Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?

47 милиона французи гласуват за президент
7 май 2017 07:30, Елка Василева
182
Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?
Снимка: Reuters

Близо 47 милиона избиратели във Франция са призвани да гласуват днес за нов президент. Те трябва да направят избор между проевропейския кандидат, центриста Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен.

На първия тур Макрон, лидер на движението "Напред!", получи 24,1 процента от гласовете, а Марин льо Пен, лидерка на Национален фронт, получи 21,3 процента.

Гласуването е в 66 546 избирателни секции. Те отварят врати в 8 ч. местно време (9 ч. българско) и затварят в 19 ч. местно време (20 ч. българско). В някои големи градове изборните секции остават отворени до 20 ч. местно време.

Вчера се гласува във френските отвъдморски територии. Гласуваха и френските сътрудници в дипломатическите мисии на Франция в Северна и Южна Америка.

Още по темата

За първи път във Франция избори за президент се произвеждат в режим на извънредно положение. То бе въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г., отнели живота на 130 души, за които отговорност пое Ислямска държава.

Над 50 000 полицаи, жандармеристи и военни ще гарантират сигурността в деня на вота, от тях 12 000 ще са в Париж и околностите.

Френският закон забранява публикуването на резултати преди края на изборния ден, освен данните за избирателната активност, за да не бъде оказвано влияние върху гласоподавателите.

Новият президент трябва да встъпи в длъжност до 14 май - датата, на която изтича мандатът на сегашния президент Франсоа Оланд.

Предишните президенти на Петата френска република от 1958 г. насам са:
Франсоа Оланд (2012 - 2017 г., социалист)
Никола Саркози (2007-2012 г., десница)
Жак Ширак (1995 - 2007 г., десница. Той изкара един 7-годишен мандат и след съкращаването на президентските мандати изкара и един 5-годишен мандат.)
Франсоа Митеран (1981-1995 г., социалист. Той изкара два 7-годишни президентски мандата)
Валери Жискар д'Естен (1974 - 1981 г. десноцентрист. Той изкара един 7-годишен президентски мандат).
Жорж Помпиду (1969 - 1974 г., десница. Той почина две години преди края на 7-годишния си мандат).
Шарл де Гол (1959 - 1969 г., десница. Той бе избран от електорална колегия за първи 7-годишен президентски мандат и после преизбран на преки избори през 1965 г. Подаде оставка след майската криза през 1968 г. и след като изгуби референдум през 1969 г.)

Президентът във Франция има право да разпуска парламента, той назначава премиера, председателства заседанията на правителството, назначава държавни служители.

За новия президент ще е важно кой ще спечели парламентарните избори във Франция на 11 и 18 юни. Президент, който си е осигури парламентарно мнозинство, може да прокара програмата си. Ако друга партия спечели изборите, президентът ще съжителства с премиер и правителство, излъчено от нея.

