Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА

България не отговаря на критериите да приюти европейската агенция
30 сеп 2017 16:11, Екип на Dnes.bg
178
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА
Снимка: Reuters

Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

В сравнителен анализ на получените 19 предложения, публикуван днес, Еврокомисията оценява кандидатурите по 6 критерия, определени от ЕС. Той ще бъде основа за вземане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, без Обединеното кралство, през ноември.

Още по темата

В кандидатурата на София слабости са установени в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.

От анализа на Еврокомисията става ясно, че българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването. България предлага да даде свои експерти, които да отидат в ЕМА при масово напускане на персонал.

Като плюс на българската столица е посочено, че досега тя не е получила домакинството на нито една официална европейска агенция.

Еврокомисията отчита готовността на България да построи до 1 януари 2019 г. нова сграда с площ от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите експерти. Като плюсове се посочват, че децата на служителите ще могат да учат безплатно в държавните и общински училища и че ще бъде осигурено здравно и социално обслужване на семействата на еврочиновниците.
При огласяването на анализа, Еврокомисията съобщи, че оценката е направена по обективен начин, използвайки само информация, подадена от държавите членки. Уточнява се, че оценката не представлява класиране или предварителен подбор".

В състезанието София е в конкуренция с градове от цяла Европа, включително Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за домакин на ЕМА в последния възможен ден – 31 юли. Предложението беше представено в Брюксел на 19 септември, като основният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разходите по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения от евентуално прехвърляне в София и още 5 града, заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове.

В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
24
 
! Отговори
смях в залата преди 6 години
Каква агенция по лекарствата в най бедната страна в ЕС с най високи цени на лекарства и без здравеопазване......
57
1
 
8
 
! Отговори
заден двор преди 6 години
До НационалистА не е ли по обидно да не приемат болни в болниците,хора да умират защото няма линейки и 112 да не работи както трябва!?
56
1
 
12
 
! Отговори
Нероден Петко преди 6 години
Сами са си виновни, ако бяха гледали как ББ открива пътища, градинки, спирки и прочие благини, щяха да се сетят, че имаме летище, училища, сгради, условия за благоденствие. Ако пък го бяха чули как работодателите му се жалят, че няма кой да работи, щяха да се научат, че има работни места за жените им на трудовия пазар в София. Поуката - ББ всеки ден, по три пъти на ден след хранене. С чаша студена вода
55
1
 
21
 
! Отговори
Софеанец преди 6 години
Смятайте колко са зле хората, предложили тази кандидатура. Пропуснали са дори да споменат метрото, рекламният проект на собствения им вожд! Колкото до изискванията, доста градове дори извън Европа биха ги покрили. На приказки и по снимчици сме силни, но реално в лъскавия пакет се крие ла*но.
54
9
 
2
 
! Отговори
kires преди 6 години
...още една фалшива новина
53
3
 
8
 
! Отговори
роднина милиционер преди 6 години
Еми те Герб крадоха крадоха та се усраха то не са каринки па роднини в администрацията то е едно чудо. Няма как в последния момент иначе и председателството ще ни вземат
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе си прав, пише го в предпоследния абзац
51
1
 
23
 
! Отговори
Националист преди 6 години
Ясно беше, че София няма никакви шансове предвид в каква конкуренция се явява. Но такива елементарни пропуски са просто обидни. Обидни са за българите
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера председателят на ЛГБТ обществото излезе с декларация точно от ЕМА че няма да дойдат у нас понеже отношението към гейове и лесбийки в България не ги удоволетворявало. Защо ли авторът на статията не казва дума за това?
49
1
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Baj Ganjo-BG.Ot carvul ,chepik ne stava.Niama nuzda da se machim...
48
0
 
7
 
! Отговори
Играч преди 6 години
До АлекоДа се обложим. При това ниво на администрация по колко гафа ще правим на ден по време на председателството - по три или по пет
47
1
 
9
 
! Отговори
Алеко преди 6 години
Обидно ми е за качеството на държавната администрация, отговорна за подготовката на това предложение. Но трябва да признаем, че това е нивото и не бива да разчитаме, че бихме получили нещо над средното ниво само защото става дума за престижна кандидатура
46
0
 
3
 
! Отговори
Генко преди 6 години
До Анонимен 41Експертите подготвили кандидатурата трябваше да разчитат на маркетинг и публични комуникации за подготовката. Това, че те се возят всеки ден на метрото или пътуват ежедневно до Брюксел не означава, че хората знаят за съществуването на тези благини, трябва да ги съобщат на глобалното човечество.
45
0
 
5
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До гневенТака трябва и 4 страници са много.Ако пред борда на директорите направиш презентация на Пауър пойнт повече от едно 10 слайда щи бият шута.Ефропеидите са неграмотни да заминават за Портукалия (при ци.аните) тука във Франция всички чистачки на ке.ефи са от портукалия.Да ми се разкарват от главата прав им път Ауфвидерзеен!
44
1
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
нещата не опират до ефтиното а до качеството което е необходимо неживелите на запад не могат да направят светлинните години разлика очевадно е че управляващите нямат желание за подобна инициатива и заради това са подали несполулива постничка кандидатура знаейки че няма с какво да се мерят със останалите кандидати а и изглежда не ги устройва и нямат далавера от подобно нещо в софия за да не им дишат във вратът допълнителни претенциозни европейци
43
0
 
14
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Пълна мърлявщина. Поне можеха да напишат, че до летището се ходи с метро, платено от европейските фондове
42
0
 
5
 
! Отговори
WC преди 6 години
NIE CHAKAME PRED CHAKALNIATA ZA SHENGEN.DA GI PRIEMEM TEZI SIROMASI DA SI HARCHAT EVRATA U NAS.TE SHTE NI POMOGNAT DA VLEZEM VAV CHAKALNIATA
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е когато всичко в правителството е кой кум, кой сват, кой на булката брат. Хаскьой е умален пример на това което става в държавицата. Наредени като сардели всекакви роднини и верни партийци, нацвъкани като курешки навсякъде. И за това събитие наистина трябват умни и отговорни хора, но къде ги в герба! Събраха от БСП остатъците, такъва като шайкаджията Тодоров, за работа и представяне пред ЕС не останаха. Това се знае и получаваме резонно шут изотзаде. Нищо де, тук е Цецо Цървула.
40
0
 
15
 
! Отговори
гневен преди 6 години
Българската оферта-4 страници. Португалската-68 страници, със снимки, представяне, красота. Гръцката -много страници , цветна брошура, интересно, все едно е туристически справочник. Толкова ли не можаха да направят интересна брошура-представяне, със снимки, да е интересно, да е цветно. Да-явно офертите трябва да се външно-щарени и цветни. Вижте другите оферти за да разберете за какво става дума consilium.europa.eu/en/policies/relocation-uk-based-agencies/ema/
39
1
 
9
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Някои приказват каква ко.ина била в България.Отидетео до Париж и вижте къде спят новите хубавци.Гаранция че до десетилетия ЕС ще надмине Южна Америка и Русия по болни от СПИН!