуват дни преди изборите.

Друг фактор за непредвидимост е отхвърлянето от традиционните формации на антиислямската Партия на свободата на популиста Герд Вилдерс. До декември Партията на свободата беше начело по популярност в сондажите с предложенията си за прекратяване на имиграцията, затваряне на джамиите и забрана на Корана, преди подкрепата за нея да намалее през последните седмици.

Една от причините е може би възприетата по-крайна позиция от Рюте, който призова имигрантите да приемат холандските ценности или да си ходят у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рюти уважава повече азиатци, отколкото коренни европейци като българите. Явно няма достойнство щом дни преди изборите прибягна до националистически похвати само и само да спечели. Забраната на турските митинги беше незаконна и популистка. И не ми обяснявайте колко развита държава била Холандия. Развита, но с кървави диаманти от ЮАР, нелегален трафик и много наркотици. Няма морал в цялата история.
81
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин изгуби изборите в Холандия !
80
1
 
35
 
! Отговори
hah преди 7 години
81% изборна активност. Докато в бг сме все 50-60% ще ни управляват турци и комунисти с гласовете на ромите
79
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам никакьв проблем в тази партия na Rute избрана от Холандския народ! Но виждам много озлобени русофилчета които не си свьршили работата и ще има орязване по няколко сребьрника от заплатите им! Хахаха.По добре за нас да ни е грижа Бьлгарите!
78
4
 
40
 
! Отговори
АНТИРЕПТИЛ преди 7 години
Тоя Рюте прилича на извънземен .. Такива екземоляри се мъчат да ни определят живота и мирогледа !!!!!
77
8
 
42
 
! Отговори
Лисан преди 7 години
Холандците обичат черни паламарки да им правят масаж на простатата, така че резултатите не ме учудват. Европейски ценности!
76
7
 
51
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Като видях само какви бурки броят бюлетините в Холандия ми стана ясно всичко .....
75
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изборите приключиха кризата с Турция е приключена.
74
8
 
53
 
! Отговори
читател преди 7 години
"Европа губи идентичност", холандците си искатисляма" и още много глупости сред коментарите.Холандия е една образцова страна, холандците работят и мислят, и знаят какво правят.Няма по-добре устроена страна в Европа от Холандия, и нещо не виждам да става по-зле, за последните 10-20-30г., за разлика от родната кочинка.Тук руснаците владеят над 250000 имота, росагро изкупи Добруджа, Нефтохим ни държи за гушата, а "патриотите" плачат за Холандия. Като дойдат пак "православните" с калашниците...
73
14
 
61
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Очевидно холандците си искат исляма, не им остава много. В парламента им влиза турско марокснска партия денк и кмет мароканец на ротердам скоро и на други места
72
5
 
47
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До a1Когато тия с другата религия и национална принадлежност извадят оръжията и започнат да колят и бесят(като у дома си),пак ли ще си на същото мнение?Щото вече се случва и е само въпрос на време да добие масов характер!И не става въпрос за омраза срещу тях,а за целесъобразност-щом създават само проблеми,редно е да си идат в къщи!
71
10
 
57
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Очаквано развитие...предполагам и в Германия, и във Франция изборите ще протечат по подобен сценарий!Европа устремно губи идентичност.Лошото е, че децата, и внуците ни ще трябва да живеят в нея.Още сега минавайки покрай някое немско училище - виждам повече алахакбаровци от всички световни дупки - отколкото арийчета!Завиждам на колегата, който легално се изнася за Нова Зеландия
70
13
 
43
 
! Отговори
a1 преди 7 години
Когато един управник не мисли за просперитета, мира и сигурността в държавата, започва да му пречи религията, националната принадлежност на другите. Това го доказва историята.
69
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Летящи холандци... Какво повече да очакваш?!
68
2
 
52
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До АнонименВерно!Рюте възприе "умерено-антиислямистка" позиция и това се видя приемливо за холандците,които се опасиха да рискуват с Вилдерс.Обаче познайте какво ще стане ако се откаже от тея идеи!Всъщност ползата от партии като на Вилдерс,Льо Пени прочее е че карат старите партии да преосмислят неадекватните си политики и да се нагодят към новите условия!Ако не го направят си заминават,щото и по-лошо ще става!Много по-лошо!
67
18
 
55
 
! Отговори
Салам Акейкум преди 7 години
Братя, исляма победи в Холандия!
66
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Рюте просто се доближи във антиимигрантските възгледи до другия, затова спечели. Иначе настроенията в Холадия да все така срещу имигрантите.
65
5
 
42
 
! Отговори
Хех преди 7 години
С нетърпение очаквам и в България да се появи анти ислямска партия. Но истинска, а не както сега - Подразделения на БКП и ДС или пък такава, дето ДПС и плащат тока, наемите и хонорарите за изнесените в медийното пространство представления.
64
4
 
33
 
! Отговори
Страничен наблюдател преди 7 години
До Менде МохА ти? Пунктуация? Граматика?
63
5
 
36
 
! Отговори
Пранде Прох преди 7 години
Пича може да има невропатия или някакъв тип намалена чувствителност на върховете на пръстите. Или има големи ръце. Прави впечатление, че повечето му грешки са натиснат съседен бутон. Аз след химиотерапията няколко години бях така. А и като знае, че пише за такива като Менде Мох, не му се играе да си коригира грешките. Менде, ако ще си му редактор, вземи му стани и спонсор и издател, а?