Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния

Референдумът може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения
30 сеп 2017 21:21, Петя Славова
156
Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния
Снимка: БТА

Европа следи внимателно и с тревога случващото се около референдума за независимост на Каталуния, но запазва мълчание. Ако има висока избирателна активност на утрешния референдум и надделеят отговорите в подкрепа на отделянето от Испания, това може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС.
Шотландия, белгийският регион Фландрия и намиращите се под датско владение Фарьорски острови са само някои от местата, където има движения за независимост, пише БТА.

Макар зад кулисите да има напрежение, повечето европейски лидери избягват да се изказват публично по въпроса за Каталуния. Те не са склонни да подкрепят нито каталунските сепаратисти, които отказват да изпълнят испанските законови разпореждания, нито твърдите действия на испанския премиер Мариано Рахой за осуетяване на гласуването.

Мълчанието на ЕС е особено крещящо, имайки предвид, че каталунските власти се обърнаха директно към съюза с молба да посредничи в спора им с Мадрид, отбелязва Асошиейтед прес.

Шотландската лидерка Никола Стърджън, която е начело на Шотландската национална партия, сдържано, но достатъчно ясно даде да се разбере, че подкрепя каталунския референдум. Тя заяви, че позицията на Мадрид срещу даването на независимост на Каталуния е "легитимна", но миналата седмица каза пред депутати: "Правото на самоопределение е важен международен принцип и аз много се надявам, че той ще бъде спазван в Каталуния, както и навсякъде другаде".

В белгийската провинция Фландрия сепаратистки настроени политици виждат надежда в утрешното гласуване и подкрепят аргументите на богатата Каталуния, която казва, че всъщност субсидира по-бедните испански региони.
Италианската крайнодясна Северна лига, която е за по-голяма автономия на богатите области Ломбардия и Венето, се обяви против неотдавнашните арести на каталунски лидери, извършени по нареждане на централното испанско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
87. Обикновения руски гражданин е православен християнин както нас и ни уважават. Недей да бъркаш понятията - юдейското лоби които ги управлява са за разстрел, хората са читави.
56
7
 
16
 
! Отговори
Започна се преди 6 години
ЕС вече е свлачище и процесът започна. Това се дължи и на продажната му политика,двойния стандарт,жестоката миграция и унищожаване на християнството.Целта е унищожаването на бялата раса. Чукнете на чичо Гугъл и изпишете- ПЛАНЪТ КАЛЕРГИ.Ще ви се изправят косите.Нещата в Испания вървят към гражданска война. Не трябва да сеналага сила срещу хора,които искат независимост. Нека изкажат свободно мнението си. Някои обаче се изплашиха,че каталунците се усетиха и не им харесва.Объркват им плановете.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Често пъти се чудя на хора как може да са злобни и си нямат работа ясно мие вече кои пипа големия такива големи сте ми ясни като бял ден всичките ви простотии за измислена демокрация ги няма костов ти си голям колкото един нокът и ко не бяхме ние обикновенните хора да тръгнеш от нас от човека които ти даде основа на това което не си.рано или късно няма да си а дотогава слабо ме интересува какво си що си заеднос тия де си бог дал и бог зел приятно пиене на вилата или на гарата се една и ние пием
54
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 84Мерси за руската помощ. Не я искаме вече, защото я видяхме 139 години до къде ни докара. Ако трябва да избирам между Мароко и русия, с песен на уста ще избера Мароко. Няма по долна нация от получовеците в Сибир.
53
7
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Юдеите в Америка и Русия искат да смачкат ЕС - бежанци, брексит, сепаратисти - всичко идва от техните подбуди защото са слаби и виждат че ЕС почва да им диктува..... Прекалено лесно е друзя, лейдис енд джентълмен - Юдеите в Раша и Америка ще бъдат изпратени в Мадагаскар живи или в кашони както беше плана на Райха. Както обичат да казват Янките в случая - "съпротивата е безполезна" ЕС е прекалено силен за вас мишоци сътворени от нас хехе :))
52
2
 
16
 
! Отговори
До Тото преди 6 години
А на Американките защо никой не им подсвирква? М? Ти би ли подсвирквал по жена с телосложение на пингвин? Добре ти може но друг има ли? Няма нали? А искаш ли някоя от тия Рускини да ти седне на лицето? Искаш нали? Ми сори ама на твойто лице само някоя "ячка" Американка с кален газ ще седне бухахаха
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер го боли оная работа дали Испания ще се разцепи. Важното е еврофондовете да вървят и лапачакта да върви. Да плюскат кюфтета и да живеят като царе. Меркел, Юнкер, Макрон и другите евро лидери не виждат по-далече от пъпа си. Путин е с класи над тях!Не дай си Боже, да се случи нещо лошо в България, пак ще чакаме помощ от Русия. От ЕС няма да дадат и 5 стотинки за нас, няма да си мръднат пръста, даже и България да гори цялата и да умира... Само Русия е доказвал, че ни помага.
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер направи типичното за Брюксел хладно изказване, заявявайки, че независима Каталуния ще трябва да кандидатства за членство в ЕС. Както се казва, ЕС го боли ура дали някоя от членките ще се разцепи, стига частите от нея отново да преминат под централното му командване. Дотук с мита как един от основните принципи на ЕС бил териториалната цялост.
49
12
 
5
 
! Отговори
Тото преди 6 години
В щатите третират рускините като *** защото янките много добре знаят за какво са там рускините. Мамашките не подбират, навеждат се пред всеки който им подсвирне, омъжват се за какви ли не ***, само заради зелената карта. Айде стига съм ви ограмотявал.
48
11
 
6
 
! Отговори
Тото преди 6 години
До глупендерите дето благославят китай и русия.Знаете ли по колко корабни контейнери залавят на пристанищата в щатите пълни с емигранти от китай. Натъпкани вътре като сардели и половината вече мъртви. За какво мислите искат да дойдат в "кравария"? Нали китай е велика страна. Защо кубинците скачат в океана и с плуване се опитват да достигнат бреговете на САЩ и 90% от тях биват изядени от акулите? Интернет е пълен с руски сайтове за запознанства за рускини дето искат да се оженят в щатите.
47
4
 
16
 
! Отговори
б.б преди 6 години
ако мине реферандума в каталуня ц.ц да направи и в българия референдум. Банкя да бъде самостоятялна държава/има вода,ток,премиер-президент,голф игрище всичко има/...
46
4
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
На ЕС въобще не му пука дали ще има две, три или пет страни членки на Пиринейския полуостров. Даже колкото повече, толкова по-добре разделяш и владееш. Просто е.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Справедливостта изисква ако хората от определена територия искат да се отделят да им се даде това право.Затова са всички войни по света.
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и при развод никой не може насила да принуди другия да запази брака.
43
4
 
19
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Духът от бутилката беше пуснат с Косово,и се почна....
42
9
 
6
 
! Отговори
ястреб преди 6 години
мноого ги знаете референдум се прави на територията на ЦЯЛАТА държава независимо дали е испания или британия.никой няма право на разделение еднолично дори при развод там са двамата/семейството мъж и жена/...
41
8
 
6
 
! Отговори
На мен, преди 6 години
ми е мъчно,че Испания се разделя на две!
40
4
 
12
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ес и нато са *** не искам да ги храня !
39
1
 
4
 
! Отговори
До ха ху преди 6 години
Горивата и алкохолните напитки са по скъпи в Турция точно защото се облагат със по високи данъци в сравнение със Германия.
38
6
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
искам референдум за излизане от нато и ес!