ЕС подкрепи американските удари в Сирия

САЩ уверили Брюксел, че атаките ще са ограничени
7 апр 2017 18:36,
153
ЕС подкрепи американските удари в Сирия
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия подкрепи американските въздушни нападения над сирийска база "Шайкън" тази нощ, съобщавайки, че е била предварително известена за атаката.

В изявление шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер днес увери, че е получил гаранции, че бомбардировките са "ограничени и целят да предотвратят следващи зверства с химически оръжия".

Още по темата

Юнкер заявява още, че на "многократното използване на химически оръжия трябва да бъде отговорено“ и че "разбира усилията за предотвратяване на бъдещи атаки".

ЕС обяви, че американските удари са отговор на атаката от 4 април в Хан Шейхун, при която загинаха или бяха обгазени стотици хора.

"Има ясна разлика между въздушни удари върху военни цели и използването на химически оръжия срещу цивилни граждани", се казва в изявлението на шефа на Еврокомисията.

Той изразява готовност Комисията да участва в усилията за постигане на мир в Сирия. Юнкер добавя, че само политически преход може да доведе до такъв изход.

Еврокомисията домакинства донорска конференция за Сирия в сряда. В заключителната декларация се казва, че ЕС няма да се ангажира с възстановяването на Сирия, преди всички страни в конфликта да се разберат за установяване на мир и не решат как ще се развива страната. Брюксел обаче изключва разделянето на Сирия като резултат.

На 4 април външните министри от ЕС приеха стратегия за Сирия. В нея се заявява, че не може да има траен мир, ако сегашният режим на президента Башар ал-Асад да остане на власт. Позицията на ЕС е че продължаващата 6-та година война в Сирия няма военно решение.

ЕС е най-големият международен донор на сирийските бежанци в и извън Сирия. В сряда в Брюксел 40 държави и консорциум от неправителствени организации събраха общо 5,6 милиарда евро тази година и още €3,8 млрд. за следващите 2 г. От тях България ще даде 4,13 млн. евро - €2,58 млн през 2017 г и още €1,55 за 2018-2020 г.

12,7 милиона сирийци са прокудени от домовете си. 6,5 млн. от тях все още се намират в Сирия, 4,8 млн. са избягали в съседните държави, а 1,2 млн. са подали молби за убежище в страни от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината от тая история е ,че Тръмп показа, че ще учства в подялбата на Сирия с другите велики сили на деня Русия и Турция.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално ! Слугите не могат да не подкрепят господарите си !
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трамп е на първо място бизнесмен и най-накрая хуманист и интернационалист.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изпразват склада за стари оръжия и нато пак да плаща. Много им дреме за арабите.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониме 55 Станаха за смях .Знаеш ли колко ракети не са стигнали и цопнали в морето . Сега американците се надпреварват с руснаците кой по -напред да ги вади . От Първият път познай кой пръв е извадил първата ракета и изчезнал .Стига му една ,те така или иначе са стари ..Стотици милиони на вятъра . ....и само 10 тина танка ....
44
0
 
4
 
! Отговори
Напалм Детов преди 7 години
Юнка, а извънземните идват ли, или вече са тук?Алкохола не прощава...
43
2
 
3
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
2 часа преди атаката САЩ са казали на Русия къде ще удрят за това и жертвите са малко а пък руснаците са следили какво се случва
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Васала ако не подкрепи сюзерена то тогава кой?
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Триста и кусур милиона за 6 убити и няколко самолета ,ако въобще е вярно, защото и Сирииското правителство може да дезинформира, Явно е чие ракетите са били осветени ,прехванати и затова жертвите и пораженията са главно повърхностни ,както е обявено . Американската техника е допотопна ,стара и не е свръхзвукова и затова са били осветени за разлика от руските който са свръхзвукови и затова САЩ стояха изненадани и вцерени след ударите по Съюзниците им- ИДИЛ.
40
2
 