Като държавен глава президентът на Франция е главнокомандващ и при извънредни ситуации има широки правомощия. Той има решаващ глас за външната политика и отбраната, дори и ако друга партия, различна от неговата, е излъчила правителство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще се връщат рублите на потен не знам. Все греди удря напоследък.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината Еврозона е банкрутирала и се крепи само с печатане на пари. Другата половина е силно задлъжняла, и до няколко години ще банкрутира и тя.
51
2
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
Може да си пълзят, но никой не говори за правата им по шериата. И ако някой там има смелостта да направи атентат после омонците изтребват целия му род без съд и присъда. Друготоне че към русия няма приток на нови орди поради ниския жизнен стамдарт там. И пак ти казвам - не гледай у комшиите, погледни какво става у нас в ЕС защото утре Ахмед ще се взриви в метрото докато ТВОЕТО дете отива на училище
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В русия са повече но там техния ретрограден шериатски фашизъм няма никакъв шанс срещу диктатурата на Путин. Виж някой ден ако дойде накой като елцин може би русия ще стане по бързо халифат дори от европа. И второ далеч съм от мисълта че русия ще спасява европа. Спасението си е наше дело но както виждате нашите хора във франция ще си изберат макарона въпреки стотиците жеррви които дадоха в самата франция
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с визита за САЩ? САЩ налагат незаконно визи на България и още няколко страни от ЕС. Европарламента взе решение, че ЕС трябва солидарно да наложи визи на САЩ защото ЕС е солидарен и единен съюз. Европейската комисия на единния евросъюз съобрази ли се с решението на Европейския парламент или в единния европейски съюз едни страни са по-долно качество от други?
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 10 години в ЕС България стана страната с най-голяма смъртност в целия свят и най-бързо стопяваща се нация - 80 хил годишно като всяка година се увеличават в геометрична прогресия.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе то обединена европа наистина е добре за да се конкурира с китай и сащ, само че тенденцията е към Еврабия и налагане на шериат. На практика прииждащите орди носят със себе си една ретроградна фашистка идеология, което би имал силно негативен ефект спрямо ползите от оживлението на пазара и притока на евтина МЪЖКА работна ръка
46
1
 
2
 
! Отговори
Козяк преди 6 години
само слепец може да си предтстави че разединена Европа , разделена на държави и държавички би могла да бъде равностоен партньор на Сащ , Китай , РусияОпаа, ще *** центове! Ще *** центовете! Не се спазват опорните точки! Русия е бедна и изостанала, икономиката и е по малка дори от Холандия, какъв партньор на ЕС да бъде!
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
европейският съюз е провал.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С макрона ЕС ще се разпадне още по бързо отколкото с льо Пен, хората виждат извращенията, не са слепи.
43
4
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
До "Създаваме малко работа за руското посолство"И за какво му е на руското посолство да плаща на някого, когато 90% от българското общество ясно и недвусмислено симпатизира на Русия? Това е ваш патент - на единия файтон протестърчета - да получавате по еди колко си гранта за пост. Нещо като таксиметрови шофьори, но без да получавате бакшиш, а само псувни от нормалните хора!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде всички франсета на макарона и та да им гледаме още по-голям сеир докато ги алачкхакбадрите ги гърмят, газят, срелят, режат глави ... Ний сме си приготвили вече френски знаменца за профилчетата и надписа же суис ... само града е опшънал или с падащо меню
41
2
 
3
 
! Отговори
Гладна кокошка преди 6 години
До АнонименАко Сорос ви даваше милиони нямаше да киснете по форумите като изгладняли мършояди, а щяхте да си печете кълките на някоя яхта някъде на Карибите!
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Създаваме малко работа за руското посолство :) Да си оправдаят заплатите. На нас Сорос ни дава милиони, не ни мисли нас.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОАМЕРИКАНСКИЯ БЛОК СЕ ГРАДИ БЪРЗО! СЕТА БЕ ПЪРВАТА СТЪПКА! ВИЗИТЕ ЗА КАНАДА ПАДНАХА!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провеждат се избори във Франция, а тук двама соро моровци дращят през минута глупости за Русия. Голям страх, голямо нещо бе!
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък не искам да си ги прибира. Искам парите на Русия да изтичат за цъкане на палчета по форумите, докато обикновеният руснак пука битова химия, щото няма пари за обикновена водка. Пада му се.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен..........СЛЕД ДВА ДНИ РОКЕРИТЕ НА ПУТИН ЩЕ СЕ ПОКЛОНЯТ ПРЕД РАЙХСТАГА В БЕРЛИН............Първо, половината путински чакали не ги пуснаха да пътуват из Европа и бяха заместени от ментета- -путински *** от български или друг произход. И второ няма ли да им стане мъчно като видят докъде е стигнала "победена" Германия и докъде руската *** "победителка"?
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСКОТО ПОСОЛСТВО ДА СИ ПРИБЕРЕ ТЪПИТЕ ***
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенчо на 600 лева заплата започна да разбира и от плановете на световния елит.