Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси

Руските пазари потърсиха нови перспективи, европейските - също
18 мар 2017 22:09,
225
Санкциите срещу Русия – 3 г. игра на плюсове и минуси
Снимка: архив Reuters

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС, цитиран от Investor.bg. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари.

"Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германските модели коли продавани в САЩ СЕ ПРАВЯТ В САЩ!!!!!!ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ!!!!
123
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИЯ ЩЕ СЕ СПРАВИ, БЪДЕТЕ СПОКОЙНИ.
122
6
 
6
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 7 години
Санкциите на Запада бяха насочени срещу руски финансови институции, политици и олигарси.Контрасанкциите на Путин бяха насочени срещу останалата част от руското население. Кратко и ясно.
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanz:))) смешен си.
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и сега си управляват по-голямата част от света. Каква кост в гърлото може да им е Русия която почти няма никакво световно влияние от както соц блокът се разпадна. Та тя няма влияние дори върху някои от бившите републики.
119
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 153: Толкова, колкото санкциите на ЕС срещу Русия. Тук някой анонимен се упражняваше на тема "причина-следствие". Нека той да каже кое е причина и кое - следствие. По мое мнение причинно-следствената верига е дълга. Наскоро Тереза Мей каза, че Великобритания ще има специални отношения със САЩ и може пак да управляват света. Но сигурно няма да се получи. Затова Русия им е като кост в гърлото.
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До незаконниДа разбираме ли че санкциите на Путин са незаконни ?
117
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вторият по големина производител на водка в света и най-голям в Русия - Roust Corp, е подал молба за влизане в процедура по несъстоятелност.Като мотиви към молбата холдингът изтъква обезценяването на активите, ограничения за внос и износ и нелоялна конкуренция. Целта на процедурата е да се преструктурира дълг в размер на 1.14 млрд. долара++++Смятай колко е зле в руско щом бизнесас с водка е фалиращ.За сметка на това бизнесът с лосиони процъфтява
116
3
 
11
 
! Отговори
незаконни преди 7 години
Единствено законни санкции по смисъла на международното право,само ООН може да налага а такива срещу Русия няма!
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономиката на Германия има голям растеж, но няма пазари !!! И сега Тръмп като започва политика на протекционизъв, за германските стоки става по-тежко .Защото американска фирма, която произвежда, например, коли в Германия, досега не плащаше мито при внос в САЩ, а сега ще се налага да плаща като външна фирма.К`ви работи прави Тръмп.
114
3
 
9
 
! Отговори
факт преди 7 години
Новината не е три години незаконни и глупави санкции а три години Крим в Русия ....
113
4
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 141: Ходил ли си в Алепо, за да знаеш сравнен ли е със земята или не. Седмица чакаха терористите мирно да се изтеглят, а те стеляха срещу тези, които искаха да напуснат. Накрая ги извозиха с автобуси към Турция и разминираха след тях. А за Крим: Как мислиш че е осигурено провеждане на референдум при 20 хиляди украински военни части. Само с пълната подкрепа на коренното руско население. И само 2500 военни са се върнали в Украйна, другите са преминали в руската армия. И сега са там, и не само
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за износЪТ на пилешко месо от кварталната статистика в бирарията ли го взе?
111
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и да боли, и да сърби-връщане назад няма.защо ли толкова силно ги заболя за Крим???ще им върне Путин Крим, ама на кукуво лято.ама как красиво Крим пак стана руски-не успяха да разберат какво стана. и последно- не забравяйте-там се проведе РЕФЕНЕНДУМ!!
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ВНОС НА ПАЛМОВО МАСЛО БЪЛГАРИЯ ДЪРЖИ ПАЛМАТА НА ПЪРВЕНСТВОТО.НЯМА БЪЛГАРСКО СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ БЕЗ ПАЛМОВО МАСЛО,2 ДОРИ И ДА Е ПО 15 ЛЕВА. И МУ СЛАГАТ ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА КАЛЦИЕВ ДВУХЛОРИД ДА СТАВА ТВЪРДО. ЗА ЛЮТЕНИЦИ И ПЮРЕТА ДА НЕ ГОВОРИМ - ТАМ ИГРАЕ ГОЛЯМА РОЛЯ НИШЕСТЕТО.Какво да мисля за руснаците, повече ме интересува какви *** се предлагат на българския пазар.
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 136За 2015 г има 50% ръст на износът на пилешко. Аман от *** лъжци !
108
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzА в САЩ бият ***, нали ?Алепо е сравнен със земята заради руските бомбардировки. Такъв им е методът за борба за мир - камък върху камък не остава.А за Крим Путин първо каза че там руски военни няма. Година по късно си призна истината. Джуджето е един нормален съветски лъжец.
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САНКЦИИТЕ НА ЗАПАДА НЕ СА САМО КЪМ ПОЛИТИЦИ И ФИРМИ. СТАВА ВЪПРОС ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ФИНАНСОВО-КРЕДИТНИ ИНСТРУМЕНТИ, ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ И ИНВЕСТИЦИИ.А ИНАЧЕ ЧИЛИЙЦИТЕ, АРЖЕНТИНЦИТЕ И БРАЗИЛЦИТЕ СЕ МОЛЯТ САНКЦИИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ, ЗАЩОТО РУСИЯ КУПУВА ОТ ТЯХ СЕГА ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА МЕСО И ПЛОДОВЕ. А ПОЛЯЦИТЕ СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА ПЪХАТ КАРТОФИТЕ, ЛУКА И ЯБЪЛКИТЕ СИ.
106
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 136:))) Жалък си. България не само не страда от путинските санкции но и реализира ръст на износът. За сметка на това в руско вносът на палмово масло се е увеличил с 40% на годишна база .. 2 години поред. Егати 'държавата' щом едно сирене не могат да си направят.
105
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 132: А ти пък пращиш от акъл. Няма само една истина, тази на западната пропаганда. Рев за цивилното население в Алепо, Сирия докато сирийската армия и руските части я отвоюваха от ИДИЛ. А какво става с цивилното население в Мосул, където хамериканците бомбардират? Наскоро улучиха една джамия. Пълно мълчание на медиите у нас.А за Крим: Вчера Путин каза: Ние не можехме да постъпим по друг начин. Ако пренебрегнем интересите на хората за някакви пари, за някакви контракти, ние ще загубим всичко