15
 
! Отговори
60199 преди 7 години
Това е едностранно нападение. Няма санкция на ООН. Как някакви чиновници в Брюксел си позволяват да пренбергват международните споразумения, приети от всички държави на Европа?!? Освен това вече е ясно, че Русия печели най-много от покачването на цените на нефта като последица от американските бомардировки в Сирия. Т.е. дръжте си санкциите под мишница, чичо Тръмп прави услуга на Путин. а междувременно китай се обявява в защита на \Башар \Асад и избора на сирийския народ. Глей, Росенье, глей ся!
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48 Тези хангари вече са ги давали преди години в Ирак ! ТИПИЧНА ДЕЗИНФОЛМАЦИЯ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ МЕДИИ Явно намаш военно звание и си невеж по въроса ЧЕ НЯМА СТРАНА В СВЕТА ПО .КОЯТО СА НАНЕСЕНИ ПОРАЖЕНИЯ ОТ ПОДОБЕН ВОЕНЕН ТИП ,ДА ПОКОЗВА СНИМКИ С РАЗРУШЕНИЯТА ЗАЩОТО ПО ТОЗИ НАЧИН РАЗКРИВА ДЕТАИЛИ ОТПОРАЖЕНИЯТА И ПОПАДЕНИЯТА ЕВЕНТУАЛНО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА КОРИГИРОВКА ,АНАЛИЗ . СЪРБИЯ НИКОГА НЕ ПОКАЗА ЕФЕКТА ОТ ПОРАЖИНИЯТА И ЗАТОВА ЗАГУБИ САМО 10тина ТАНКА . Нама такава страна !
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако в тая база имаше химическо оръжие след тая бонбандировка щеше да има инциденти и загинали от химическите отрови а точно същия сценарии беше преди два дни защото уцелиха склад с химиеско оръжие при така наречените мирни терористи, а такъв инцидент няма , всичко е постановка и тоя клоун на снимката е за хага
37
15
 
5
 
! Отговори
юнкер преди 7 години
Подкрепяме всичко. Европа е силна и неделима. Чака ни светло бъдеще. Ще построим Съединени Европейски Щати
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега какво ще правят БСП активистите от българското ''Тръмп общество'' ???
35
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А военният президент защо мълчи като пръднал и не изразява позиция ?Тарикатчето Иво Христов ...също...или още чакат указания от Кремъл
34
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно сега разгледах снимки на поразените хангари на самолетите. Томахоците направо са влизали вътре в хангара и от самолета е останало само стопилка по пода на хангара. Самите хангари са непокътнати, но бетонните стени са се превърнали в препечено стъкло. Нека русофилите си разправят за неефективност и тем подобни руски глупости. Отворите на хангарите са разположени един срещу друг което означава че томаховките са идвали и влизали вътре от противоположни страни. Руски смешковци и дураци.
33
5
 
24
 
! Отговори
ами преди 7 години
Лицемери извратени! УРРРРРРРОДИИ- това е ЕС!
32
5
 
33
 
! Отговори
Национализъм преди 7 години
Каква е тая лицемерна, извратена, престъпна измeт в Брюксел и защо някой ще ми казва че имали ценности някакви. Такива нямат и се вижда прекрасно. Ценностите не са на географски а на морален принцип. Всеки нормален човек трябва да заплюе тези изчадия подиграващи се на десетките хиляди жертви след терористичните удари на САЩ и техните съюзници Англия , Израел , Франция , Австралия , ИДИЛ , Турция и други подобни. Аз като морален човек заставам на страната на справедливата кауза - Руската
31
2
 
26
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Сега ЕС ще събере и пари (от България 4 милиона евро) и ще ги прати на "умерената опозиция" за да си купят още оръжие - може и химическо, за тях се оказва много полезно.
30
2
 
23
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
КЪДЕ ЩЕ ИДЕ ЕС ????НА ТРЪМП МУ Е ПАДНАЛО ПЕРДЕТО,АКО ЕС НЕ ГО ПОДКРЕПИ,ЩЕ ПРАТИ НЯКОЛКОСТОТИН РАКЕТИ,ПОСЛЕ ЩЕ КАЖАТ*ИЗВИНЕТЕ* ОБЪРКАХМЕ КООРДИНАТИТЕ, НЯМА ДА ИМ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ, НИТО ЗА ПОСЛЕДЕН, ТОВА ИМ Е НАВИК :))))