От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...

Либералите зоват за охрана на "София прайд", тук парадът бил опасен
Обновена: 6 юни 2017 20:22 | 6 юни 2017 20:22, Камелия Цветанова
312
От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...
Снимка: Булфото, архив

Както всяка година и тази гласовете "за" и "против" "София прайд" се надигнаха в последните дни преди провеждането на гей парада. Сега обаче и от Брюксел се обадиха в защита на правата на хомосексуалните.

Още по темата

Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент разпространи позиция, в която "осъжда нарастващите случаи на реч на омразата срещу гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални" в България, и призовава за охрана на гей-парада в София.

В изявлението, цитиран от БТА, пише, че групата е особено загрижена за изречените от някои политици думи, наред със съобщенията, че участниците в парада на 10 юни може да бъдат нападнати от крайнодесни активисти. Цитирани са призиви "София да бъде изчистена от боклука".

Отбелязва се, че в миналото участници в прайда са били подложени на словесни нападки, били са заплашвани и не са били охранявани достатъчно от полицията.

Припомня се, че преди пет години православен свещеник е призовал участниците в шествието да бъдат бити с камъни. Допълва се, че областният управител на София Илиан Тодоров е известен с изказванията си срещу посочената общност.

Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

Насилието на крайнодесните срещу сексуалните малцинства няма място в ЕС през 2017 г., добавя той.

Зам.-председателят на групата Софи Ин'т Велд заявява, че българските власти са отговорни за сигурността на всички участници в проявата. Свободата на събиране е основно демократично право и властите имат абсолютното задължение да защитят свободата на изразяване и на събиране, допълва тя.

България трябва да бъде съвременно, отворено, приобщаващо общество, в което всички граждани са равни, където всички могат свободно да бъдат себе си.

Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд.

Тя призовава кмета града Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.

По думите на Ин'т Велд националистическата, хомофобската, ксенофобската, сексистката и авторитарната реторика на някои партии трябва да бъде оспорена, защото нетърпимостта и омразата нямат място в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
11
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Защо от Брюксел поне веднъж не се загрижиха за ниските заплати и пенсии в България.
75
0
 
4
 
! Отговори
Циник до Манафов преди 6 години
Му хльо ...ела във Франкфурт да ме плашишКриводзурлат гну сак!ПхахахаАре помоли се пак на м о д а да ме баннеА му хъл
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС= гей сьюз, тарамбуките обаче ше ги научат!!
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичката Мара втасала .....та опряло до гъзи.щата на изр.дняците .
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хомосексуалист може да измисли само лекарство против запек.Нов модел ***
71
0
 
12
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До анонимен 82,Глей ся, както им е кеф, така да си живеят живота! тахна си работа! Защо, обаче, трябва да парадират с начина си на живот не мие ясно! Примерно има доста хора, дето ги е кеф да си живеят на село, да си гледат животни, ама досега не съм видял парад на селяните или пък на овчарите в центъра на София!
70
0
 
8
 
! Отговори
oeruio преди 6 години
До Василев лекарство не съм чул да са измисляли, ама спина си е тяхно постижение
69
0
 
0
 
! Отговори
Ранърса преди 6 години
Нема,бе ! Споко ! Ще ги обичаме-по няколко пъти !
68
1
 
1
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
най забавното е 4е у4асниците на 90% са син4ета на виши комунисти
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев, ела на 10-ти събота пред паметника на съветската армия и кажи пред всички нас че си оня Василев от тоя сайт и да видиш к'во ще ти се случи, агенте....болен.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев е по-откачен и от Дейвид Линч!
65
0
 
2
 
! Отговори
681 преди 6 години
От Брюксел да не се безпокоят! Валерката Симеонов, Воленчо Сидеров и Каракачанеца ще водят парада, само и само да ги оставят да поуправляват! Напълно по евро гейски!
64
2
 
0
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Литвиненко затова го и ликвидираха. Гадно го убиха москалските колеги мана фи!
63
0
 
6
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До Василев,Айде пак Путин намеси! Дето викаше един, статията и за пингвините да е, пак в коментарите ще се плюе по Русия и Путин!
62
0
 
15
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Вие трябва правилно да разчитате посланията. С този парад чичко ви Сам ви казва, че за ваше добро е да създавате еднополови бракове с цел да не се размножавате. Така след 50 години тази територия ще остане безлюдна и пригодна за живеене от богоизбраните. С ромите и турците те ще се справят бързо, знаят как и изобщо не им пука.))))))
61
1
 
7
 
! Отговори
либерал от АЛДЕ преди 6 години
Искам да напръскам с любов правителството на България начело с товарищ Барисав.
60
1
 
21
 
! Отговори
Стига вече... преди 6 години
Чуждо вмешателство. Брюксел да си гледа своите извра..пардон- гейове и лесбийки! Светът се изврати сатанински.Разюзданост,разврат,порнограгия,мръсотия,педогилия и всякаква гнусотия,пазена и толерирана от лицемерни псевдодемократи,за които властта е на първо място..... За да толерираш извращения значи,че си тотално увреден.
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БИБЛИЯТА Е НАПИСАНО , ЧЕ С Е К С СЕ ПРАВИ САМО ПРЕЗ ЧЕРШАФ!! ВИЕ МАЙ НЕ ГО СПАЗВАТЕ ТОВА!! ОСВЕН ТОВА БИБЛИЯТА НЯМА И ЕДИН РЕД ПИСАН ОТ ХРИСТОС ИЛИ УЧЕНИЦИТЕ МУ!! ИМА САМО ОТ УЧЕНИЦИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС И ТО МНОГО МАЛКО ОСТАНАЛОНО Е НАПИСАНО ОТ ТОЗИ И ОНЗИ!!!А ПЪК КОРАНА Е НАПИСАН ИЗЦЯЛО ОТ ПЪРВИЯ ХАЛИФ АБУ БАКАР БЕЗ ЕДИН РЕД НАПИСАН ОТ ПРОРОКА МОХАМЕД А САМО УЖ УСТНИ ПОВЕЛИ ПРЕДАДЕНИ ОТ УСТА НА УСТА!С ДВЕ ДУМИ И КОРАНА И БИБЛИЯТА СА 99% ФАЛШ!~
58
14
 
2
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Най- яростните противници на гейовете всъщност са прикрити гейове. Справка Кремъл, Масква.
57
1
 
0
 
! Отговори
Сурай преди 6 години
До АнонименШа стани добар мислиманин от него осештам го