Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА

България не отговаря на критериите да приюти европейската агенция
30 сеп 2017 16:11, Екип на Dnes.bg
178
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА
Снимка: Reuters

Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

В сравнителен анализ на получените 19 предложения, публикуван днес, Еврокомисията оценява кандидатурите по 6 критерия, определени от ЕС. Той ще бъде основа за вземане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, без Обединеното кралство, през ноември.

Още по темата

В кандидатурата на София слабости са установени в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.

От анализа на Еврокомисията става ясно, че българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването. България предлага да даде свои експерти, които да отидат в ЕМА при масово напускане на персонал.

Като плюс на българската столица е посочено, че досега тя не е получила домакинството на нито една официална европейска агенция.

Еврокомисията отчита готовността на България да построи до 1 януари 2019 г. нова сграда с площ от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите експерти. Като плюсове се посочват, че децата на служителите ще могат да учат безплатно в държавните и общински училища и че ще бъде осигурено здравно и социално обслужване на семействата на еврочиновниците.
При огласяването на анализа, Еврокомисията съобщи, че оценката е направена по обективен начин, използвайки само информация, подадена от държавите членки. Уточнява се, че оценката не представлява класиране или предварителен подбор".

В състезанието София е в конкуренция с градове от цяла Европа, включително Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за домакин на ЕМА в последния възможен ден – 31 юли. Предложението беше представено в Брюксел на 19 септември, като основният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разходите по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения от евентуално прехвърляне в София и още 5 града, заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове.

В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
14
 
! Отговори
до карабас барабас преди 6 години
"Потърсете новината в други сайтове,които пишат истината. Тук е представена манипулативно,все едно я е писака ***-Лъжата."Добре, защо направо не ни кажеш истината- одобрили ли са България или не? :)Ако не, нови оправдания не ми се слушат.
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказа се,че повечето служители от тая агенция били хомосексуалисти.основният им мотив за нежеланието им да се преместят в София,че ние тука не сме били толерантни към такива като тях.Жалко за мераците на зам.министъра Миро.Той иначе не е лош човек.С удоволствие го слушах по Дарик,но откакто захапа кокала стана като тях.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столицата ни е един ***
75
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ни бяха одобрили, Тиквата щеше да е на първа страница да обира лаврите за успеха.
74
4
 
14
 
! Отговори
до 76 преди 6 години
Не лъжи. Те не искат НИКЪДЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА. Не искат дори във Варшава, нито в загреб, нито в Букурещ. А освен това-англичаните нямат право да работят в тази агенция, щом Англия напуска ЕС-ще напуснат, за да не бъдат позорно уволнени. Градът е хубав, само ти ли не разбра-проблемът е в тъпата брошура със слабо написана оферта. нищо друго не е проблем. софия си има всичко, за да приеме тази агенция.
73
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният гербав провал с гръм и трясък. Да видим кого ще натопят за това.
72
2
 
19
 
! Отговори
тъпата брошура ни пр преди 6 години
Вижте -Соофия е отлична кандидатура-има си всичко-и летище, и метро, и музеи, и градски транспорт и университети, и училища, и бизнес сгради, и болници. но това трябваше да бъде описано в брошурата с офертите-със снимки, с описание, с карта. Заради тъпата брошура от 4 страници, и сравнете немската-68 страници-цветно описание-на градски транспорт, музеи, университети, карти и тн. Офертата трябва да е е направена , все едно се канят туристи-цветно, ясно, със снимки, диаграми и тн.
71
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааааа. 90% са готови да напуснат, но не и да живеят в София... Разбирам ги. Противен град, ужасна държава.
70
3
 
18
 
! Отговори
Какъв домакин,бе преди 6 години
Ние сме най- бедната стана в Европа,а ни продават най- скъпите лекарства. Всеки месец фармацевтите им вдигат цените.Който няма пари- умира. У нас,милиони хора не могат да си ги позволят.И оня,да престане да се хвали ,а да си отвори зъркелите за истината макар че,той прекрасно я знае,но с всички средства трябва да се крепи на власт. ....Български феномен.Умираш и.......мълчиш.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та ние да не сме се затърчали да ги приемаме леворезбовите? Дръжте си ги при вас на нас такива с меки китки и разпорени за.дници не ни трябват! Халал да ви са!
68
9
 
7
 
! Отговори
до 70 преди 6 години
Пример за красиви места в София-парковете--докторската градина, борисовата градина, за красиви сгради-сградата на операта, на Софийския университет, на съдебната палата. Що се отнася до задръстванията-няма европейска столица без задръствания напротив, в сравнение с назапад в софия задръствания няма. за чистотата-София категорично е по -чист град от Атина, и не само. Транспортът си е добър. Няма друга столица с метроот летището за под 1 евро, на запад е поне 10-20 евро и тн.
67
1
 
24
 
! Отговори
свободомислещ преди 6 години
Елементарните пропуски са обидни за българите,но за Винету-не.Той с ЕГОТО си до небето не знае къде се намира и все още си мисли,че е харизматичен.Но уви след трети мандат докара България : най-бедната страна в Европа,най-корумпираната,с най-некадърния си правителство от 27г.насам.
66
2
 
33
 
! Отговори
Прави са си хората преди 6 години
София е един изключително мръсен град.С ужасен транспорт и разкопани улици.Всички ремонти,които бяха извършени от фирмите на Бойко Методиев Борисов са некачествени.Поради огромното струпване на хора в този иначе малък град и ненормалната организация на движение се образуват ужасни задръствания.Нека някой да ми посочи едно красиво място в София.За сведение аз 65г живея в този град
65
2
 
8
 
! Отговори
преди 6 години
Ето как изглеждат брошурите на другите кандидатури-снимки на градовете, културни забележителности, природа инфраструктура-например-ако има метро-снимано е, сложили са карта, карта на полетите от летището, как се отива до летището-толкова ли не можаха да снимат автобус 84-другите кандидатури са снимали рейсовете си-за да покажат нагледно какъв им е транспорта, да се снима Софийския университе и тн. Обидно слаба е българската брошура, а градът има какво да предложи.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАЛШИВА НОВИНА!
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
consilium.europa.eu/en/policies/relocation-uk-based-agencies/ema/Това е адреса на брошурите с офертите. Българската брошура е безумно слабо написана-4 страници. Вижтея сами. А после вижте другите оферти-немската, гръцката, португалската белгийската. защо представянето не е направено така. ссъ снимки. Примерно-първа снимка на Александър Невски. Да има карти, схеми, цветно описание, все едно се привличат туристи. Разберете-Саофия имае какво да предложи-защо не е представено.
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой Ви бръсне за слива ?!?Самозаблуждавайте се !
61
0
 
4
 
! Отговори
гневен преди 6 години
Другите градове са направили цветни снимки на летището. Да направят цветна диаграма-примерно за разстояние до други градове. Да посочат как се пътува до летището. Всичко това го има в София-и натоварено летище, и редовни полети, и добър транспорт до летището. ми да бяхте го написали-със снимки-снимка например на метростанцията до летището. Другите оферти са го направили. Да това е известна инфорамация-но за нас си, а и друго-в брюксел искат всичко да е просто и ясно обяснено-като за деца.
60
1
 
9
 
! Отговори
да преди 6 години
ами неподходящи сме да - у нас ***'далите не се целуват по улиците и не се държат за ръце демонстративнотоку виж ги удари нисколетящ ..предмет :-):-):-):-)
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно тия от ЕМА смятат ли да работят тука или да се занимават само с обратните си наклонности? Както обясни председателвт на ЛГТБ те са изразили опасения за физически тормоз спрямо лица с друга сексуална ориентация.