Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА

България не отговаря на критериите да приюти европейската агенция
30 сеп 2017 16:11, Екип на Dnes.bg
178
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА
Снимка: Reuters

Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

В сравнителен анализ на получените 19 предложения, публикуван днес, Еврокомисията оценява кандидатурите по 6 критерия, определени от ЕС. Той ще бъде основа за вземане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, без Обединеното кралство, през ноември.

Още по темата

В кандидатурата на София слабости са установени в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.

От анализа на Еврокомисията става ясно, че българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването. България предлага да даде свои експерти, които да отидат в ЕМА при масово напускане на персонал.

Като плюс на българската столица е посочено, че досега тя не е получила домакинството на нито една официална европейска агенция.

Еврокомисията отчита готовността на България да построи до 1 януари 2019 г. нова сграда с площ от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите експерти. Като плюсове се посочват, че децата на служителите ще могат да учат безплатно в държавните и общински училища и че ще бъде осигурено здравно и социално обслужване на семействата на еврочиновниците.
При огласяването на анализа, Еврокомисията съобщи, че оценката е направена по обективен начин, използвайки само информация, подадена от държавите членки. Уточнява се, че оценката не представлява класиране или предварителен подбор".

В състезанието София е в конкуренция с градове от цяла Европа, включително Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за домакин на ЕМА в последния възможен ден – 31 юли. Предложението беше представено в Брюксел на 19 септември, като основният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разходите по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения от евентуално прехвърляне в София и още 5 града, заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове.

В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
19
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
ГЕРБ - гарантирано грабене и съсипване на БЪЛГАРИЯ. ГЕРБ - лъжене, демагогия, некадърност, примитивизъм. В ЕС добре се разбира това и разбира се се действа дипломатично.
137
2
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Моля 5/6 -/+ и то + е че не сме приелини до ся нищо важно на ес като институция . Доста усилия в работата хвърлят някой хора и се чудум що сме толкова зле като няма желание няма как да стане
136
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гората заплака,свирят резачки,бандитите правят парите на пачки,хората плачат не спират,че наши бандити ги обират.
135
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия явно много са харесали "успокояването" на движението в София, от Фандъкова. Харесали са и точно планираните, добре свършени и приключили в обявения срок ремонти на пътищата, след които не може да се познае дали те изобщо са били ремонтирани.Няма как да не са им харесали и циганс ите махали които никнат като гъби в София.А най-са им харесали медицинските услуги от Болници като Пирогов например, където здарв влизаш болен те изхвърлят, а после и протест правят, защо си ходил там.
134
1
 
11
 
! Отговори
До 128 преди 6 години
Наистина ли мислиш, че всичките тези там служители в агенцията са *** тръпнещи от мерак да се оженят помежду си точно в София и нормални хора не се назначават?Този критерий е истински абсурд.
133
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли ощр някой който се чуди защо никой не иска да инвестира в България? Това е най-точната оценка на управлението на Герб. Пълна нула.Сега платените *** ще заметат всичко под килима.
132
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМАБългария не отговаря на критериите да приюти европейската агенцияХа?!?Е, как така бе, тия не са ли прочели за суджука?За всеки от агенцията ще има суджук.Това е главното за успешната ни кандидатура.Гаранттирано от ГЕРБ!
131
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно васала. слугата, роба да председатества гсподаря си ха ха ха наивници. Aко имахте достойнство щяхте да плюете в лицето на ЕС като британски лордове ама нямате.
130
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то само с празни хвалби и продажни журналисти , които прославят вожда не става. Хората много добре виждат какво става тук. Ние сме дъното на ЕС и продължаваме да дълбаем
129
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям плюс за българската кандидатура е, че в ЕС няма по-подходящо място за заточение на провинили се еврочиновници. Винаги ще могат да ползват заплахата "работи или ще те пратим в София".
128
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109Това за еднополовите бракове им го подсказаха със специално писмо от БХК, така че можеш лично да им благодариш! Българският казан с катран в действие... То, не че имахме шансове, дори и перфектно да беше подготвена кандидатурата ни. И не защото ни мразят, а просто преходът Лондон-София е като падане от Айфеловата кула.
127
11
 
10
 
! Отговори
Ралф Съндберг преди 6 години
Българите ритат жените в гърба в германското метро е за туй шведите ще ви ритат по главите не сте хора никой няма да дойде в таз територия.
126
1
 
28
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Представям си половинките на служителите на агенцията как си намират работа за 500 евро и припадат от кеф - ще имат за 5 еднопосочни с такси от летището
125
2
 
11
 
! Отговори
Пърфект софиянец преди 6 години
До АнонименОт летището с такси до центъра 100 лв.-----------------Който е *** и балък да плаща. Има метро за 1.60 и поръчка на такси от борда и от гишето на ОК21-21 - за 5-6 лева.
124
2
 
6
 
! Отговори
men преди 6 години
да ама не. робските кратуни бугаистански си им е добре у брикселистанската кочинка даже *** от близкиот исток си поканиа.
123
5
 
3
 
! Отговори
men преди 6 години
а така за бежанци и бугаистанци може ама за еврочиници к. как ты бре? нали сме братя, нали е сыуз? нали строим светлото бъдеще не само за нас и за вас ами и за африка и азия.... колко ще ги чакаме още тезои и нашите *** преди да ги обесим? кога ще отидем 15 хиляди човека бугаистанци у брикселя и ще им се изсерем на парлиментчиту? само това требва да нпараим да снесем по едно топло гуйненце... да видите каква гласност и перестройка ще получим набързо. да ама не. робските кратуни бугаистански
122
2
 
12
 
! Отговори
браво преди 6 години
Да им предложат казани за варене на ракия и отстъпка в акциза и!
121
6
 
20
 
! Отговори
Една БЪЛГАРКА преди 6 години
За добро е! Нека нашите политОФци, дето са на ключови постове да се замислят за състоянието на уж европейска столица, като София. За 10 год. откакто ни навряха в тоя *** съюз сме на загуба и страда само народа! Но, едно нещо ме усмихна:''В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения.. заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове''И ко прайм сЯ?
120
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте повече инфо за самата оферта, която сме пратили... записки на коляно снимани с терефон.
119
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях, само географски е ок, останалото трагедия. Как си представяте едно дете учило в немско или френско училище, да влезе в нашите. Освен космическата разлика в отношението, обстановката, липсата на класове за учене на български, на това дете ще му се види ад учебният материал. От летището с такси до центъра 100 лв.