От Барселона: Каталуния победи в борбата за суверинет!

Лидерът на регионалното правителство говори пред хиляди
30 сеп 2017 08:56, Петя Славова
131
От Барселона: Каталуния победи в борбата за суверинет!
Снимка: БТА

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона.

"Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч", каза Пучдемон, цитиран от ТАСС. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Митингът край Магическия фонтан на хълма Монтжуик в завърши агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври. По оценка на организаторите в него са участвали близо 100 000 души. Днес в Каталуния е "ден за размисъл", когато агитацията преди плебисцита се прекратява. Сред участниците имаше представители на всички поколения.

Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с флагове с думата "Si" " - Да" на каталунски, лозунг на кампанията за независимост. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски знамена. Митингът имаше празничен характер - над два часа продължи музикален концерт на местни звезди.

Завърши го известният Луис Ляк с песента си "Естака" /Стълб/, написана през 1968 година и станала един от символите на съпротивата срещу диктатурата на Франко.

Преди това на голям екран беше пуснат видеозапис на откъс от негов концерт в Барселона през 1976 година, когато той изпълнява същата песен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
21
 
! Отговори
*** преди 6 години
Когато демокрацията се бърка с безхаберието и слободията,така става!
6
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма право да се цепи от държавата . Освен, ако референдума не е национален ! Армията и полицията трябва да ги на бута всичките организатори в затвора. Това, не е демокрация , а опит за крадене на земя и пари.Каталуня е част от Испания , а не обратното. Такива неща само подтикват към още такива. За това и Крим , не трябваше да става . Но толкова му е акъла на джудже.
5
44
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да им позволяват да гласуват защото така ще легализират и референдума за крим. Пратете им армиата да ги смаже ако трябва да се ликвидират главните и другите ще траят. Мръсни каталонци
4
4
 
28
 
! Отговори
еврогейзер преди 6 години
Ако беше Франко,в Каталуния щеше да е мирно и тихо!
3
27
 
8
 
! Отговори
Жужи преди 6 години
Хайде, руските *** от централата да започват да сменят айпита, да цъкат коментари и минусчета! Горбачи идуть! Сорок рублей, пожалуйстя!
2
23
 
7
 
! Отговори
Калоянъ преди 6 години
Този референдум е дело на Путин.
1
11
 
37
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Балона- ЕС. спука !!